Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 14:34 2 745 8

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: И при Жан Виденов в БСП имаше голямо противопоставяне, но нямаше изключване (ВИДЕО)

  • искра-
  • баева-
  • бсп-
  • нинова-
  • кирил-
  • добрев-
  • първанов

БСП, ако иска да има бъдеще, трябва да погледне към младите, които могат да изведат партията към нови хоризонти, каза историкът

Проф. Искра Баева пред ФАКТИ: И при Жан Виденов в БСП имаше голямо противопоставяне, но нямаше изключване (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Загубата на гласове на БСП през последните години намалява, а също така намалява и нейното присъствие в общественото пространство. Намаляването не е случайно, не е никак случаен процес. БСП доста залитна към дясното, към една националистическа, дори ксенофобска позиция, която не се възприема добре. Кирил Добрев беше конкурент на Нинова при втория ѝ избор и с това, което той прави сега, някак иска да получи реванш. Но да оставим Кирил Добрев настрани, защото не смятам, че той е бъдещето на БСП. БСП, ако иска да има бъдеще, трябва да погледне към младите, които могат да изведат партията към нови хоризонти. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ историкът проф. Искра Баева.

„Процесите, които сега се случват в БСП, ми приличат на това, което беше в началото на прехода в БКП. Тогава имаше чистка в БКП, която се отнасяше за близките около Тодор Живков. После почнаха големите сблъсъци в БСП по времето на Луканов. Особено се видя това по време на управлението на Жан Виденов. И тогава имаше голямо противопоставяне, но нямаше изключване. Николай Камов, Александър Томов и т.н. - те сами напускаха. Този маниер с изключване на политически активни лица в БСП се въведе с изключването на Георги Първанов. Причината при Първанов беше, че създаде АБВ – от движение стана партия. Когато създаваш нова организация, с която отиваш на избори, естествено е, че напускаш. Няма нужда да се изключваш. Но виждаме, че тази практика на изключването се използва като наказание и става повсеместна през последните години. Това е ужасно грозно. Сега бяха изключени 13, главно младежи, и един отделно - Кирил Добрев, за втори път“, добави Баева.

Тя сравни случващото се в БСП с това, което се случваше в определен период в СДС. „В СДС имаше отлюпсване, а сега говорим за изключване в БСП“, каза още историкът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПогрЕбален🖤

    12 6 Отговор
    БСП утече у канала, някой да пусне водата 👉💩👈
  • 2 Никой

    11 5 Отговор
    За миналата година от партията на хаоса " Възраждане " не са декларирали нито една стотинка / копейка / приход от членски внос. Тез хора само лумпени ли имат,дека им сериозния подръжник, на изток ?

    Коментиран от #6

  • 3 Простя Копейкин

    6 3 Отговор
    Професор по заслуги към БКП-КПСС ...
    На църното коце му дадоха държавна службица като уредник на музей без да изпълни нито едно условие в конкурса, но пък БКП-ГЕРБ го наградиха .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Патето Яки

    5 4 Отговор
    Жан трябвало да изключат тогава, баничката стана 1000лв
  • 6 Възрожденец

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    Да сте видели при събирания на сектата повече от 2 дузини сектанти ? - Няма.
    Много са страхливи и срамежливи тези иZрожденци, от ДПС ги карат с автобуси и пак не могат да се съберат .
    Пеевски им е опънал стотици маси да събират подписи за измисления им и незаконен референдум, а събрали само 4182 подписа за регистрацията на партията си за изборите . На тези им наливат гласове от овладените от руската мафия служби.
  • 7 Град Симитли

    8 1 Отговор
    И те затова, неизключените , му теглиха ножа, в гърба!
  • 8 Иво Каримански (от отвъдния свят)

    0 0 Отговор
    Бе се пе