Last news in Fakti

11 Март, 2020 08:00 26 817 49

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...

  • обществени поръчки-
  • тролейбуси-
  • враца

Законодателният орган в България много сериозно трябва да се замисли за това как да подобри процеса по провеждане на обществени поръчки в страната

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте... - 1
Илюстративна снимка, източник: gt-vratza.com
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

За обществените поръчки в България се говори и пише много от години насам. За съжаление на цялото общество - не с добро. Не с даване на пример в положителен аспект. В края на изминалата седмица във Враца, имайки други задачи в Северозапада, реших и присъствах за първи път в живота си на една от процедурите, която съпътства всяка една обществена поръчка. А именно: отварянето на офертите. Е, очакванията ми за странности около обществените поръчки в България се потвърдиха.

За какво иде реч?

В община Враца искат да модернизират градския си транспорт, като част от процеса е и закупуването на нови, девет броя тролейбуси. Обикаляйки града и виждайки състоянието на текущите тролейбуси в град Враца, констатирах за себе си, че жителите на града определено се нуждаят от нови такива. За целта, на 13.12.2019 г. е открита обществена поръчка от управителя на ''Тролейбусен транспорт - ВРАЦА'' ЕООД, който е фактическият възложител. В обществената поръчка за деветте тролейбуса участват две фирми - ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД и ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД. В петък, 06.03.2020 г., Комисия, определена и назначена от възложителя, трябваше да отвори ценовите оферти на двете компании и респективно от това да бъде определен победител. Случи се обаче друго. Една от компаниите, ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД, бе отстранена от процедурата поради това, че според Комисията не отговаря на зададените технически параметри по конкретната обществена поръчка. Това означаваше не отваряне на нейната ценова оферта, поради което, казано на футболен език, се получи служебна победа за конкурентната фирма, в случая ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД. Дотук - нищо укорително. Така е преценила уважаемата Комисия, така е направила.

Къде е проблемът?

Проблемът идва от това, че преди началото на заседанието, от ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД са входирали писмо до Комисията, с приложен документ към него, което по-късно предоставиха и на медията ни. Въпросният документ доказва неизпълнение на обществена поръчка от ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД на 100% oт размера ѝ, факт, който умишлено е бил затаен от управителя на дружеството в най-важния документ, с който се доказва съответствието с поставените критерии за участие. Това означава, че съгласно предварително приетите от възложителя основания за отстраняване, на основание Закона за обществените поръчки, ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД е следвало да бъде отстранен. В Закона за обществените поръчки ясно е казано, че субект, за който е доказано, че е виновен за неизпълнение на договор за обществена поръчка или на договор за концесия за строителство или за услуга, довело до разваляне или предсрочното му прекратяване, изплащане на обезщетения или други подобни санкции, с изключение на случаите, когато неизпълнението засяга по-малко от 50 на сто от стойността или обема на договора, може да бъде отстранен от участие в обществена поръчка. Да, законът не задължава възложителя да го отстрани, с оглед думата ''може'', но правилата, приети от именно от възложителя указват, че ''незадължителното'' по закон основание следва да се чете като ''задължително'' за участниците по въпросната обществена поръчка.

Писмото и документът:

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...
Снимка:''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...
Снимка; ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...
Снимка; ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...
Снимка; ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД

Как се провеждат обществени поръчки в България? Само ако знаехте...
Снимка; ''Екселор Холдинг Груп'' ЕООД

Нещо повече, съгласно Закона за обществените поръчки, възложителят отстранява от участие в процедура за възлагане на обществена поръчка участник, когато е представил и документ с невярно съдържание, с който се декларира липсата на основания за отстраняване или изпълнението на критериите за участие.

На заседанието Комисията изгледаше видимо изненадана от новонастъпилото обстоятелство около единия от участниците. Неизпълненият на 100% договор с Министерство на отбраната не е деклариран, с което Комисията е поставена или в заблуда, или някак си не го е видяла при извършената задължителна проверка. Да, тя не е разследващ орган, но все ми се струва, че по определения ред трябва да проверява фирмите, които се конкурират в обществени поръчки на възложителя, от който тя е упълномощена да движи процеса.

А ако пък не съм прав в критиката си към уважаемата Комисия, то редно е законодателният орган, разбирайте Народното събрание, да помисли как процедурата по провеждането на обществените поръчки в България да стане максимално прозрачна и максимално не допускаща нередности.
Комисията отвори единствено ценовото предложение на ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД. Ако ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД бъде определен за изпълнител, на фирма с доказано 100% неизпълнение на договор за обществена поръчка ще бъде възложен договор, отново за обществена поръчка, за над 9 000 000 лева без ДДС.

Обнадеждаващото в цялата ситуация е, че председателят на Комисията г-жа Полина Христова се ангажира да разгледа, заедно с членовете на Комисията, новопостъпилото обстоятелство, а именно неизпълненият на 100% договор на ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД с Министерство на отбраната, като в неназован срок ще се произнесе по нововъзникналия за нея казус.

Остава въпросът: Как ще се произнесе?

Друг интересен факт е, че в момента тече друга обществена поръчка, отново във Враца, чийто предмет е: ''Доставка на оборудване за създаване на трансгранична точка за подобряване на капацитета на администрацията за преодоляване на кризисни ситуации и бедствия във Враца“ за над 4 милиона и половина лева. Зададените в тази поръчка критерии за подбор поразително много и леко притеснително приличат на критериите по посочената по-горе поръчка за тролейбуси. Интересното е, че всъщност ''новата'' поръчка не е никак нова, тъй е била пускана два пъти в миналото, но впоследствие многократно е спирана и прекратявана поради обжалвания, а след това е повторно публикувана, като винаги ''Авто Инженеринг Холдинг Груп'' ЕООД е била сред участниците. Нещо повече, въпреки многократните спирания и прекратявания, скандалните критерии за подбор, и другите изисквания остават все така непроменени. Вероятно с мотив конкретен участник в процедурата да бъде определен за изпълнител.

От ФАКТИ сме в готовност да проследим развитието и крайното решение, а също така се надяваме, че законодателният орган ще обърне внимание и ще помисли за законодателни промени в посока на максимална прозрачност и строг контрол, който да възпира възможността за всякакъв вид порочни практики при обществените поръчки.

Предстои да видим дали възложителят ще проведе поръчката при спазване на закона и принципите за конкурентност, или ще стане пореден пример за недопустим и незаконосъобразен разход с публични средства.

П.П. Г-н Борисов знае ли какво правят неговите партийци? Ако не, то сега вече знае!


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 77 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ганю

    160 4 Отговор
    Тези поръчки от фирми, близки до кмета, нагласениса всички , като има естествено определен процент който оставя е София после по веригата до дод до под изпълнителите, накрая при приемането се дават още пари, под изпълнителите купуват материалите само посочени фирми също, демек последния който го строи или изпълнява се чуди колко по евтино да го направи, че да има за работниците за заплати и как тогава да им вдигне заплатите, и да остане за него, всичко е фарс, след това защо всичко пропада ло и било некачествено, така е било и така ще бъде в тази ш,,,," държава "

    Коментиран от #32

  • 2 Добър ден Петьо

    104 17 Отговор
    А ти чувал ли си:-Гарван гарвани око не вади! Шефа ми в Гърция казваше на кмета! Кмете като направим за 100 000 евро работа, 20 000 ще ти ги носим на тебе! И така си беше, аз носех парите на кмета! Друг случай, влизаме в кметството и вземаме 16 000 евро! Шефа ми даде 8 плика! Сложих по 1000 във всеки! Останалите 8 ги прибра! Прати ме в тоалетната! Каза, който почука му даваш един плик, като свършат пликовете чакаш 2 минути, и слизаш при мен! Половин час ми отне да минат всички, ама от всеки плик си прибрах по 20 евро, за да не съм валат!

    Коментиран от #4, #39, #42

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    81 8 Отговор
    аз на теб ти на мен мафия герб
  • 4 Хе..хе..

    74 4 Отговор

    До коментар #2 от "Добър ден Петьо":

    Това вярно ли е бе пич. В толетната...а..велика комбинация е това, пикаеш и раздаваш мангизи. И само 20 евро..много си скромен. Ако получателите бяха жени, и те бяха вкарали в женската тоалетна сигурно щеше да имаш и други бонуси..разсмя ме еййй....

    Коментиран от #18

  • 5 Бачо Киро

    118 7 Отговор
    То па голямата новина... Ние с поръчката за самолетите се осрахме тотално пред целия свят, та за някакви тролеи ли... Направихме 2 поръчки, и двете ги спечели Сааб по критерии, накрая дадохме поръчката на фирма, която не покрива половината от критериите... Туй то, така действат и на ниски нива...
  • 6 Чорбаджията

    76 5 Отговор
    Стадото си знае и смирено блее
  • 7 ДОКО

    59 5 Отговор
    ТОВА КОЕТО Е ИЗМИСЛИЛ ДОГАН ОЩЕ ДАЖЕ НЕ СТЕ ГО РЕВИЗИРАЛИ..ПЪРВО УЧАСТНИЦИТЕ СЕ ОБАЖДАТ В БАНКЯ НА ГЕНЕРАЛА БОКО..В ПЛИКЧЕ СЕКИ ПИШЕ КАКВО ДАВА КАТО ПАРА НАСТРАНА И ТОГАВА ПОЛУЧАВАШ ПОРЪЧКАТА И ЩАСТИЕТО Е ТВОЕ..АЛО НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ КАТО ПАСЕМ НЕМАМЕ И ВРЕМЕ МАЛКО ДА ПОМИСЛИМ..
  • 8 жнфд

    64 4 Отговор
    Каквото и да пишете по медиите, нещата няма да се променят. На хората по веригата така им е добре, никой не им държи сметка за стореното, а по поведението на народа се вижда, че и той, народът, няма нищо против.
  • 9 боцмана

    65 3 Отговор
    Всички обществени поръчки се правят от "наши "хора , хора от властта или на хранилка при тях. Завишава се проекта максимално , предварително са проучени фирмата ти и колко ще ти струва изпълнението , от специалисти и то добри. И примерно проекта струва милион „ те са го завишили до два , сметнали са ти всички разходи и ти казват: "Изпълнението ще ти струва 500 000 , ще го изпълниш за два месеца , даваш 1 300 000 и си ти. На теб ти стигат по 100 000 печалба на месец , искаш ли го или има и други , но ти повече недей въобще да кандидатстваш при нас." След това как си делят плячката не знам , но предполагам , че има за всички гадове.

    Коментиран от #45

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 11 Отговор
    ИВАН КОСТОВ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ
  • 11 Скоро нема да има грабежи

    41 6 Отговор
    Що нема да останат живи у бегето
  • 12 gggw

    42 9 Отговор
    то не е само в българия.. такъв си е режимът - капитализъм - няма нищо честно при него

    Коментиран от #13, #36

  • 13 Оня

    66 2 Отговор

    До коментар #12 от "gggw":

    Проблема в БГ е че се заделят не 3-10%, както при другите държави а над 50%. Това е проблема при нас

    Коментиран от #14

  • 14 gggw

    31 4 Отговор

    До коментар #13 от "Оня":

    ами щото сме късен капитализъм и нямаме нормален растеж.. всичко е далавера
  • 15 Ей Гешев

    56 1 Отговор
    Защо не разровиш изпълнителната власт, свързана с обществените поръчки? Там е огромната корупция!
  • 16 Усмивката

    30 1 Отговор
    Бате Бойко.....,,Че аз откъде да зная. Да не би да съм и ходил на гости на Полина Христова , че да зная за тия ней ни ондурми.
  • 17 който не вярва няма да се оправи

    32 2 Отговор
    не отдавна станах свидетел на отдаване на една концесия от държавата към дадена фирма нещата се случиха на един плажен бар а официалния търг беше есента ... не казвам подробности защото ще ми изтрият коментара но гарантирам на 100% думите си!!!
  • 18 Ако взема повече и кажат на шефа

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хе..хе..":

    Знаеш какво следва? Ако беше на мое място, може и повече да вземеш! Ама после щяха да ти останат бая кусури за цял живот!
  • 19 Не разбирам

    4 6 Отговор
    Какво общо има градски транспорт Враца с тролейбусите на Северна Корея?
  • 20 Годжи

    12 14 Отговор
    Абе кви далавери. Има коронавирус. Бог да пази България

    Коментиран от #29

  • 21 гост

    43 1 Отговор
    Преди 15г. от някое министерство, не се сещам кое точно, бяха поръчали 10 автовоза с нови бмв-та, разминах се с тях. Тогава отговорният министър излезе и обясни на медиите, че бмв-тата са били излезли по-евтини от шкоди. Всички поръчки се гласят, ако не се получи спират процедурата и я пускат наново като залагат условие, което само определената фирма изпълнява,без оглед на това дали е възможно или не, дали е фалшиво или не. Ето например в Габрово имаше строеж на мост, като избраната фирма бе задала под 30 дни за изпълението му, макар че беше много по-висока цената, конкурентите обясниха, че няма как да изпълниш обща поръчка под 30 дни, при положение, че бетона има конструктивно време от 35 дни за съхнене реди употреба. Но виж, кмета си купи джип на една година за 10х.лв от същата тази фирма. Та у нас корупцията дори не се прикрива, явна е и е показна, а всички проверяващи са замесени, за да върви криминалната машина.
  • 22 Мазохиста

    23 3 Отговор
    Знаем ама си траем ... щото сме мазохисти ... "... Преведете 60% от сумата по договора за спечеления търг за канализация в @@@@@@, като дарение по сметка на @@@@. След това ще получите подписан и подпечатан екземпляр от договора. ...
  • 23 Кольо

    34 2 Отговор
    Всичките му кметове в малките населени места са за проверка на поръчки и лично имущество. Семейни милионери за 8 години станаха . За малкото останали хора- феодализъм граничещ с робство защото всичко е в едната фамилия ,родата и подставени лица. Друг не може да вирее. Плевела заедно с купените цигани го задушават и си правят каквото искат.
  • 24 Цъфнал гербер

    9 9 Отговор
    Гласува се със знак Х или V само за Бойко
  • 25 Кака Дана

    27 3 Отговор
    И ние не спим. Лапаме яко. Сметната палата беше установила, че при нас 70% от поръчките са манипулирани без конкурс. Ама хич не ни дреме. Преди ни пазеше цацата, сега каскета.
  • 26 сноу

    24 9 Отговор
    Нали врякахте" който не скача е червен "и подскачахте като изтървани от лудница ,че искате капитализъм,че и див да бъдел..Сега що рЕвете..Нали водачите на глутницата ви, бат Ванко мангала и Нацка знаеха наизуст" капитала "и бяха пределно наясно ,в каква кална дупка ще ни заврат...Крадене ,лапане и роби на синджир...

    Коментиран от #48

  • 27 БАРБА ГАНИОС

    22 3 Отговор
    Това е положението Минке.Всички ГЕЙберасти крАднем, като за пследно.
  • 28 Байчо

    23 4 Отговор
    Девет тролея девет милиона.
    Бах тролеите по над милион без ДДС.
  • 29 Де факто

    12 2 Отговор

    До коментар #20 от "Годжи":

    Много си прав колега, ама МАЛОУМИЕТО НЯМА КАК ДА ТЕ РАЗБЕРЕ. Тънък ти е хумора, и не е за байганьовците.МАЛОУМНИ СА....Е, кой разбрал, разбрал. :-)
  • 30 Шляп

    18 1 Отговор
    Щом държавната политика е да се препитаваме главно от ремонти и проекти,то това със сигурност означава,че страната ни ще е вечно разкопана и неуредена,но поне ще има по малко хлебец за всички и разбира се луксозни джипове и лимузини за големците, за да си ги джаскат из дупките и гъоловете по неспирно ремонтиращите ни се пътища.
  • 31 Съдията Дред

    18 1 Отговор
    В комисията по обществени поръчки обикновено участват хора, които са честни при липса на друга възможност. А какво става, когато се появи друга възможност ?
    Апропо, нов тролейбус е около 250 000 евро, това за полските Соларис.
    Откъде извадиха двойна цена, не знам.
  • 32 Волф Никел

    4 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    Тъпанар, колко фирми знаеш , че могат да доставян нови тролейбуси в България ? Това да не ти е Австрия или Франция. Тук е така. От двете, като спечели едната, другата веднага започва с компроматите. И така хем няма избрана фирмва, хем две години ще се точат дела по обжалване. Изобщо възлагането, чрез обществена поръчка го измислиха икономистите на комунистите и не работи, като всичко, което са създали.

    Коментиран от #34

  • 33 Хост

    15 3 Отговор
    Що за въпрос е последното?!?? Как да не знае?!?? Нали от там му се събират за друга къща в Барселона!!! Не ставайте смешни!!!
  • 34 Българин

    22 3 Отговор

    До коментар #32 от "Волф Никел":

    Ами я ни кажи, като са го измислили комунистите, ЗАЩО КОМУНЯГАТА ТИКВА-БУДА от село Банкя, НЕ ГО ПРОМЕНИ, бе ГЕЙберастки ТЪПАНАР?! Кой му пречи?! Сигурно пак Орешарски и Путин.ГЕЙберастка ПОДЛОГА.
  • 35 Един

    14 2 Отговор
    Къде гледа оня с каскета - Иван Гешев ?! Я да вземе да се самосезира!
  • 36 Дидо

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "gggw":

    Отнася се за бившия соц блок
  • 37 Изамет Я.З

    21 1 Отговор
    Елате да видите в Бургас как се провеждат конкурси.Сриват със земята едната фирма участник,защото негласно бе помолена да си оттегли офертата,като и пратиха на куп всички видове контролни институции. А другата фирма видеш ли единствената явила се на конкурса с най ниска цена ,тоест 4 пъти по-висока печели.Ето така се изградиха асансьорите на пасарелките по времето на Чанка Коралска.Ето така се мачка малкият бизнес,малкият бургазлия.
  • 38 Факт е!

    23 1 Отговор
    ФАКТИ да отиде в Гърция и да направи разследване на имотите закупени от българи. Ще останете изненадани, че над 70% от имотите в Гърция са свързани, по един или друг начин, с наши държавни служители!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Garrincha

    18 2 Отговор
    Няма ли народен съдец и чупене на крака и ръце-крадливи - няма прокопсия !
  • 41 Гост

    16 2 Отговор
    Ще има много още да се краде и истерията около вируса ще е черешката на тортата.
    Случайно ли е след като ще се отпускат милиарди за борба с вируса още същата нощ да се измисли някой болен и се почна филма.
  • 42 Голем смях

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Добър ден Петьо":

    Малака,първи април още не е дошъл.Пигене на канис пипес .
  • 43 Гацо

    5 2 Отговор
    Питайте Тиквоча ! Он ,знае всьо и вся ! К'во ми се шмулите из форумите ? Да е.а и чииза да е.а !
  • 44 ИКОНОМИКАТА...

    7 1 Отговор
    Имам определена информация по въпроса, която ми дава основание да съм на мнение, че в БЪЛГАРИЯ няма Обществена поръчка, която да не е нагласена и с предизвестен победител!
    В крайна сметка става дума за КОРУПЦИЯ и липса на конкурентна среда, оттам и на качество. Това е причината широка популярност да добие понятието " Ремонт на ремонта"!
    Може би лекарството е Открити процедури, с участието на независими наблюдатели-експерти, избрани и пратени в деня на отваряне на офертите.
    Организатора на Обществена поръчка я съобщава на ресорното министерство, оттам в последния момент определят двама наблюдатели и ги пращат, като двамата експерти действат подобно на поемни лица, изготвят протокол.
  • 45 Джани

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "боцмана":

    Боцмане, ти написа най вярната дума... ПЛЯЧКА.. това е.. Държавата се плячкосва.
  • 46 Така става:

    6 1 Отговор
    Тя и ПРИВАТИЗАЦИЯТА беше направена на сляпо или умишлено от някои хора и ВИНОВНИ все няма!!!
  • 47 ТОЧКАТА

    3 3 Отговор
    ВЛАСТТА Е СВЕЩЕНА КРАВА....МЛЯКО НА ВСЕКИГО НЕ ДАВА!!!!!
  • 48 Стефан

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "сноу":

    Абе малоумен грездей, онзи строй ФАЛИРА от само себе си, а това дали има корупция в една държава е проблем на самата държава и нейните право охранителни органи, на ЧЕСТНИТЕ журналисти и на самия народ.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.