Last news in Fakti

10 Юни, 2014 10:12 1 375 0

Държавно устройство и структура на една (не)държава

  • малтийски орден-
  • политическо устройство-
  • държавна структура-
  • принц и велик магистър-
  • матю фестинг-
  • рицари

Структура и политическото устройство на съвременните рицари

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Малтийският орден придобива своята известност  у нас с различните си благотворителни и хуманитарни кампании. Пример за такива са дейното му участие по време на кризата с бежанците, съвместната работа със сдружение „Прегърни ме” за работа с деца в неравностойно положение, организирането на концерти за деца и възрастни, настанени в домове за социално слаби и много други.

Въпреки това обаче, в публичното пространство, като че ли все още не е ясно какво всъщност представлява Орденът.  Все още той бива наричан държава, а това е не само некоректно, но в някаква степен и грешно. Нещо повече – вероятно малцина са тези, които знаят пълното официално наименование на Суверенният Малтийски орден (кратко наименование, скоро определено за официално пред Министерство на външните работи за всички институции в България), а именно Суверенен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта.
И тъй като заговорихме за грешките, които се допускат, свързани с Ордена, редно е да дадем и „верните отговори”.

 

Що е то Малтийският орден?

 

Той не е нито международна организация, както го определят мнозина, нито държава в пълния смисъл на това понятие. Орденът е първичен, а не производен субект на международното право, доколкото има своя Конституция, притежава активно и пасивно дипломатическо право / може да изпраща и приема дипломатически представители, да сключва международни договори, да издава паспорти и собствени марки, да сече монети/. Въпреки това,че  не е държава (в буквалния смисъл) предвид факта, че не разполага със собствена територия и население, последният има ясно изразена политическа структура като такава.
Има собствено правителство, двустранни дипломатически отношения със 104 страни и е със статут на постоянен наблюдател в ООН и представителство в редица международни организации.
Неговите оперативни дейности се управляват от:
- шестте велики приорати;
- шест подприорати;
- 47 национални асоциации на рицарите в петте континента.
 
Орденът издава свои собствени паспорти и печати и създава обществени институции, надарени с независим статут на юридическо лице. Животът и дейността на Ордена се управлява според Конституцията и Кодекса, реформирани през 1997 година.
Суверенитетът на Ордена е упражняван от Принца и Велик магистър (по настоящем брат Матю Фестинг от 2008г. насам), който е върховен държавен и едновременно правителствен глава, и от съветите: Суверенен съвет, Общ събор и Пълен държавен съвет.
Общият събор е висшето събрание на рицарите и отговаря на парламент, като обичайно се свиква на всеки пет години и избира членовете на Суверенния съвет, съответстващ на правителство, правителствен съвет и сметна палата.
В състава на Суверенния съвет /правителството/ са включени: Великият магистър /председател/; Великият комендатор; Великият хоспиталиер; Великият канцлер; Великият трезориер; Секретарят по международните въпроси и още 6 постоянни членове. Великият канцлер е министър на вътрешните и външните работи. Той наблюдава дипломатическите мисии на Ордена зад граница.
Като консултативен орган към Суверенния съвет действа Правителственият съвет. Той разглежда политически, религиозни, медицински и международни въпроси. Сметната палата също така се избира от Общия събор и наблюдава доброто изпълнение на бюджета на Ордена. 
Папата назначава като свой представител кардинал от Римската курия, подпомаган от Прелат на ордена, също бива назначен от папата. Прелатът на Ордена е висшето духовно лице в Ордена и подпомага Великия магистър по въпросите на вярата. 
Животът и дейността на Ордена се регулират от Конституционна харта, одобрена от Светия престол, и от Кодекс. За спорове, които не засягат Каноническото право и еклесиасткия форум, Орденът има собствени съдилища – от първа инстанция и апелационен. 
Понастоящем в Ордена членуват 11 500 посветени рицари и дами от петте континента. Той присъства в 55 страни с 46 национални асоциации. В Ордена може да се членува само със специална покана, но има и около 450 хиляди асоциирани членове. Доброволците към момента наброяват около 80 хил. души. Малтийският орден се подпомага от 10 хил. медицински специалисти и сътрудници. 
Подобно правните системи на различни държави, така и тази на Ордена се изразява чрез обичайното разделение на три власти: законодателна, изпълнителна и съдебна;

 

Законодателната власт принадлежи на Великия Магистър и Суверенния съвет в случаите, които не са предвидени в Конституцията. За въпросите от конституционен характер законодателната власт принадлежи на Великия съвет , представляващ Supreme Assembly of Knights (Върховно събрание на рицарите).
Изпълнителната власт принадлежи на Суверенния съвет, който се оглавява от Великия магистър и се състои от 10 рицари, избрани от Върховно събрание на рицарите.
Съдебната власт се упражнява от Магистърски съдилища на първа инстанция и Апелациони такива. Съдиите се назначават от Великия магистър и от Суверенния съвет, от тези членове на Ордена, които имат опит в юридическите дела.

 

Как ще разпознаете днешните рицари? 

 

За да остане верен на себе си и на своята рицарска природа, орденът разполага и със свои отличителен символ – белият кръст, по-известен като „осмоъгълния кръст”. Този символ е познат много от времето преди кръстоносните походи.  Кръстът е бил гравиран върху фасадата на една от крепостите, поверена на хоспиталиерите през XIIв. Монасите го пришивали на мястото на сърцето върху своето расо. 
 
 
 
 
 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА