Last news in Fakti

14 Юли, 2015 16:14, обновена 14 Юли, 2015 16:17 1 341 0

”Нови хоризонти” се приближи максимално до Плутон

  • плутон-
  • наса-
  • космическа сонда-
  • данни

Космическата сонда на НАСА доближи планетата джудже след 9 г. пътуване

Космическият апарат на НАСА "Нови хоризонти" е направил първата си визита на Плутон, прелитайки край планетата джудже със скорост 14 километра в секунда, пише Би Би Си.

По-рано от космическата агенция разпространи и най-детайлна картина, получена от апарата във вторник.

Сондата е създадена да събере повече снимки и други научни данни за обекта, приближавайки се на минималното разстояние от 12 500 км от повърхността на планетата.

Екипът, контролиращ мисията зададе своя последен доклад за състоянието на сондата преди тя да започне финалната фаза от мисията си и да обърне антена си далеч от Земята, за да се концентрира върху целта си.

Едва когато "Нови хоризонти" събере всички необходими данни, той ще ги изпрати обратно на Земята. Това ще се случи малко след полунощ по Гринуич в сряда.

Това означава, че всички свързани с мисията ще очакват с нетърпение данните, които идват от близо 5 000 милиарда километра разстояние.

Прелитането на "Нови хоризонти" над Плутон е ключов момент в историята на космическите изследвания. Успешното му изпълнение ще завърши първоначалното разузнаване на "класическите" девет планети в нашата Слънчева система.

Той ще отбележи фактът, че всяко тяло в тази система - от Меркурий до Плутон - ще бъде посетено поне веднъж от космическа сонда.

До този момент "Нови хоризонти" предаваше постоянен поток от информация за пътуването си към света джудже през последните дни, но това е нищо в сравнение с огромния брой данни, които апаратът ще събере от наблюдения, пише АП.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 г. След 9-годишно пътуване и след като измина 4.8 милиарда километра, тази година сондата "Нови хоризонти" на НАСА започна да изследва Плутон.

В навечерието на историческото приближаване НАСА съобщи, че сондата е определила размера на далечния леден свят. Измерванията показват, че радиусът на планетата джудже е 736 мили или приблизително 1185 км, плюс минус 6 мили. А това е с 20-30 мили повече, отколкото се предполагаше досега. Водещият специалист Алън Стърн казва, че това означава, че Плутон има по-ниска плътност, отколкото мислеха учените.

Сондата ще изследва не само Плутон, но и нейните пет луни: Харон, Стикс, Никта, Цербер и Хидра.

За да се случи това, "Нови хоризонти" ще трябва да изпълни сложен набор от маневри.

"Нямам търпение да получим данните и наистина да започнем да ги обработваме. Точно сега, ние просто стоим под водопада от информация и му се наслаждаваме", заяви ръководителя на мисията Алън Стърн пред  Би Би Си.

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 година досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.

Австралия ще бъде първото място на нашата планета, където ще могат да бъдат получени данните от Плутон, изпратени от космическия апарат. Така беше и през 1969 година, когато страната-континент първа наблюдава кадрите от кацането на Нийл Армстронг на Луната, съобщи ДПА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА