Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 13:30 2 025 17

Германската полиция щурмува домовете на турски шпиони

  • германия-
  • шпиони-
  • турция-
  • имами-
  • духовници-
  • полиция-
  • гюленисти

Турските духовници шпионирали гюленисти

Германската полиция щурмува домовете на турски шпиони - 1
Снимка: БТА/ AP

Германската полиция претърси жилищата на четирима турски духовници, заподозрени в шпионаж, съобщи „Дейли Сабах“. Операциите са проведени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц.

Проповедниците са от Турскo-ислямския съюз по религиозни въпроси (DITIB). Германските власти подозират, че турските власти са им възложили задача да шпионират членове на гюленистката организация „Фето“.

Изданието посочва, че акцията на германската полиция може да налее допълнително масло в огъня на обтегнатите отношения между двете страни, които са съюзници в НАТО.

Германският министър на правосъдието Хайко Маас заяви, че четиримата имами са били членове на DITIB. „Ясно е, че влиянието на турската държава върху организацията е голямо“, заяви министърът.

През последните месеци прехвърчаха искри между Анкара и Берлин. В края на миналия месец „Дер Тагесшпигел“ обяви, че Германия ще спре сътрудничеството си с турските съдебни власти по отношение на криминалните дела.

Федералното министерство на правосъдието смята, че Анкара използва процеса за политически цели, преследвайки другомислещите.

След опита за военен преврат в Турция ЕС обвини управляващите, че са започнали масови чистки и са погазили правата на гражданите. Турция, от своя страна, обвинява Германия и няколко други западни страни, че защитават терористични организации като ПКК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 2 Отговор
    Гестапо се завръща. Ердо-муз успешно сам си го забива.
  • 2 Ха ха

    8 5 Отговор
    Само така Гестапо да мачка фесовете.Останалото ще го свърши Вермахта.Ще хвърчат фесове и шалвари.
  • 3 Kcaniba

    2 2 Отговор
    Меркел не спи , немските специални служби също ! АДМИРАЦИИ !
  • 4 Кака Пена

    4 2 Отговор
    Никакъв шпионаж няма тука, какините, просто Меркел взема страната на Гюлен, а той е толкова симпатичен ислямист, че ум ще ви зайде, ако дойде на власт в Турция.
    Пояснявам за неразбралите - германската полиция може със същия успех да арестува хората от фирменото разузнаване на БМВ, че шпионират Мерцедес.
  • 5 Хасан

    3 6 Отговор
    Турците в Германия са вече 3-4 милиона крайно време е да създадат политическа партия и да окажат влияние върху немската външна политика. Ако немците искат демокрация за всеки е редно в Германия също да я има! Защо трябва да приютява терористи??

    Коментиран от #6, #7

  • 6 кроко

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Хасане, ето още една причина поради която никой няма да ви обича никога!!! Вие не се считате за немци, българи и т.н., не се смесвате с местните хора, и дори искаш в германия да си направите дъщата етническа партия като ДПС И ДОСТ!
  • 7 no fes

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Като дадете на кюрдите демокрация тогава ще искате от другите.
  • 8 Хасан

    1 1 Отговор
    Не разбирам защо българин трябва да се смесва с немец или с руснак или с американец?!! Или пък с турчин.. Всеки да си уважавам своята традиция и култура.. Българинът в Германия трябва да бъде българин и това важи за турчина

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Аз не разбирам що си правите етнически партии. Ако щеш се мисли за марсианец, щом живееш в една държава, трябва да е според законите и. И какво е това нещо незнма си кое поколение роден в германия, ама се мислиш за турчин - ми ходи си в турция бе! Като не ти харесват, прибирай се в турция, а не да ми правиш етнически партии. Ти утре може и няк'ва автономия да искаш да си направиш, че нещо не те кефи местното управление.

    Коментиран от #11

  • 10 Хасан

    1 2 Отговор
    Какво лошо има в това?? Това е социология.. Всичко може да стане.. Европейците остаряват, земите пустеят..климата се променя.. Близкия изток и Африка заради замърсяването (за което е виновен Запада) стават трудни места за живеене и затова има емиграция към Европа.. След 50 години руснака ще бъде с дръпнати очи а европееца мургав
  • 11 фесовска работа

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "кроко":

    Какво му обясняваш,тия чалми още ходят да си купуват жените ти ще чакаш да се интегрират.Оня Ердоган ще си прави султанат и ще се бърка чак на Германия.Нагла проста пасмина на която мястото и е в Азия.Всички опити за интеграция са провалени тия само от сопа разбират.
  • 12 Хасан

    2 0 Отговор
    Немски супермаркет продава стоки на същите цени както в Германия но дава 300 евро заплата в България и 2000 евро заплата в Германия.. След това защо българина отива на гурбет или се заселва в Германия..
  • 13 Диди

    1 1 Отговор
    Хасане,не може да правиш такова сравнение.Според теб немската фирма трябва да плаща по 2000евро заплата на българите ли?Абсурд е.Турци живеещи в Германия са длъжни да спазват законите и тези които имат право да гласуват,да гласуват за партия,която те изберат.Защо турците да имат право да си направят турска партия?С каква цел?Да поддържат политиката на диктаторът Ердоган ли?Миналото лято турцитехивлязохахда демонстрират в подкрепа за Ердоган.Турците подпалени от Ердоган да издирват гюленистите ,правиха размирици.Стигна се до там,че вътрешният министър Де Мезиер каза,че ако те не спазват законите,ще разрешат сомо едно гражданство за тях.Турците станаха като писанца мирни.Като не им харесва политиката,да напуснат Гирмания.
  • 14 Диди

    1 1 Отговор
    А тези шпиони имами,трябва да бъдат наказани по спрогостта на закона.Ердоган финансира нжамиите и изпраща имами от Турция,с цел да промиват мозъците им по исляма.Това трябва да се претрати.Турци родени в Германия,които са следвали там за имами,те не проповядват радикален ислям,за равлика от имами дошли от Турция.
  • 15 Floydruse

    0 1 Отговор
    Germaniq ostana sam v evropa i ne iskada izgubiq silite si no rano ili kusno idva kraq na evrogeiski siyuzzzz tursite znaet rabotata si germancite fokusirat za malkite ne6ta no o drugata strana minavat golemite kakvo ni enteresuva gulenisti radikal islamizurani sa takiva hora ne ni trqbva germanq podkrepqt i za6titava posle za6to imame problemi vinagi absurd
  • 16 Хасан

    0 2 Отговор
    Диди,не разбирам защо българина да не взима 2000 евро заплата?!! На един континент с немеца,в един съюз, в един и същ бренд, едни и същи цени а по малка заплата.. И тогава богатите стават по богати а бедните по бедни
  • 17 Хасан

    0 2 Отговор
    Диди, знаем историята на немците.. През 30 те отначало бяха комунистите,след това евреите,после чехите,поляците и така нататък
Новини по държави: