Last news in Fakti

12 Юли, 2015 04:00 2 814 2

Нови снимки на Плутон: Хюстън, имаме геология!

  • наса-
  • плутон-
  • снимки-
  • геология-
  • харон-
  • космос-
  • нови хоризонти

През месец юни от НАСА публикуваха цветни снимки на Плутон

Нови снимки на Плутон: Хюстън, имаме геология! - 1
Снимка: Nasa.gov

Сондата „Нови хоризонти“ на НАСА се доближи толкова близко до Плутон, че вече се виждат характерни геологически структури, съобщиха от американската космическа агенция.

В началото планетата-джудже се виждаше като точка в небесното пространство, след това като мъгляво петно, а сега се разкриха различни геологически структури.

Плутон е планета-джудже с размерите на една шеста от тези на Земята. През 2006 година тя бе изключена от списъка на планетите в Слънчевата система. Плутон има пет луни, най-голямата от които е Харон.

Станцията „Нови хоризонти“, напуснала Земята през 2006 година, изучава Плутон и Харон, като се надява да получи по-голяма информация за структурата им.

През месец юни от НАСА публикуваха цветни снимки на двата обекта, като учените недоумяват защо те се различават толкова цветово – Плутон е бежово-оранжев, докато Харон – сив.

ОТ НАСА съобщиха, че вече са толкова близо, че могат да видят геологията на повърхността на Плутон.

На най-новите изображение се вижда и тъмна ивица, известна като „кит“. Районът около „опашката на кита“ предизвиква сериозен интерес у изследователите заради динамичните процеси, осъществяващи се там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Продължават да ни баламосват със снимки от края на слънчевата система а за луната до нас мълчат като риби.
  • 2 ярослав станчев

    0 0 Отговор
    И какво като са я изключили от списъка???Вече не е там,така ли???Не съществува,няма да я пише в учебниците ли,що ли???Няма как човек да изключи или отрече нещо,което си съществува от милиарди години без човешка намеса.Самия опит за изключване на Плутон от Слънчевата система е смешен.Този камък си е бил там преди още да е имало някаква идея за човека и ще е там много след като изчезнем като вид.