Last news in Fakti

30 Юни, 2019 11:30 21 650 67

Тръмп отмени санкциите срещу Huawei

  • huawei-
  • доналд тръмп-
  • санкции-
  • забрана

На срещата G20 в Осака президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че американските компании отново ще могат да продават части и технологични лицензи на Huawei, съобщава Bloomberg. Това ще позволи на китайския телекомуникационен гигант да продължи да доставя оборудването си и да купува от щатски производители.

Промяната в позицията на Тръмп е настъпила след разговори с китайския му колега Си Дзинпин и според повечето анализатори се смята за отстъпка в името на подготвяното споразумение, с което да се сложи край на търговската война между САЩ и Китай. Американският президент обаче прави уточнението, че падат забраните само за доставки на оборудване, което не застрашава националната сигурност на страната му.

Huawei бе включена в т.нар. "черен" списък на компаниите, на които се забранява да търгуват с американски производители. Това принуди Google, Microsoft и други гиганти в отрасъла да прекратят сътрудничеството с нея.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    24 127 Отговор
    СЛАВА НА САЩ

    Коментиран от #2

  • 2 Буко Баламата

    145 21 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Каква свава бе охо набиха му канчето на клоуна.
  • 3 Jacques Yves Moineau

    168 14 Отговор
    Хахаха, тоя е по-зле и от Бат Бойко- ще спираме хуауей, няма да ги спираме...ще бомбардираме Иран, няма да го бомбардираме.
    Срещу Китай не се рита:)

    Коментиран от #43, #50

  • 4 хуавей

    91 21 Отговор
    Видяха, че немогат да спрат китайския дракон.До коледа Китайската хуавей ще завладее почти целия свят със своята 5G мрежа. В

    Коментиран от #39

  • 5 гост

    26 158 Отговор
    Боооже , колко русофилска мъка има в тоя сайт не е истина , хахахахх !!! Сигурно утре ако напишат , че някоя щатска фирма е купила измисления "хуйвей" (хахахахах) , пак русконадупените ще кажат , че въпросната е "клекнала" пред "китайския дракон" , хахахха !!! Ми погледнете и капитализацията барем , бе задръстеняци !!! Като е такъв "дракон" , що никой не се натиска да я купува ??? Видяхте ли първо какво е отстъпил срещу това Китай , преди да плещите идиотии !! Знаете ли какво пише в това споразумение , дето ще се подпише , та да врещите ??? Ама като видите на умряло ще завиете , гаранция !!! Та налягайте си парцалите и не се навирайте дето не вдявате , ама хич !!!!

    Коментиран от #12, #14, #16, #17, #18, #28, #35, #59, #67

  • 6 Обикновен Бг

    102 17 Отговор
    Китайците им спряха доставката на всички видове метали и тия за 1 месец клекнаха. Алооо тролчето нещо "умно" няма ли да напишеш.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    15 70 Отговор

    До коментар #6 от "Обикновен Бг":

    Верно ли бе , ти да видиш , хахахха !!!! То верно , само Китай произвежда метали на тая планета , никой друг !! Че на всичкото отгоре и с митата са "най-евтините" в САЩ , ми чи кък , хаххахах !!! Сигурно на партийното събрание дават похвала пред строя за всяка идиотия , само да викаш много , а ??? Хахахаххахах !!!
  • 8 ГОЛАТА ИСТИНА + 5 G

    53 5 Отговор
    ... и всичко това след срещата с Путин !
  • 9 Жоро

    10 113 Отговор
    Какво сте се захванали с тези китайци.Тръмп ако реши и китай след 24 часа вече ще е само руйни , вие говорите ,че клекнал пред дракона.Хаха Много филми сте гледали.

    Коментиран от #40, #66

  • 10 Huawei са номер 1

    90 16 Отговор
    Huawei са номер 1 и това е факт

    Коментиран от #27, #54

  • 11 Б. В. Т.

    67 7 Отговор
    Китай обработва 80% от въпросните метали. Копае 16 от 18-те нужни за всяка една технология... Пък чичо ви тръмп с големия тумбак тръгнал да размахва пръст на китай :) Тия китайците ако решат могат да ги заличат за 3 дена. Умен ход от русия перчем

    Коментиран от #13

  • 12 Тръмп клекна на китайците,

    37 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    точно така, както ти си се надупил на Сорос.
  • 13 Хи хи

    7 35 Отговор

    До коментар #11 от "Б. В. Т.":

    Фактите май друго показват че големия губещ от санкциите на САЩ са само Китай
  • 14 Русофили, русофоби

    36 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Русофили и русофоби/ български / седнали да коментират САЩ, Китай и Русия.
    Все едно мравчици да коментират на слона опашката. Китайска мъдрост.
  • 15 Kovak

    32 1 Отговор
    Време беше да се осети чичо ви Тръмпи, че икономиката на САЩ е най-големият губещ от тия санкции. А защо ги отменя, каква точно е причината, колкото и да си пишем тук си знаят само Тръмпи и Си.
  • 16 Иван

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Не знам на коя борса си гледал но въпросната компания не е публично дружество и не се търгува на никоя борса. Пиши те неща който не разбирате!

    Коментиран от #30

  • 17 Jacques Yves Moineau

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    За да се купи нещо, първо трябва да се предлага. Аз не съм видял някой да продава хуавей!
  • 18 Хуавей

    39 4 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Измисленият Хуавей продължава да поставя рекорди по продажби. Та за това и никой няма намерение да го продава. За отрицателно време си направиха собствена операционна система. И показаха среден пръст на Гугъл и санкциите. За това и чичо Скруч отменя санкциите. Видя, че не работят.

    Коментиран от #29

  • 19 The Black Cat

    14 1 Отговор
    Въпросната ,,Компания" е създаена от китаец със същото име , до колкото знам има фабрики , заводи дори цехове ако искате почти по целят свят вкл. и в България , мога да кажа , че апаратите им не са никак зле , въпросът е колко ще изкара в годините един от тях при нормална употреба и без ,,давене" или изпускане на тротоара примерно , за това има и калъфи и протектори ест. никое електронно устройство обаче не е ,,дурако-устойчиво" скандала със САЩ може би беше само реклама неясно за кого обаче !?

    Коментиран от #46

  • 20 Стенли

    35 4 Отговор
    Телефонът ми е HUAWEI на 2 години! Работи като ракета, проблеми НУЛА и прави кристална връзка с комшииски телевизор SONI, който се намира на 80 метра!!! Май е лоша фирма а???

    Коментиран от #23, #41

  • 21 Христо

    33 1 Отговор
    САЩ може да имат технологиите, но без суровините, идващи от Китай ще трябва да си разработят нови технологии за правене на чипове от пластмаса. Доколкото знам Китай изнасят над 90% от редките метали, от които се прави всякаква електроника. А за какво са ти тия технологии ако не разполагаш със суровините, необходими за производството. Затова Тръмп беше "ошамарен" набързо от китайците и подви опашка.
    А ако погледнем на нещата малко "по-отвисоко" САЩ е най-затъналата в дългове държава в света. А знаете ли кой е основния им кредитор? Китай!
  • 22 Един

    7 9 Отговор
    Господа „разбираче”, *гост ви написа в прав текст за капитализацията на Хуауей. Китай може да е основния производител на редкоземни метали, но ноухауто идва от САЩ.
    Няколко пъти в нета се появи инфо че Хуауей е по-скоро коз за определяне на условия. Защото Китай се нуждае от пазара САЩ изкупуващ 80% от редкоземната продукция, докато САЩ ( технологичните компании) едва 35% от чиповете си. Айде ся да ви видим „к'ви сте професоре”.
  • 23 Жезм

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "Стенли":

    Железни са ние в къщи ползваме само хуавей от както са излезли на пазара. В много момента имаме 6 апарата работят безупречно.
  • 24 Бам

    0 11 Отговор
    Китай е износител, защот произвдствот е мръсно западноте държави държат на чистата си природа . Котай до скоро внасяше милиони тонове боклук от щатите за да га рециклират(пак мръсна дейност). Ако Китай спре износа тив редки метали ще запчнат да бъдат добивани другаде, още повече че финансвият стимул ще е добър.
  • 25 Venko

    9 0 Отговор
    Iskam I az da kaja neshto tova koeto vidqx na g20 prezidenta na kitai se durja dostoino tova e prezident toi ne govori glyposti , a za xauei naistina sa dobri koito ima takuv telefon spira da me4tae za telefon
  • 26 Бай Хой

    6 10 Отговор
    Не ползвам нито Хуявей нито Хайфон - да мрът 😁😁😫😫
  • 27 Бай Яни

    2 17 Отговор

    До коментар #10 от "Huawei са номер 1":

    Ти нормални ли си бре, излъга се еи, 600 изгорях с тоя боклук. Ако не следиш какво пишеш 😁за смях ставаш. И на всеки месец задължително преисталация. Японските Honor са по добри, Нокия и тя се завърна с нови технологии. Я виш новата Нокия 8 ssiroco.. А скрина😁, екрана де на Huawei eна самсунга произведение. 😁😁😁😁

    Коментиран от #33, #51

  • 28 Докторат

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Пий си хапчетата
  • 29 гост

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "Хуавей":

    Момченца недорасли , правите ли разлика между рекорди по продадени бройки и рекорди по ПРИХОДИ от продажби ??? Знаете ли колко е средната цена на брой продаден от "китайския дракон" и средната цена на Епъл например ??? Да не говорим за ПЕЧАЛБАТА от тия продажби ??? Имате ли си идея , че маржа (печалбата) на "хуйвеещия" е под 5% от телефон , струващ 120-150 долара , а същата на Епъл е над 60% от телефон , струващ 1200-1500 долара !!! И можете ли да направите простата сметка , че за да изкара толкова , колкото Епъл от ЕДИН телефон , китаеца трябва да продаде 120 (СТО И ДВАДЕСЕТ) броя !!!! Тоест да има 120 ПЪТИ повече продажби , а той има няма и 1,5 пъти !!! Моооого викате , малко мислите , недоносчета !!!!

    Коментиран от #31, #65

  • 30 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #16 от "Иван":

    Значи искаш да кажеш , че компании които не са на борсата не се купуват и не се продават ??? Хахахах !!!! Както и ЗАЩО една такава компания не се листва на борсата !!!! Ако е толкова "технологична" и "печеливша" , защо да се отказва от такъв почти безплатен ресурс , за който другите се избиват ??? Аз ще ти кажа , ама няма да ти хареса !!! Щото на борсата има строга отчетност и там трябва да извадиш всичко на масата !!!! И там няма варианти за скрити субсидии или неясни продажби !!! Обаче най-вече няма вариант за НЕЗАКОННО производство , без съответните лицензи за ВСЯКА част от него !!! Тоест или трябва да има свои лицензи или да си ПЛАТИ за същите !!! Само че свои НЕ МОЖЕ ДА ИМА , щото там всичко отдавна е измислено и патентовано от едни други !!!! За твое съжаление , американци !!!!
  • 31 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    не му разбирам много но си сбъркал сметкити с около 100 броя 5 * 12 = 60

    Коментиран от #32

  • 32 гост

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Иван":

    Аз пък не разбрах какво е това 5*12=60 , ама карай !!! Та значи 60% от 1500 долара са 900 долара , ако нямаш нищо против , а 5% от 150 долара 7,5 долара !!!! Сега можеш ли поне да разделиш 900 на 7,5 или не знаеш къде е калкулатора на "хуйвея" , хахахах !!!
  • 33 Honor

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Бай Яни":

    Honor са компания на Huawei

    Коментиран от #42

  • 34 Koko

    2 4 Отговор
    Slava na maika rosiiia
  • 35 И днес не си си пил хапчетата

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Я виж в шкафчето може да е останало някое

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "И днес не си си пил хапчетата":

    Божееее , честно ??? И това трябва да е "остроумно" , според теб , хахаххах !!! Ясно що си падаш по "китайски дракони" , хахахха !!!

    Коментиран от #37

  • 37 Къде видя да съм написал

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    ,че си падам по китайски дракони? Или просто така си помисли? Не си ли разбрал до сега, че мисленето не ти е силната страна?

    Коментиран от #38

  • 38 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Къде видя да съм написал":

    Оо , ма разбира се , то е световна тайна по какво си падаш , изобщо не си личи по "остроумието" , дето така и не го сменихте за толкоз години , нито пък сте в състояние да измъдрите ново , колкото и да се напъвате , хахахах !!! Най-много да пръднете !!
  • 39 Rado

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "хуавей":

    А Nokia къде я слагате, поръчките за 5G мрежи са почти 50 на 50%. Ericsson? Или за вас е най-важно Китай и Русия да са добре.

    Коментиран от #45

  • 40 неразбрал

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    руйни?!
  • 41 Сашо

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Стенли":

    абе той ако е на 80 метра няма да ти е комшия
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Фен

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Jacques Yves Moineau":

    Защо да не се рита?
    Оказва се,че всички възможни лицензи и патенти са собственост на САЩ.
    Единственото което имат Китай е евтината и почти неограничена по брой работна ръка-милиони работят за купичка ориз.От тук идва и икономическият им бум.
    Дори операционната им система е зависима от това колко(и въобще дали) приложения ще се навият да работят с ХънМън ОС.ОС без ГМайл,Карти,Хром ,Диск и цялата камара соц.мрежи-Вайбър,УатсАп,Фейсбук,Месинджър...
    Не ми казвай,че Байду ти замества Гугъл-търсачката...и ще ползваш китайски апове за соц.мрежи...
    Загубена кауза,обричаш се на изолация.

    Коментиран от #58

  • 44 Фен

    5 7 Отговор
    Китай и Хуавей са толкова зависими от запада,относнопатенти,лицензи и условия,че дори не могат да произведат "собственият" си процесор.В настоящият спор се оказа,че патентите са на ARM.Силициевите слоеве са от ARM,те просто добавят 2 инструкции и готово.
    И с какво Хуавей са за предпочитане?Това с цените отмина,Р-серията е изравнена по цени със S-серията на Самсунг(или която и друга авторитетна марка).
    Голтаците намериха евтина алтернатива в Хуавей и реват кански като футболни фенове.Това беше преди години.Аре няма нужда,аман от жълтури
  • 45 Фен

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "Rado":

    5G се оказва с доста проблеми.Предвиждам че ще се премине направо към 6G.Самсунг вече я разработват
  • 46 Фен

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "The Black Cat":

    Фабрики и заводи-грънци.Фоксон им произвежда апаратите
  • 47 123

    8 1 Отговор
    Краварите разбраха че сами за нищо не стават. Сега и айфоните се правят от китайци.

    Коментиран от #55

  • 48 123

    6 1 Отговор
    То бяха стойки, то бяха закани, и какво ? Тоя стова само за цирка. Пънчо.
  • 49 Педерусия

    5 7 Отговор
    Браво на Тръмп, уникален хитрец и играч, не случайно откакто е на власт стандарта на живот на американците се е вдигнал а на всички (уникални) държавни глави, като Ерпосран, Путкин, Мъдурко и разни кубински недорасляци, които си докараха народа до просешка тояга, пък вий си ги хвалете колкото искате!

    Коментиран от #60

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Селянин

    5 2 Отговор
    Те санкциите се налагат май само за да всяват респект.То на САЩ къв респект да имаш -държавата с най много дългове в света.Санкции си налагат само на себе си и май взеха да включват ,че само себе си ощетяват.Дреме му на китаеца ,че някаква медийна звезда в риалити шоу му прави гъди гъди.Още ще клекни САЩ ,че евреите разбраха ,че с жълтурковците шега не бива .САЩ се наакаха като матросчета на "Доналд Кук"пред СУ-27 с фалшива атака.Ай бягайте да паднете кравите и да викате МУУУУУ
  • 54 Опааа

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Huawei са номер 1":

    Huawei са номер едно по продажби само но и това не е сигурно! Добре, че им дадоха всички технологии на Китайците на готово в противен случай никога не биха достигнали до там да произведат а да не говорим да измислят, каквато и да било техника, още щяха да са само на рикши.
  • 55 456

    0 4 Отговор

    До коментар #47 от "123":

    Едно е да го произвеждаш и то некачествено. Но съвсем друго е да измислиш тази технология и да подчиниш целия свят на нея, на която всъщност можеш да промениш страната производител.
  • 56 Ak47

    5 2 Отговор
    Шшш американските подлоги с ако по устата да малчат! Алооу промитите тикви те китайците купиха моторола преди известно време.Сверявайте ги тес часовници чат пат!
  • 57 Владимир

    1 2 Отговор
    Според мен и Тръмп и Путин и всички хегемони имат най-слаб рейтинг от доста време насам. Идва време на разум и "ИТ" и те сега са първи приятели само да не губят още власт.
  • 58 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Фен":

    Китайската оп.система няма нищо общо с ограниченията в китайския интернет. Или може би гугъл, фейсбук и другите ще откажат да работят с китайската система....не мисля. Където има пари, ината не работи. Извън Китай гигантите ще си работят на китайската оп. система, а в Китай ще продължават да си цъкат в Байду.
    Нали ЕС наложиха санкции на Русия, и какво стана? Газпром продължава да е спонсор на английски отбор.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Мойсей

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Педерусия":

    Живея от 18 г. в САЩ. Откакто тоя лумпен е в Белия дом, какво се е вдигнало освен цените бе, хольо.
  • 61 kjl

    2 0 Отговор
    Бай Дони става политически клоун!
  • 62 Все тая

    4 1 Отговор
    Леле колко американски подлиги с промити мозъци има тука. Китайците ако решат за минути могат да оставят сащ без каквато и да е комуникация. Всички кабели които прекосяват атлантика и свързват краварите със останалия свят са собственост на китайски фирми, повечето от които са на хуауей. Нали се сещате тъпаци такива, че спокойно могат да ги кръцнат и край със краварите. Ще са им нужни десетки години и милярди доларчета, за да се пуснат нови. И децата знаят че краварите на практика са фалирали. След 2 години изтича времето което краварите могат да си печатят пари и тогава ще дойде и тяхния тотален край. В момента се чудят къде да направят война, че да си продават калпавото оръжие.
  • 63 Huawei

    8 0 Отговор
    Наряпах се с мъдрост и вдъхновение! Не съм и предполагал, че има толкова добри специалисти в сферата на телекомуникационните технологии и такива гениални политически анализатори в България
  • 64 1122

    2 0 Отговор
    Още ще клекнете когато всички държави откажат да ви вземат продукцията колкото и хубава да е,защото вие подивяхте да раздавате ,,справедливост "на всички по света.Сега си сърбайте попарата дето си я надробихте сами.Трябва да разберете,че насила хубост не става,всеки иска да си живее по своя си начин,на никого не му харесва да му заповядват как да си живее живота ,при демокрация или на кой както му харесва.Вашите гей паради на са ни по вкуса,размножавайте се както си искате,но не задължавайте другите да ви следват,като искате да да се разбирате с другите народи не раздавайте санкции на никого ,никой не ви е упълномощил за това,иначе светът ще ви изолира от себе си!
  • 65 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    Айнщайн ми да та поотворя че хайфоньа са произвежда у Китай. Сейчас мош ли сметна каква част от тия 60% и от ония 40% са всъщност за китайците. Май хйфоните сеоказват китайски докато при хуйвей нещата стоят по-различно.
  • 66 Реално

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Ами Тръмп ако заличи Китай за 24 часа то това е малко да си отреже кона на който седи, тъй като Китай поема близо 40% от дълга на САЩ :) хайде сега помислете какво ще се случи ако Китай се заличи :)
  • 67 Много си

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Много си зле