Last news in Fakti

3 Юни, 2020 13:16 6 687 19

Н. Пр. Стефано Балди: Не е възможно България в Еврозоната, а извън Шенген (ВИДЕО)

  • н. пр. стефано балди-
  • италия-
  • посланик на италия

Един от най-важните въпроси сега е да направим така, че италианските предприемачи да могат да се върнат в България, без да бъдат подложени на карантина, каза посланикът

Н. Пр. Стефано Балди: Не е възможно България в Еврозоната, а извън Шенген (ВИДЕО) - 1
Н. Пр. Стефано Балди

Имахме късмет, затова че 2 юни се случи в период, в който нещата тръгват отново нагоре след трудния период на епидемията. Това е не само честване на Републиката, но и на новата перспектива, която е пред нас. Това беше подчертано от институциите по време на празненствата. Това разказа в студиото на ФАКТИ посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди по повод Националния празник на Италия.

"Големият парад с минаване на много хора не се състоя, но президентът посети някои от най-знаковите места като Паметникът на Незнайния воин, за да отбележи точно тази годишнина. Освен това той посети и Кодоньо - първото място, където беше установена инфекцията, точно защото сега нещата започват да се възстановяват и това беше оценено като позитивен знак", уточни той.

"Голямо желание има у италианците за ново начало, но с внимание, че вирусът не е победен. Възстановиха се много дейности, от днес нашата страна е отворена за всички страни от ЕС. Ние, за съжаление, първи бяхме засегнати от кризата, първи тръгнахме по един все още непознат път. Когато бяха въведени, мерките изглеждаха прекалени, но всъщност бяха необходими. Реакцията от страна на населението наистина беше много дисциплинирана, показахме до голяма степен, че тази голяма жертва беше за доброто на всички. И в сектора на предприемачеството беше проявено голямо разбиране. Сега характерът на затрудненията е как да започнем да се възстановяваме, опитвайки се в най-голяма степен да запазим икономическото развитие и темпото, но това, разбира се, не е предизвикателство само пред Италия", каза Н. Пр. Стефано Балди.

Според него мерките, взети на европейско ниво, както и тези, които предстои да бъдат взети, са абсолютно необходими.

"Туризмът е сектор от основно значение за Италия. Има огромно желание за прием на туристи, като направим така, че туристическия сезон по някакъв начин да се проведе. Разбира се, вече бяха предприети серия мерки, които по някакъв начин ограничават, но и дават възможност да се развиват туристическите дейности. Например плажовете - разстоянията, които трябва да се съблюдават, но аз съм оптимист, защото италианците са с голямо въображение, така че винаги се опитват да намерят решение вътре в проблема, който е поставен пред тях. Има много плажове с огромно желание да направят така, че да е приятна ваканцията, със сигурност ще се предвидят много по-големи разстояния между чадърите, ще има хубава атмосфера", коментира той.

"Нашите двустранни отношения, които имат дълга история, са доказателство затова защо съществува това голямо приятелство. Като представител на Италия аз винаги съм бил любопитен да знам откъде тръгват тези прекрасни отношения, те не се създават за един ден. Зад себе си те имат цяла редица хора и събития. Миналата година, когато отбелязахме 140-годишнината на българо-италианските дипломатически отношения, беше повод да задълбочим различни аспекти от тази дълга история. Представихме личности като Вито Позитано, като царица Йоана, които са показателни елементи за това голямо приятелство", каза Н. Пр. Балди.

"Присъствието на италианските предприятия тук в България е доста важно. Ние сме трети търговски партньор на България. Много от смесените българо-италиански предприятия тук успяха да продължат производството си, макар в по-забавени темпове, а това беше важно, за да продължи да се осъществява обмен. Транспортът също продължи. Един от най-важните въпроси сега пред нас е да направим така, че италианските предприемачи да могат да се върнат тук в България дори за кратки периоди, без да бъдат подложени на карантина. Един бизнесмен не може да прекара 14 дни, в които да чака преди да осъществи срещите си. Работим върху това, в голяма степен съм оптимист, че този проблем също скоро ще бъде решен", каза посланикът.

"България в Еврозоната, но извън Шенген - за мен това не е възможно. Според мен България ще влезе в Шенген, Италия винаги е поддържала тази възможност и ще продължим да бъдем изцяло в подкрепа на България за това тя да бъде част от Шенген, защото считаме, че тя е готова и това ще се осъществи много скоро, също и за Еврозоната - процесът е в развитие. Знаем, че има отделни етапи, през които трябва да премине", каза още той.

Целия разговор с Н. Пр. Стефано Балди гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Майсторът

    34 12 Отговор
    Задължително Референдум.Трябваше да се допитат до народа за ЕС и НАТО.Голям келепир ще е,виждаме.какво се случва сега.Пият сиромашка кръв.

    Коментиран от #5

  • 2 Кой4о

    20 25 Отговор
    Дано по-бързо влезем, че болшевишките мекерета да не фалират още някоя банка! Посочете една държава в Шенген, да е по-бедна от нас?

    Коментиран от #16, #18

  • 3 Сериозно питам

    27 2 Отговор
    Някакъв Пернишки бизнесмен с автокъща представящ се за приятел и роднина на Борисов ме заплашва с мутри и убийство,към кой да се обърна към Кьовеши ли!?

    Коментиран от #6, #8

  • 4 Русский

    8 9 Отговор
    Това е, защото имате премиер Борисов. А трябваше за президент да се избере Васил Илиев, а за премиер - Жоро Илиев, да се провеждат на всеки пет години конгресите на ВИС. Тогава щяхте да се излекувате нормално!
  • 5 Burgmeester

    7 18 Отговор

    До коментар #1 от "Баш Майсторът":

    Другарю комунде, иначе и кръв за пиене нямаше да е останала.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ученика

    18 0 Отговор
    Политици, финансови манипулатори и изпълнителна власт има една огромна черна дупка вътре в душата си, която не могат да запълнят колкото и имоти и богатства да прибират...
  • 8 1234

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сериозно питам":

    Може би към президента..

    Коментиран от #9

  • 9 Мерси за съвета

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "1234":

    Мисля първо да подам сигнал в МВР после при Каскет Гошев и накрая в КОНПИ при "ти си го избра" щото има и убаво къща такава една голяма пък да видим какъв ще е резултата! )
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гошо

    4 1 Отговор
    Няма да е лошо най-после да се научите, че еврозона се пише с малко "е"!
  • 12 Трикстер

    7 2 Отговор
    Под ръководството на бойко паша и гешоолаоглу, е по - възможно да ни изключат от ЕС. 🎃🐷🎃
  • 13 Само Локо

    0 1 Отговор
    Въх ти вольо бене, както казваме в Полски Тръмбеш :)
  • 14 кътю дарбата

    2 3 Отговор
    ПИЧ ПИЙ СИ ИЧКИЯТА КВО ТИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С българия -ЕДНА ПРОПАДНАЛА ТЕРИТОРИЙКА ПРЕЗ КОЯТО МИНАВА ТУРСКИ ПОТОК - НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ
  • 15 778

    0 2 Отговор
    Дано итал. предприемачи - почти всички големи и гадни робовладелци не стъпят повече никога у нас!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русенец

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кой4о":

    Грешиш, най-голямата пречка за Шенген и Еврото се казва БорисОФФ ! Той 10г. всячески пречи България да се европеизира и я държи в руската орбита, чрез източване на милиарди еврофондове и сливане на мафията с държавата ! Ако Бойко беше на власт от 1997г., все още нямаше да сме в ЕС и нямаше да има валутен борд !
  • 19 Има ли връска

    1 0 Отговор
    Между еврозоната, Шенген и валутните ни резерви, отгладувани от българите?