ФАКТИ.БГ

Колко всъщност струва PCR-тестът?

От Министерството на здравеопазването не дават конкретен отговор на въпроса в какви граници се движи цената на тестовете, които плащат

Публикувана: 21 Октомври, 2020 17:44
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5270
Колко всъщност струва PCR-тестът?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Към 120 лева за PCR-тест. Много хора са платили тази сума от джоба си. Но как се формира тя и защо е толкова висока? Отговорът търси "Свободна Европа".

PCR-тестът се използва за доказване на заразен с COVID-19 пациент. През последните шест месеца тестът беше въведен и за още две начинания: той служи за "входен билет" за болница, както и за "виза за пътуване" в чужбина. “PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения”, казаха в средата на юни от Министерството на здравеопазването след множество сигнали, че хората са принуждавани да плащат допълнително, за да могат да се лекуват.

Тестът е безплатен, когато е назначен от специалист. Според насоките, публикувани от Министерство на здравеопазването, той се прави при “наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане)”.

В случаите, когато няма направление, пациентите плащат тестовете сами. Цените са между 90 и 120 лв. Това се случва често, защото дори и при контакт с доказано заразено лице, хората не винаги получават направление за изследване.

От началото на май НЗОК плаща по 60 лв. на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR тестове за доказване на COVID-19. Организацията по поръчка и доставка на тестовете е в компетенциите на съответното здравно заведение. При държавните това трябва да става с обществена поръчка.

Възможността да не се прилага Законът за обществените поръчки за закупуване на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия и изделия за диагностика и лечение на заразени пациенти беше въведена със Закона за извънредното положение, приет в края на март.

В началото на април Европейската комисия публикува насоки относно мерките за прилагане на нормативната уредба за обществените поръчки в извънредната ситуация, породена от коронавируса. Те позволяват на възложителите на обществени поръчки да съкращават срокове, да договарят без публикуване на обявление или пък директно да преминават към процедура на пряко договаряне.

На сайтовете на Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции (РЗИ), Националния център по заразни и паразитни болести и болниците липсва информация, колко теста и на какви цени се купуват в последните месеци. В началото на октомври премиерът Бойко Борисов обяви , че държавата харчи на ден по 120 хил. лв. за тестове за COVID-19. От думите му не стана ясно какво точно стои зад това число.

"Свободна Европа" изпрати въпроси до Министерство на здравеопазването, за да разбере какво е включено в числото, изречено от премиера и на каква цена се купуват тестовете за диагностика. “Източник на финансиране на тестове за PCR изследване за COVID-19 e Министерството на здравеопазването”, пише в отговора. То “предоставя средства на РЗИ за закупуване на тестове за изследване на лица в РЗИ и за заплащане на извършени тестове в други лаборатории. По това направление разходите на ден са около 45 000 лева”.

От отговорите на министерството не става ясно какво включва тази сума. “Отделно от това в лабораториите на НЦЗПБ (Национална референтна лаборатория), лабораториите в УМБАЛ „Св. Георги“- Пловдив, УМБАЛ Ст. Загора, Плевен и Столична РЗИ се извършват разходи за около 21 000 лв. дневно”. Според отговора по линия на НЗОК от месец април тестове се правят и с направление. “Средно дневният разход по тази линия е около 55 000 лв.”.

От Министерството на здравеопазването не дават конкретен отговор на въпросаа в какви граници се движи цената на тестовете, които плащат. Свободна Европа се свърза както с НЗОК, така и с Български лекарски съюз (БЛС), но и оттам не дойде конкретен отговор как е определена цената от 60 лв., които касата плаща за PCR-тест. “Ние не сме определяли цената, която касата плаща. Настояването ни беше тези разходи да са за сметка на държавата, а не на НЗОК”, казаха от пресцентъра на лекарския съюз.

От последните публикувани договори на Военномедицинска академия и Центъра по заразни и паразитни болести, сключени съответно в края на април и март става ясно, че цената на един PCR-тест е между 10 и 17 лв. без ДДС. Това не включва допълнителни консумативи и труд. Цената, която плащат хората без направление в различни лаборатории, е между 90 и 120 лв.

“Ще ви дам следната схема: 16-17 лв. струва тест без ДДС. 7-8 лв. е стойността на изолация на ДНК, консумативи около 4 лв. Материалната себестойност на един тест е между 32 и 50 лв.”, каза за Свободна Европа д-р Недялко Калъчев, началник на една от големите частни лаборатории в България. “Безспорно надценката не е малка. Истината е, че докато не започне да се работи автоматизирано, тази работа изисква робски труд.

“Реалната цена на един PCR –тест е около 65-66 лв.”, каза д-р Калъчев. “Не им се иска на управляващите да пуснат направления. Това е начинът да се регулира пазарът”, каза той, защото “работата става весела, когато едно семейство е контактно и трябва да се изследва за собствена сметка”.

По думите му министърът може да сложи горна граница като цена за тестовете. “Това изисква внимателно обмисляне на детайлите. Няма да бъде незаконно. Това не е нормален свободен пазар. Ти го правиш по принуда. Тук имаме недоброволен елемент. Логиката при епидемията е, че ти нямаш избор да се лекуваш или не. Твоето здраве е важно за обществото, защото ти можеш да заразиш някого, ако си вирусоносител”, каза д-р Калъчев. “В момента трудно успяваме да правим други изследвания освен тези за COVID-19. Ако аз бях пациент, щях да се оплача”, каза д-р Калъчев.

От данните, предоставени от Министерство на здравеопазването, може да се направи изводът, че на ден държавата плаща за под 2000 броя теста. Това означава, че при направени 4406 теста във вторник, около 2500 са били платени от пациентите.

Свободна Европа изпрати допълнителни въпроси към здравното министерство, за да разбере какви са правомощията на държавата в условията на пандемия да ограничи спекулата с цената на PCR-теста, но до този момент няма отговор.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Оня
1 Отговор
вапцания за това хапва за по 1000€ скромна вечеря !

Оценка:
-0 +26

цццц
2 Отговор
Тия дето ходят да се тестват са доста ощетени от природата. Пък да отгоре на това срещу заплащане.....нямам думи.

Коментиран от #15


Оценка:
-6 +27

Госあ
3 Отговор
Точно така, 30 лв е реалната цена на един тест. И какво излиза на практика, държавата субсидира търгашите с дипломи за лекари, от които наистина излизат и съмнителни резултати, но това е в посока на грешни отрицателни резултати, за инфо на конспираторите. Тоест държавата им плаща двойно теста, а те слагат още толкова отгоре. Същото се случва и с хотелиерите и ресторантьорите - не само че направиха ддс'то им като това на храните в Румъния ПОДЧЕРТАВАМ РУМЪНИЯ, а им изсипаха още една камара пари от държавата и ЕС. В същото време хората си плащат тестовете, цените на храните растат, билетите за градския транспорт са едни от най скъпите в Европа, режийните като ток и вода също. Това се нарича облагодетелстване на олигархични кръгове за сметка на данъкоплатците. Типичен пример. През цялото епично 11г управление на бившия бодигард на тошо известен в средите на престъпниците като "тиквата"

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +37

Почти
4 Отговор
двойно повече отколкото в някои страни от Западна Европа , а и при тях вече са намалели цените от май - юни , около 40% !

Оценка:
-0 +16

РОБОТИКВА🤖
5 Отговор
Ковид дебне, носи маска, ПИ-СИ, МАЦ, ПИ-СИ, ДЕКА-СИ, МАЦИ, ПИ-СИ -ТИ-СИ АРно МАЦЕ С НАПОМПАНИ ДЖУКИ.

Оценка:
-5 +5

РОБОТИКВА🤖
6 Отговор
ПИ-СИ-АР струва макя си и баща СИ!

Оценка:
-4 +8

Ти да видиш
7 Отговор
и шат на патката главата.

Оценка:
-6 +6

Бен Хур
8 Отговор
Колкото каже Бойко..

Оценка:
-1 +16

E добре
9 Отговор
... нали има "пазарна икономика". Едно време ни изпилихте ушите с нея. А сега се чудите защо е скъпо и "цената" не пада.

Оценка:
-0 +13

Много ми се спи
10 Отговор
Има да връщаш тридесет милиарда лева суха пара чак тридесет години ще ги плащаме докато достигнем своята критична точка на несменяемост
.

Оценка:
-0 +5

Rolex
11 Отговор

До коментар #3 от "Госあ":


А защо всички големи медии мълчат за опашките с патладжани в ранни зори пред лабораториите за тест? Кой плаща и защо? С такива "болни" ли пълнят болниците

Оценка:
-0 +7

Фала
12 Отговор
Работата е там, че не доказват нищо, щом има вероятност за фалшив резултат, то несъмнено не може да се приеме за доказателство. ,,Доказателство,, буквално означава 100% сигурно

Оценка:
-1 +10

Бе айде бе,
13 Отговор
щуротии ще ни разправят. Шефчетата на лабораториите, в които се правят тия тестове станаха милионери тая година и кой знае дали не ходят да палят свещи в някоя църква тоя берекет да продължи още няколко години поне. То бива лакомия, бива, ама и народа нали е глупав - нека го стрижат, вместо да станат всички и да си потърсят правата....

Оценка:
-0 +7

ПАРАЗИТИ
14 Отговор
Oт пocлeднитe публикувaни дoгoвoри нa Вoeннoмeдицинcкa aкaдeмия и Цeнтърa пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти, cключeни cъoтвeтнo в крaя нa aприл и мaрт cтaвa яcнo, чe цeнaтa нa eдин PСR-тecт e мeжду 10 и 17 лв. бeз ДДC. Тoвa нe включвa дoпълнитeлни кoнcумaтиви и труд. Цeнaтa, кoятo плaщaт хoрaтa бeз нaпрaвлeниe в рaзлични лaбoрaтoрии, e мeжду 90 и 120 лв.

“Щe ви дaм cлeднaтa cхeмa: 16-17 лв. cтрувa тecт бeз ДДC. 7-8 лв. e cтoйнocттa нa изoлaция нa ДНК, кoнcумaтиви oкoлo 4 лв. Мaтeриaлнaтa Oт пocлeднитe публикувaни дoгoвoри нa Вoeннoмeдицинcкa aкaдeмия и Цeнтърa пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти, cключeни cъoтвeтнo в крaя нa aприл и мaрт cтaвa яcнo, чe цeнaтa нa eдин PСR-тecт e мeжду 10 и 17 лв. бeз ДДC. Тoвa нe включвa дoпълнитeлни кoнcумaтиви и труд. Цeнaтa, кoятo плaщaт хoрaтa бeз нaпрaвлeниe в рaзлични лaбoрaтoрии, e мeжду 90 и 120 лв.

“Щe ви дaм cлeднaтa cхeмa: 16-17 лв. cтрувa тecт бeз ДДC. 7-8 лв. e cтoйнocттa нa изoлaция нa ДНК, кoнcумaтиви oкoлo 4 лв. Мaтeриaлнaтa ceбecтoйнocт нa eдин тecт e мeжду 32 и 50 лв.”, кaзa зa Cвoбoднa Eврoпa д-р Нeдялкo Кaлъчeв, нaчaлник нa eднa oт гoлeмитe чacтни лaбoрaтoрии в Бългaрия.ceбecтoйнocт нa eдин тecт e мeжду 32 и 50 лв.”, кaзa зa Cвoбoднa Eврoпa д-р Нeдялкo Кaлъчeв, нaчaлник нa eднa oт гoлeмитe чacтни лaбoрaтoрии в Бългaрия.

Оценка:
-0 +2

прррц
15 Отговор

До коментар #2 от "цццц":


На някои им се налага за да заминат да работят аз съм един такъв но моя тест го плаща фирмата, в която работя

Оценка:
-0 +4

Глупости
16 Отговор
От достоверен източник- в Бг реално се правят 200-300 теста на ден.Останалите се пишат ,за да се усвоят едни пари и да се всява страх в хората!

Оценка:
-0 +8

шофьор
17 Отговор
Правили са ми 8 теста до сега в Гърция , там са безплатни а тука са по 120 лв в Германия се плащат но струват 18 Евро, това е поносима цена , но защо в Гърция са безплатни ? а тук 120 лв ? бизнеса е много добър и някои трупат пари на наш гръб затова и има съмнение за този вирус просто се наливат много пари това е индустрия маски сапуни дезифектанти това върви в момнета. А и да вметна с цените за дезифектантите в Италиа 1 л дизефектант струва 2 Евро а в БГ от 8 лв на горе за пловинката та смятайте какъв бизнес е ;)

Оценка:
-0 +6

Ъъъъ
18 Отговор
Защо не се поинтресувате за тестовете , кога се разнесе ужасът с пандемията и кога се появиха тестове с които трябва да отчитат точно ковид 19 - като от групата или вида на ковид има много вируси. Има съмнения че някои държави са закупили тестовете за ковид 19 още преди 2019 година. Виждайки колко са " коректни и искрени " правителствата , сзо , мултинационалните групи и фармацевтичните компании , няма да е изненада ако тези тестове са един инструмент за явяване на страх и печалба.

Оценка:
-0 +2

Далаверджанов
19 Отговор
Колко бил струвал? Не питайте, ами плащайте!!!!

Оценка:
-1 +3

20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
друг един човек
22 Отговор
Безплатен тест за жителите на целия окръг Лос Анджелес.
Напишете на английски Фрий Ковид-19 тестинг и вижте какви резултати дава Гугъл.

Оценка:
-0 +0

valdes
23 Отговор
Това е елементарен тип дейност и нищо повече... Стойността на извършването му е не повече от 3 лв. за сметка на НЗОК. Медицина - такова понятие отдавна няма. Всичко е ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ...Оператори на машини с болни амбици и мания за величие.... Най-гнилата нереформирана система пълна с измамници...Ето това е държавата... Над 400 болници точат системата. Минимум 100 бр. СА ТОТАЛНО ИЗЛИШНИ.

Оценка:
-0 +3

valdes
24 Отговор
Това е елементарна нискоквалифицирана работа...Цена за труд НЕ ПОВЕЧЕ от ТРИ ЛЕВА....Оценяването обаче е от хора с болни амбиции и мания за величие...Над 85 % притежателите на мед. дипломи вършат елементарни неща...Добре че има техника , КОЯТО ИМ ВЪРШИ РАБОТАТА.. Тази техника не се прави с изследвания - хапчета и консултации...

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери