Last news in Fakti

22 Март, 2022 16:38 7 152 52

Адв. Величков за ФАКТИ: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна

  • адв. велислав величков-
  • инициатива ''правосъдие за всеки''-
  • бойко борисов-
  • владислав горанов-
  • севделина арнаудова-
  • арест-
  • мвр-
  • прокуратура-
  • съд

"Разследванията - не само това, но и следващите, тепърва започват, продължават и ще се развиват”, категоричен беше юристът от Инициатива "Правосъдие за всеки"

Адв. Величков за ФАКТИ: Разследванията тепърва започват. Радостта на ентусиазираните агитки в Банкя е преждевременна - 1
Снимка: ФАКТИ

“От петък насам са загубени вече четири дни, в които прокуратурата можеше да действа, вместо да се обяснява”.

Това каза адв. Велислав Величков, председател на Инициатива “Правосъдие за всеки”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Повод за думите му беше продължаващото подхвърляне на топката с разследването на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, започнало от ареста на тримата миналия четвъртък.

Освен МВР и прокуратурата, вече и съдът участва във въпросното подхвърляне, като в началото на разговора адв. Величков обясни какви точно действия са били предприети и какво е последвало от тях.

“Днес съдът върна топката в прокуратурата и им каза: “Играйте сега с топката, защото по правилата на играта това е ваша работа. След като има образувано досъдебно производство и не сте го прекратили, сте длъжни да извършите под ваш контрол и по ваши указания съответните процесуално-следствени действия. Топката се върна обратно в прокуратурата”, посочи адвокатът.

“На 17 март, в четвъртък, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Първото процесуално действие по него е било разпитът на премиера Кирил Петков, както се разбра. В момента това досъдебно производство съществува, то не е прекратено. Разпитаните лица по това досъдебно производство са получили качество на свидетели по него. Сега то трябва да се развие, да се види има ли данни за извършено престъпление и установени ли са извършителите на това деяние, за да бъдат привлечени под наказателна отговорност в досъдебното производство и да се продължат процесуално-следствените действия под ръководството на прокуратурата. Министър Рашков съвсем основателно продължава да внася материали, където им е мястото засега. Тяхното място засега е определено Софийска градска прокуратура, доколкото лицата, спрямо които се води разследване, са заемали министерски постове в предходното управление. Ако са налице данни за организирана престъпна група, тъй като Специализираната прокуратура все още не е закрита, би следвало компетентността да отиде там”, обясни адв. Величков.

“Предстоят много интересна седмица-две, в които ще се види дали прокуратурата най-после тръгва в посока реално да разследва - не да бойкотира разследването, а да разследва. Какво ще се установи в това разследване, съвкупността на доказателствата, които се съберат, закрепят и анализират, вече е отделен въпрос”, заключи той.

Вчера Европейската прокуратура потвърди получаването на няколко сигнала от България, съдържащи “сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители”. Разследванията продължават, беше съобщено. Попитан за възможната роля на Европейската прокуратура, адв. Величков посочи следното:

“Не мисля, че някой на ниво министър-председател, министри, висши длъжностни лица би си позволил да спекулира с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Факт е, че имаше среща между министър-председателя и г-жа Кьовеши като ръководител на Европейската прокуратура и тя бе по покана на нашия премиер. Факт е, че новината от Европейската прокуратура след тази среща е, че има 120 сигнала от България, които касаят злоупотреба с европейски средства, пране на пари и евентуално търговия с влияние и корупционни престъпления. Да не забравяме, че корупционните престъпления също се разследват от Европейската прокуратура, ако застрашават финансовите интереси на Европейския съюз.

Числото 120 е много голямо за една година работа на Европейската прокуратура. Вчерашното съобщение, че вече се проверява участието на висши длъжностни лица - такова изявление не се прави случайно, ако Европейската прокуратура не е започнала разследващи действия по въпроса. Естествено, това не се случва бързо. Компоненти тук са европейските делегирани прокурори в България - 9 души. Изключена е компетентността на българската прокуратура и ръководната роля на главния прокурор”.

“Злоупотребата с европейски средства в последните години вероятно е в големи размери. Вероятно има замесени доста длъжностни лица. Още миналата седмица направих прогноза, че радостта на ентусиазираните агитки в Банкя и около ГДНП е преждевременна. Разследванията - не само това, но и следващите, тепърва започват, продължават и ще се развиват”, категоричен беше той.

“В страните, които са се борили успешно с мафията - Италия, Испания, Ирландия, начинът за разкриване на престъпни мрежи и организирани престъпни групи е бил някой от веригата да “пропее” - да улесни своето процесуално положение, като разкрие механизма на кражбата и хората, участвали в нея. Така се е стигало до най-шумните присъди, след най-големите процеси. Тук прокуратурата с обвиняеми не говори. Така, може би съвсем умишлено, не се разплита нито една мрежа. Така мрежите продължават да работят, защото част от тях са изградени на средно изпълнителско ниво и дори да се смени едно правителство, те продължават да действат”, посочи адв. Величков и даде пример с “ин хаус” поръчките, които според него са пряко заобикаляне на закона.

“Имаме доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който е установена щета за близо 560 милиона лева. Доказана щета за бюджета от 2014 до 2019 година. Това е известен на прокуратурата факт от лятото на миналата година. Въпросът е защо оттогава досега не е известно да е разпитан финансовият министър, който е принципал и пряко отговаря за Държавната комисия по хазарта. Колко пъти Горанов ще се отървава, без да влезе в реални следствени действия? Това е много интересен въпрос”, коментира адв. Величков.

“При г-жа Кьовеши освен думата “независимост”, думата “ефективност” е водеща за професионалната ѝ кариера. Тя много внимателно подбра екипа на делегираните си прокурори, както и хората, които ще работят в Люксембург. Сигурен съм, че е събрала един ефективен екип, който ще извършва съвсем професионално разследващи действия и ще търси бързи резултати”, коментира още той.

“Няма спор, че България е най-корумпираната държава в Европейския съюз, че е държавата с най-нисък БВП на глава от населението. В огромна степен това се дължи на грабежите в последните над 20 години. В конкретния случай обаче главният виновник е прокуратурата - защото прокуратурата казва, че знае, че корупцията е в политическото управление на страната. Щом знаете, какво направихте и всъщност не пазехте ли вие схемите с вашето избирателно действие или бездействие?”, попита риторично адв. Велислав Величков.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се,че

    79 12 Отговор
    ще има продължение,щом Европейската прокуратура се е заела.Това са европейски средства

    Коментиран от #7

  • 2 истина е

    83 20 Отговор
    БОКО НЯМА ДА ОТЪРВЕ ЗАТВОРА ,А КАСКЕТА ЩЕ МУ Е ОРДИНАРЕЦ ТАМ !!!
  • 3 Грульо

    46 9 Отговор
    Е да, цирка няма да свърши толкоз бързо, ще го протакат поне докато кризите продължават и народа свикне с тях, както с ковита.
  • 4 Вие сте бунаци!

    49 19 Отговор
    С тази проКУРатура нищо няма да се получи
  • 5 Пипи

    29 59 Отговор
    Като чета какво е казал адвокатина стигам до извода, че този юнак си пие ракията с Рашков. Няма лошо и аз обичам да сръбвам.

    Коментиран от #31, #32

  • 6 кьорфишек

    43 8 Отговор
    То хубаво да разследват,но защо само Борисов?Та нима предишните са божи кравички?Чисти като сълза?

    Коментиран от #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Asdfg

    22 39 Отговор
    Този ГЛИГАН откъде го изкопахте бре? 🤣

    Коментиран от #19

  • 9 7,62

    52 18 Отговор
    Как да обясниш на дуловската флейта че баце е пътник ???

    Коментиран от #36

  • 10 Някой

    66 15 Отговор
    Според мен в момента в България няма по - кампетентен специалист от министър Рашков в областта на наказателното право - теоретично и практически. Нека сега всичи онези разбирачи, които го плюеха да опровергаят новините от последните дни след освобождаването от ареста - последващите действия на МВР, съобщението на европейската прокуратура / вкл. заобикалянето на нашата прокуратура/, решението на съда и други подобни.

    Коментиран от #20, #21

  • 11 7,62

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "Само кретени":

    А има ли работа при злоупотреба с европейските средства (европрокуратурата ) ? А ? Споко-в Бг няма злоупотреби ...
  • 12 провинциалист

    22 2 Отговор
    Я го вижте дали си е плащал данъците! Навремето при Големия брат това проработи.
  • 13 кочоолу

    46 15 Отговор
    Величков перфектен си .Снощи те гледах при балабанов Мозък и половина .Я вземи да разкараш с професионализма си този циркаджия менков ,дето само мънка и повтаря на каскета думите -правно нищо, просто нищо нямало .Държавата се тресе ,европата се люлее света се върти ,тия баламурници разследват защо арестували бандитите ,разбойниците и престъпниците ,които цели 12 години разграбваха държавата безнаказано .

    Коментиран от #37

  • 14 От нашата Прокуратура не се очаква да

    27 10 Отговор
    Свършат нещо, просто"ще Тупат топката" както и до сега!! Ясен Петров и той е в тоя "Отбор!! Гербажии!!
  • 15 Пловдив

    39 14 Отговор
    Това, че Прокуратурата отдавна е съучастник в ОПГ Боко- Свинчо и Турския сокол е ясно вече и на бабите, по селата! Докога ще ги търпим тези прости и нагли говеда и ще им плащаме заплатите?!
  • 16 Тома

    39 11 Отговор
    Никаква радост нямаше в Банкя ами страх пригерберите като че ли смок с едно око ги гонеше
  • 17 Пясък в очите

    13 4 Отговор
    Да даа, ще се проточва ........ Знае ги тия ние, историята го доказва.
  • 18 Красимир Петров

    34 1 Отговор
    А мафиотската структура ДПС кога???
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хи хи

    8 19 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Според теб може да е така, но според СЪДЪТ е точно обратното. А сега де , я да ти видим логиката.

    Коментиран от #26

  • 21 ????

    15 28 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Според тебе ако дамаджанов е гения на правото, то аз се успокоявам, че не съм толкова тъп колкото се мислех.

    Коментиран от #30

  • 22 Абсурдистан

    3 13 Отговор
    Но този път ги направете не като пияни мотики!
  • 23 Много точно

    28 8 Отговор
    Прокурори - престъпници !
  • 24 Да бъде

    28 5 Отговор
    ДА СЕ ОСВОБОДИ ЦЯЛАТА ПРОКУРАТУРА И ДА СЕ НАЗНАЧАТ НОВИ МЛАДИ И ТОКУ-ЩО ЗАВЪРШИЛИ ЮРИСТИ, НИЩО, ЧЕ СА БЕЗ ОПИТ, ЩЕ СЕ НАУЧАТ И ТО ПО-ДОБРЕ ТАКА, ЗА ДА НЕ ГИ НАУЧАТ НА КАКВОТО НЕ ТРЯБВА, ЗАЩОТО ИНАЧЕ ТАКА ЩЕ СИ ВЪРВИ ВОВЕКИ И ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА.
  • 25 Васко

    6 18 Отговор
    Да проштава фотографа,ама този велик чичко Величков малко е излязъл,както излиза Рашков на снимките.
  • 26 Някой

    15 6 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи":

    Изслушай интервюто и тогава пиши глупости.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Гошо

    19 7 Отговор
    От 5 до 15 години , безплатна командировка при бай Ставри е наградата за Тиквун , Влади и ПР Севи , конкретно за това тяхно престъпление
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 оня

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "Пипи":

    А ти с гешефт-каскетов ли си пиеш ракижоса???:))

    Коментиран от #35

  • 32 И какво

    23 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пипи":

    ОТ ТОВА?! ТОЙ МОЖЕ ДА СИ ОИЕ РАКИЙКАТА С КОГОТО СИ ИСКА!
    ВАЖНО Е КАКВО ВЪРШИ!
    А БОКЛУКА ГЕШЕФ ЗАЩИТАВА БОКЛУКА БОРИСОВ! НЕЩО НЕЯСНО???!!!!!!!!!!
  • 33 ПРЕСТАНЕТЕ БЕ

    25 7 Отговор

    До коментар #6 от "кьорфишек":

    ХОРА! НАЛИ ОТ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХВАНЕ НИШКА ЗА ДА СЕ РАЗПЛЕТЕ ЧОРАПА! И ДА! МНОГО ЩЕ СА ЩАСТЛИВИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ АКО СЕ ПОЧНЕ ТОЧНО ОТ БОРИСОВ! ИМА СВИДЕТЕЛ ИМЕННО ЗА БОРИСОВ И ЗА ВЛАДИ ГЛИСТОВ И ЗА ЦИГАНКАТА КРАДЛИВА СЕВДА! КАКЪВ ВИ Е ПРОБЛЕМА?! КОЙ Е ПЪРВИ ИЛИ ТРЕТИ?!!!
  • 34 Йоан

    23 7 Отговор
    Недейте да бъркате сегашното разследване срещу Боко с това на Кьовеши . Сегашното е за изнудване по чл 213А . и касае само Черепа , а това на европрокуратурата е за злоупотреба с евросредства и данъци .Не забравяйте , че се води разследване и за Барселона и за чекмеджета с кюлчета и пачки . В един момент Тиквата ще се окаже рецидивист .

    Коментиран от #52

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ЛЕСНО! ТЯ ЩЕ

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "7,62":

    ВЛЕЗЕ В СЛИВЕНСКИЯ ... И ШЕ СИ ЧАТЯТ!
  • 37 МЕНКОВ НЕ Е

    17 7 Отговор

    До коментар #13 от "кочоолу":

    ГЛУПАВ! ПРОСТО И ТОЙ ЗНАЕ, ЧЕ НЯМА ОПОРНА ТОЧКА ЗА ЗАЩИТА НА БОКЛУКА БОРИСОВ! ПРОСТО БОРИСОВ Е ... СВРАКА С ДВАТА КРАКА...

    Коментиран от #39

  • 38 124

    15 5 Отговор
    Затвор за мутрата!
  • 39 Той

    16 4 Отговор

    До коментар #37 от "МЕНКОВ НЕ Е":

    и Менков е в списъка Пандора, както е и замесен с амфетамини.
  • 40 Да спрат

    14 3 Отговор
    да им плащат заплати на Гешев и заместниците му.Той ШИШИ ,ТИКВАТА и др.мафиоти достатъчно й плащат.Гешев с милиционерската си диплома да е гл.прокурор е НАЙ$СМЕШНОТО.Хайде променете изискванията за ценз за тази длъжност и Гешев да бъде изтеглен като неблагонадежден.Стигате се бодиграва с народа си мутри,че да не започнем саморазправа.Търпението ни се изчерпа втори ПРОФАН да се прави на велик в държавата ни.Търсите си кютека.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 asd

    7 7 Отговор
    Радостта на агитките може да е преждевременна, но е показателна.
  • 43 3333

    15 6 Отговор
    Тая прокуратура е като държава в държавата.И само колко са нагли.
  • 44 ббб

    8 14 Отговор
    Рашков и тоя, да си скъсат дипломата. Некадърници!
  • 45 Хихи

    10 1 Отговор
    Таборът се спотаи,ходят по врачки
  • 46 КИРО ЖЪРТЪ

    11 2 Отговор
    ГЕРБ И ТЕНИЯТ КИМ ЧЕН. УН,
    СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ДАЛАВЕРАДЖИИ.
  • 47 ГОЧО БУЛГУРА

    11 2 Отговор
    ВЕЧЕ 32 г. БЪЛГАТИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА ДАЛАВЕРАТА, БЛАГОДАРЕНИЕ. НА. ЧЕСТНИТЕ
    СИ ПОЛИТИЦИ. ПОЖАРНИКАРЯ И. БАНДАТА МУ КЛАКЬОРИ СА НАЙ ЧЕСТНИ, С ТАКАВА. ПАЯЖИНА Е. ОПЛЕЛ И ОБСЕБИЛ ВЛАСТТА. НА. ВСИЧКИ НИВА .ЧЕ. КЪДЕТО И ДА. БРЪКНЕШ ВСЕ ДАЛАВЕРА.
    БОРБАТА С ТЯХ КАКТО КАЗВАТ
    ЩЕ Е ЕПИЧНА, НО НЕ. И НЕВЪЗМОЖНА.ТЕ СА ЗЛОТО
    ЗА БЪЛГАРИЯ,НЯМАТ ПОВЕЧЕ
    МЯСТО ВЪВ ВЛАСТТА. А В ЗАТВОРА.

    Коментиран от #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Пепиь

    0 3 Отговор
    А по- кротко Величков,докажете и тогава се перчете.Стига сте подгрявали публиката с изрезки,усещания , предположения,Гугъл
  • 50 Best

    1 1 Отговор
    Тоя къф тулуп е станал,малиии.
  • 51 Best

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "ГОЧО БУЛГУРА":

    България и преди тези 32 години беше държава на комунистическите далавери.
  • 52 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Йоан":

    Не забравяй давноста .............изтичааааа