Last news in Fakti

29 Март, 2022 22:47 7 531 33

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Гешев и Борисов са едно

  • бойко атанасов-
  • бойко борисов-
  • иван гешев-
  • всс

"Политически пиар си правят едни на други - Бойко Борисов на шпицкомандата и шпицкомандата на Бойко Борисов. Те са едно", каза следователят

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Гешев и Борисов са едно - 1
Снимка: ФАКТИ

"В Градска прокуратура и специално в следствения отдел делата не се разпределят съгласно Закона за съдебната власт - на случаен принцип".

Това каза следовател Бойко Атанасов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ.

Припомняме, че следовател Атанасов е един от сериозните критици на недъзите в сферата на правосъдието у нас.

По-рано през месеца той обяви кандидатурата си за член на новия състав на Висшия съдебен съвет, който трябва да бъде сформиран тази есен.

"Подобни дела, каквото е това срещу Бойко Борисов, Влади Горанов и Арнаудова, за него може да се каже, че е разпределено преди да е разпределено. Това е така, защото градският прокурор Илияна Кирилова е създала група от 5-6 човека, сред които се разпределят такива дела. Има протокол за случаен подбор, но той е измежду подбрани, не е между тези, които са назначени в следствения отдел", обясни накратко следователят, а след това го направи по-детайлно:

"Това е един кариерен трамплин - когато работиш по такива дела, когато не можеш да докажеш, да повдигнеш обвинение и да го поддържаш в съда срещу Бойко Борисов и неговите близки, обикновено се случва така, че растеш в кариерата. 99% от тези, които са разследвали в този сектор, са повишили статуса си в прокуратурата кадрово, станали са началници. Така че оттук нататък аз не очаквам каквото и да е разследване, повдигане на обвинение и поддържане на такова в съда, както и стойностна присъда по отношение на Бойко Борисов. Може би ще ги разпитват 2-3 пъти като свидетели, за да им вдигат рейтинга и това е. Политически пиар си правят едни на други - Бойко Борисов на шпицкомандата и шпицкомандата на Бойко Борисов. Те са едно".

Като пример за издигнал се в йерархията на прокуратурата благодарение на участието си в шпицкомандата на Цацаров, Бойко Атанасов даде Иван Гешев. И то какво издигане - Гешев е главен прокурор.

"Няма как да се разчита на хора, които са се доказали в предаността си - говоря за градския прокурор и тази шпицкоманда, която доскоро наподобяваше едно звено за реабилитация и индулгенция на ГЕРБ и Бойко Борисов, на ДПС и Делян Пеевски. Виждаме, че голямата корупция не е преследвана, като в един момент видяхме, че се е превърнала в модел на поведение за управление на държавата", заяви още следовател Атанасов.

Водещата Лили Маринкова попита госта си и относно предстоящото в понеделник заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда и гласува допустимостта на искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

"Близо 5 години гледаме един зле режисиран цирк. Това са хора, които случайно или неслучайно са попаднали във Висшия съдебен съвет и вече сме се убедили в техния професионален цинизъм да излъчват кандидати, които по никакъв начин не отговарят на критериите да бъдат административни ръководители. Видяхме, че те назначиха Иван Гешев за главен прокурор, видяхме и по какъв начин се държат при голямата част от кадровите си назначения на административни ръководители. Положението е тежко. Конкурсите, които те провеждат, по никакъв начин не могат да бъдат приемани с доверие от обществото. Още повече, допуснали са голяма част от персоналните промени в прокуратурата да стават под похлупака на главния прокурор. Той е иззел функциите на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет и масово командирова магистрати от едно ниво във второ ниво, в трето ниво. Има магистрати, които вече близо 10 години са командировани и тях не ги интересуват конкурсите. Това са все приближени на главния прокурор, на заместници му, които по някакъв начин са материализирали тези си близки отношения. Известно ми е, че голяма част от следователите от следствения отдел, от следствените отдели в страната, които искат да бъдат повишени в Национална следствена служба, не се явяват на конкурси, а просто намират пряк път до главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов и биват командировани. Това явление вече е масово", оповести той подробности за тежката и явно почти всеобща порочност в сферата на родното правосъдие.

"Все по-често ставаме свидетели на информации, че роднини и приятели на магистрати стават магистрати. Това самовъзпроизвеждане ще доведе до едни пагубни последствия за обществото, защото тези родови кланове, които в момента израстват като стълбове в съдебната система, утре като цяло ще обезобразят държавата и правовия ред в страната", направи притеснителна прогноза следовател Бойко Атанасов.

Кандидатът за член на Висшия съдебен съвет коментира отново аспекти от същността на сегашните членове на ВСС:

"Близо 5 години не са изразили мнение, което да е различно от това на главния прокурор и неговите заместници. Те са адвокати на главния прокурор, едни обикновени деловодители, които по никакъв начин не се изразили мнение. А това се изисква по закон - да бъдат етични, морални хора, професионалисти, които да изразяват мнението си".

"Срам ме е да ги гледам тези хора. Това е една каста, която час по-скоро трябва да се раздели с мястото си във Висшия съдебен съвет, а политиците в момента са длъжници на обществото", допълни следовател Атанасов.

Той разкритикува властта, че не е направила нищо в посока на промяна състава на ВСС.

"В момента имаме едно Министерство на правосъдието, което не участва в правосъдието", направи плашещ извод Бойко Атанасов.

Той добави, че не очаква нищо от Европейската прокуратура заради българските делегирани прокурори, излъчени от настоящия Висш съдебен съвет. "Това е предпоставка да очакваме такива резултати, каквито имаме от Висшия съдебен съвет - около нулата", обясни следователят.

"Видях, че вчера Бойко Борисов беше с усмивка, очевидно за него всичко вече е ок, щом делото вече е при Гешев. А Гешев и Борисов са едно", каза в заключение събеседникът на Лили Маринкова.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен

    12 39 Отговор
    Си като гладна въшка.

    Коментиран от #7

  • 2 КГБ

    10 39 Отговор
    Този е новият нагаждат на силните на деня
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    44 9 Отговор
    ГЕЕШЕВ БОРИСОВ са мутри и престъпници
  • 4 Фермер

    31 3 Отговор
    България не умира,а е убивана,
    унищожавана и продавана.
    А хората които я убиват и продават имат имена и адреси!
    06.04.22г. от 12:00ч.

    Коментиран от #6, #19

  • 5 Здрасти!

    29 6 Отговор
    Та това го знае цяла България...!!!
  • 6 Само да допълня...!

    32 6 Отговор

    До коментар #4 от "Фермер":

    И името и адреса е само един...!
    Бойко Борисов-Банкя...!!!
  • 7 Амчи...?!

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Гладен":

    Няма само гладният Тома БикоФ да е гладен като въшка и да приглася на Другаря БорисоФффф....?!?!?!
  • 8 Перо

    16 8 Отговор
    Измислените процедури на Гешев за дистанционен разпит на Божков от прокуратурата цели създаването на непреодолими пречки и осуетяването на разпита. Никой в арабската страна няма да си създава излишна работа, да изпълнява измислени БГ процедури,след като нямат договор за правна помощ! Това е и целта на Гешев! Отговорът от ОАЕ е предрешен! Как може прокуратурата на ЕС да има право и провежда онлайн разпит, а БГ прокуратурата да няма право,след като законодателството на БГ трябваше отдавна да бъде уеднаквено!
  • 9 ЕДГАР КЕЙСИ

    11 11 Отговор
    АДОЛФ ПУТЛЕР И ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП СА ЕДНО...... ФАКТ !
  • 10 Стига, бе, вярно ли?

    3 9 Отговор
    Умник ди ти! Как само ди го прозрял! Хем, никой до сега не се бешв сещал преди теб!
  • 11 ГЕШЕВ БОРИСОВСКИ И КИРОЛАЙЛОТО Е ЕДНО И

    2 14 Отговор
    СЪЩО

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гешев и Борисов СА ОРТАЦИ

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "КИРО ЛАЙНОТУУУУУ":

    А В ПАРЛАМЕНТА ДЕПОТАТРАЗБОЙНИЦИТЕ СА ДУПЕИГАЩИ
  • 15 ТаУмВзе

    7 8 Отговор
    Тоя ли е новичкият Колумб? Бухахха
  • 16 ясно като бял ден

    23 4 Отговор
    Ами много ясно, че са едно цяло, нали Борисов си го избра Келешев за прокурор, дори нямаше друга кандидатура.
  • 17 333333333333333333333333

    10 3 Отговор
    ВАРНА МОРЕТО И ЦЯЛАТА ЧАСТ Е ЗАВЗЕТА ОТ РУСНАЦИ ХОРА НА ПУТИН -КЪРДЖАЛИ .ХАСКОВО И ПОМАЦИТЕ ОТ ЕРДОГАН БЪЛГАРИЯ РАЗДЕЛЕНА НА ДВЕ -А МИ ОДГОВОРЕТЕ СИ НА ИСТИНАТА БЪЛГАРИЯ Е НЯМА ОПРАВЛЯВАЩИТЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ДА ИЗЛЕЗАТ И КАЖТ ЗАЩО УНИЩОЖАВТ НАРОДА И ТЕХНИТЕ ДЕЦА -ПУКА ИМ НА МИЛЯРДИТЕ
  • 18 мдаа🤔

    21 6 Отговор
    Те дори не се крият, нали Каскета си пишеше есемеси с пиарката на Борисов - Севдалина Арнаудова, те в едно гърне пърдят, пък вие искате прокуратурата да ги съди. Е как да стане⁉️
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пппппп

    9 15 Отговор
    Петков и крадците Василев и Лорер не са с нищо по различни от Борисов
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ФАКТ

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "НЕ ОБИЖДАЙ КИРО НА " ЛАЙНОТУУУУ"":

    Киро е избран от Народа...!!!
  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 11 Отговор
    НО , Е НАЛОЖЕН ЗА ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ...... ОТ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП....... ФАКТ !

    Коментиран от #30

  • 29 Изразявай се точно !

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "Двуглави змии !":

    Двуглавите змии са , двамата военни . Зеления чорап и черния фатмак .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Алоооо...!

    2 0 Отговор
    Докато Гешев е прокурор , няма да има справедливост за БГ народ ! Това е истината! И всички знаем , кой и защо го постави там ! И явно добре се справя с прането на имиджа на Бойко и "сие "! Но мен ме вълнува повече " с какво Бацето държи КАСКЕТА " ?
  • 32 Цуца

    0 0 Отговор
    Аман от псевдооткриватели на топлата вода! Но пък не е лошо на заблудените овце да се направи опит за отваряне на очите” белким някой прогледне”
  • 33 Нато

    0 0 Отговор
    Народа трябва да свали Гешев.Ако ще и кръв дасе лее.Това ще стане много скоро.