Last news in Fakti

6 Декември, 2016 00:02 2 345 0

Астрономи от НАСА откриха синя галактика

  • наса-
  • галактика-
  • хъбъл

Тя се отличава със своя размер и се намира на разстояние 30 млн. светлинни години от Земята

Астрономи от НАСА откриха нова галкатика, която се състои от звезди със син цвят. Откритието е осъществено благодарение на космическия телескоп Хъбъл.

Галактиката, която е разположена в съзвездието Дева, вече носи името IC 3583. Според астрономическата терминология тя се счита за „неправилна“, защото се отличава от останалите галактики със своя размер и се намира на разстояние 30 млн. светлинни години от Земята.

Астрономите съобщават, че IC 3583 е подложена на гравитационно въздействие от съседната спираловидна галактика Messier 90 и това вероятно обяснява нейната неправилна форма. Учените предполагат, че голяма част от звездите в IC 3583 са се появили неотдавна в резултат на неизвестно засега явление.

Изследователите от НАСА отбелязват, че подобни галактики не са рядкост във Вселената и дават за пример Магелановите облаци.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА