Last news in Fakti

9 Януари, 2018 07:46 3 632 42

САЩ: Изгубихме шпионски спътник

  • спейс екс-
  • спътник-
  • фалкон 9-
  • кейп канаверал

Секретният сателит не можа да достигне орбита и се смята за изгубен 

САЩ: Изгубихме шпионски спътник - 1
Снимки: БТА/АР

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Reuters.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян. Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за т.г. изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията.

"Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спутник

    44 2 Отговор
    Еее, нищо не се е случило, щом не е руски.
  • 2 Киро розовата прашка

    10 28 Отговор
    Опааааа-пак пияни ушанки...

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ще падат

    46 7 Отговор
    Ми той Рогозин им го каза на краварите в прав текст -Като не искат руски двигатели за ракетите си / а те не спират да купуват руски такива /може да ползват БАТУТ за космоса ха ха ха ха !!!!!Та и този спътник може да са го метнали с БАТУТ за Космоса само да не падне в Банкя само там не,че ще стане ВЪХ положението :) !
  • 6 ЕХА

    43 2 Отговор
    що не помолите Меркел, ще ви прати специалисти по ракетни установки,програмисти и други- цял чувал има - Абдула,Хасан,Ахмед,Реждеб, Усама,и още много представители на най мирната религия,барабар с деца .
  • 7 ЦРУто

    29 3 Отговор
    Е па на нас не ни требе орбитална джунджурия, ние че си одиме на Марс, Венерата, па даже и отвъд Вселената!
  • 8 colosseo

    37 4 Отговор
    след последните разширени санкции русия им удари контра-санкции няма вече ракетни двигатели няма титан за самолетите нали са много умни да си произведат ама за това се иска мозък и технологии дето нямат това не им е да печатат долари и да правят кризи и цветни революции
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 OMG WTF

    10 39 Отговор
    Доста умно от американците. Казват, че шпионският им сателит е паднал и точка. Ватниците по случая вдигат наздравици, БГ русорастите пикаят газ от кеф, а сателитчето ще си функционира тайно тайно. :) Това и му е целта, нали?

    Коментиран от #12, #14

  • 11 фото Мексико

    19 3 Отговор
    до 10
    Въх, я погледни нагоре усмихни се все едно го правиш за тъщата и помахай с ръка от "щастие" хоп снимаха те, ха сега отиди доволен на работа :) !
  • 12 режисьор

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "OMG WTF":

    Искаш ли да работиш в Холивуд?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 хаааха уникален си

    26 5 Отговор

    До коментар #10 от "OMG WTF":

    Еййй това американските под..оги сте уникални бе...--то сигурно няма сателити и радари които да засичат ракетите--ама не--ти "професоре" знаеш повече и от НАСА и от другите служби..хаахаххааахааа-откъде ви изваждат тия НПО-та бе...

    Коментиран от #23

  • 15 първа смяна

    3 5 Отговор
    до 13
    Ами те ако не работят ти защо пишеш тук и не си на работа ? Или ти тук работиш във Факти и си главния Цензур и следиш това онова М ?
  • 16 Наблюдател

    6 22 Отговор
    Не разбирам защо руските слуги се радват толкова много. май забравиха, че преди около месец руска ракета вместо да изпрати в орбита 19 /Деветнадесет/ спътника ги потопи на дъното на океана.

    Коментиран от #17

  • 17 СиС

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "Наблюдател":

    Еми защото преди месец вие-соросоидите се пенявехте цял ден тук--какви били рашките и колко пияни са..Еми ето ти защо-схвана ли умнико-по простичко няма как да ти се обясни...

    Коментиран от #18

  • 18 Наблюдател

    6 19 Отговор

    До коментар #17 от "СиС":

    На ушанките все соросоиди ви се привиждат . погледни под леглото, не се ли е скрил някой там. А рашките са абсолютни некадърници и ще продължават да бъдат такива. Скоро Илън Мъск ще има повече успешно изведени в орбита спътника годишно, отколкото руските дегенерати.
  • 19 гост

    7 15 Отговор
    То оставаше да кажат, че шпионски сателит успешно кръжи над Русия или Близкия Изток. Щом ракетата е фунционирала нормално, то няма дертове за Спейс Х. Този месеч ще изстрелят най-значителната си ракета Фалкон Хеви и ако успеят, то те ще са безспорни лидери. Апропо Спейс Х не използва руски двигатели, а си разработиха сами двигателите и засега имат 3 модела. Бъстърите им кацат сами, основното тяло каца само, драгон капсулата (за карго) каца сама. И след 5г. ще имат страховита ракета за космически пътешествия. Вие какво значимо нещо направихте през последните 10г.?
  • 20 Един

    11 2 Отговор
    Какво му е секретното - след като го разгласяват?
  • 21 Фостата

    11 3 Отговор
    на сороснята!!
    Друсан кебап!!
  • 22 опала

    6 2 Отговор
    това като самоубития за убийствата от нови искър.... "ние ще ви кажем, че е паднал, така че темата за Зума е приключена" ;)
  • 23 OMG WTF

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "хаааха уникален си":

    Важното е, че си вярваш. И Наполеон от Карлуково си вярва. :)
  • 24 Иван

    5 3 Отговор
    Е ясно е че слъгват. Предполагало се. Но или е доказано че е паднал чрез проследяване или не. За 1 млрд техника и няма да го проследят ако е паднал..
  • 25 Велика русия

    8 7 Отговор
    Руска ракета ми е видяла сметката.шпионски спътник а,а пак изтреляйте и отново пак в океана .Космическото пространство е заето от руски технологии.фащ да духат супата

    Коментиран от #27, #29, #33

  • 26 Меломан

    8 4 Отговор
    Тея един спътник не могат да изстрелят, двигатели за ракетите не могат да направят, обаче били ходили на Луната! А де! Добре, че имат Холивуд за целта. След някоя друга година може и на Марс да стъпят дори. Признавам, че са мно
    го добри в
    киното. Могат си го хората...

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Диригент

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Меломан":

    Уж си меломан, пък все фалшиви мелодии те влекат.
  • 29 OMG WTF

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "Велика русия":

    "Космическото пространство е заето от руски технологии"... Хахахахах от къде ви изправят ве? Из почти цялата слънчева система е пълно с американски сонди, две даже и напуснаха границите ѝ. :) Колко са руските сонди? (без да броим тези на дъното на океана)
  • 30 dsadsa

    4 0 Отговор
    "Разделяй и владей", тва нещо ще вземе да се окаже ефективно като ви чета коментарите.
  • 31 Велика русия

    3 3 Отговор
    Руснаците го посрещнаха и го пратиха още по далече от земята.а може и на друга планета да е кацнал
  • 32 onq s konq

    4 2 Отговор
    Не са го изгубили а руснаците са им го откраднали!Даже вече са го разглобили та да видат какво има вътре и да си направат и те такъф шпионски спътник!Те това е истината!

    Коментиран от #41

  • 33 русия е джудже

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Велика русия":

    Колко рубли взе за тоя коментар бе, трол нещастен ? Всичко което знаеш за космоса се дължи на САЩ.Апарати на САЩ са обиколили всяка планета на слънчевата система.За справка руските антифризаджии немогат да излезнат по-надалеч от МКС.Докато САЩ мислят да колонизират Марс,руските пияници са си сложили за цел през 2036г. да пратят човек на Луната..нещо което американците направиха преди 60г. и то 6 пъти ! Разбираш ли за какви два свята говорим и колко е изостанала РУсия ? И за какви руски технологии става въпрос в космоса ,като Русия дори не е сред топ 10 на технологичните държави.
  • 34 Велика русия

    4 0 Отговор
    За няколко рубли ,лапам на кремълски джуджета
  • 35 Пентагона коментар

    2 4 Отговор
    Първо да ви кажа,че Зума не е шпионски спътник.

    И второ ,че не е паднал.

    Пенагона нареди на Space X да не публикуват видео от отделянето на втората степен ,което те винаги правят. Но поради степента на секретност този път им е наредено да не го показват.
    Което породи спекулации в средите на НАСА и други.
    Напълно е възможно информацията за неуспешно изстрелване да е пусната и умишлено.

    Коментиран от #36

  • 36 Наполеон

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "Пентагона коментар":

    Как пък само ти го вдяна този номер! В диспансерите с Wi Fi вече хващате и гласа Господен?

    Коментиран от #37

  • 37 Пентагона коментар

    3 2 Отговор

    До коментар #36 от "Наполеон":

    ОК - ти запомни какво съм казал , да няма после О ле ле ама кво стана -кой ми с*а в ушанката .

    Той "гласа господен" ми говореше и за дроновете също. Но аз имам контакти не само в Сирия
  • 38 МЕТАЛЕКС

    4 3 Отговор
    Днес видех една тумба роми да го отнася към металекс - свалили го били с камъни
  • 39 Наполеон

    2 3 Отговор
    Точно пък теб ще помня! Да не си Мерилин Монро от женското отделение на диспансера?
  • 40 Баче Кико

    4 2 Отговор
    Я знам дека е спътника,едни джагали с каруци го отнесоха.
  • 41 А ЗАЩО

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "onq s konq":

    Ми тъй ще е като им се свидят парите за СОТ
  • 42 Патриот

    0 0 Отговор
    за какво им е спътник?
    нали ни следят от телефони, телевизори и т.н.

    на факаните проатлантически професори, заповядайте четиво!
    http://www.glas.bg/1060990/trmp-nashite-npo-razlozhiha-iztochna-evropa-i-sega-she-ya-pr