7 Февруари, 2018 08:26 5 622 56

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • фалкон хеви-
  • спейс екс-
  • илон мъск-
  • space oditty-
  • tesla-
  • марс-
  • слънце

Ако експедицията на устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия, изпращайки по посока на Марс червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи, предаде CNN.

Частната компания "Спейс Екс" на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата "Фалкон хеви". Тя е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след "Сатурн 5". Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос. "Фалкон хеви" е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

Де факто "Фалкон хеви" е разработена на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и представлява фактически три ракети - централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители. "Фалкон хеви" има и 27 двигателя "Мерлин".

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Компанията "Спейс Екс" си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитира Мъск. Той уточни, че тя е проникнала във водата със скорост от 480 километра в час и се е разбила. Самата платформа също е била повредена, защото на нея се разбила камера, който трябвало да документира приземяването на елемента на ракетата.

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Спейс Екс" уверява, че мощната ракета "Фалкон хеви" може да отнесе два пъти по-голям полезен товар в сравнение с ракетата "Делта 4 Хеви", при това за една трета по-малки разходи, тоест по-малко от 350 милиона долара, колкото струва изстрелването на "Делта 4 Хеви".

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Полезният товар, избран от Илон Мъск, бе червен кабриолет на компанията Теsla, която е също собственост на милиардера. Зад волана на колата е манекен със скафандър на име Стармен. Пред него на таблото на колата има поставен надпис "Без паника", правещ препратка към романа "Пътеводител на галактическия стопаджия". От радиото на колата се чува без прекъсване парчето "Space Oditty" на Дейвид Боуи.

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Колата се появи от отделението към ракетата, в което се съхранява полезният товар. Нейната поява бе наблюдавана от няколкостотин хиляди души в интернет. Самият Мъск написа в Тwitter: "Очевидно има кола в орбита около Земята" и публикува линк към видео, показващо я. Във видеото тя се виждаше, благодарение на множество камери, от различни ъгли. Мъск сподели, че обожава идеята за кола в космоса, която един ден, след милиони години, може би ще бъде открита от извънземна раса.

Ако експедицията на колата устои на суровите условия на радиационния пояс на Ван Алън, то после тя ще се отправи към Марс, за да влезе накрая в орбита около Слънцето, предаде Франс прес. Епопеята й може да продължи един милиард години и да я отведе на милиона километра от земята, което е еквивалентно на 10 000 пъти обиколка около нашата планета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илон Мъск

    42 55 Отговор
    Добро утро на всички ушанки и руски гниди! Искам да закупя запазен Москвич за да го изпратя в Космоса.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 русия е джудже

    38 36 Отговор
    В момента единствената конкуренция на НАСА е СпейсХ.Американците пишат история всеки един ден и няма държава която дори и малко да се доближава до техния опит,постижения и възможности.На руснаците в момента предела на възможностите им е да изпратят човек до МКС.Разликата между двете държави е може би 100 години.

    Коментиран от #27, #39, #50

  • 4 tost

    21 29 Отговор
    Добро утро на американските чифути;)

    Най мощната ракета,обаче..........след "Сатурн 5" някакси по руски ми звучи.

    Коментиран от #24, #28, #37

  • 5 mediator37

    15 0 Отговор
    Добро утро!
  • 6 Муха

    33 25 Отговор
    1. Най-мощната в света... 2.най-мощната след "Сатурн 5"...
    Сега ясно, че възхваляваме хамериканското ама кое е последно, че се обърках?!
    ПоЗДРАВ на третополовите атлантици...

    Коментиран от #25

  • 7 mediator37

    27 6 Отговор
    Вечна му памет на члена на НСДАП, есесовец и член на клуба "Приятели на Хайнрих Химлер" Вернер фон Браун.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сатурн5

    19 23 Отговор
    Това е най мощната и Сигорна ракета !!!!!!Къде падна третата ракета май във океана !!!!Така че не злобейте много да не стане като чалънджър излетя няколко пъти и накрая се разби !!!Те руснаците изведнъж изкачат ама запомнящо се !!!!!!МКС е разработка от 68 година но хамери също летят със нея !!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Радев

    2 3 Отговор
    Пак, ако?
  • 11 русия е джудже

    27 26 Отговор

    До коментар #9 от "Сатурн5":

    Това беше тестов полет и дори и 3тия бустер да е паднал в океана не е болка за умиране.Факта че се хващаш за това ,говори колко отчаяна ватенка си.Руснаците едно че ги няма на тая тема и друго че никога няма да изкочат повече ,защото нито имат възможностите,нито капацитета да направят нещо подобно.Просто руснаците са абсолютни джуджета в тая сфера.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Ганю

    16 10 Отговор
    Ъъъ тъз рикета на ток ли? ни ръзбрах?
  • 13 гост

    26 1 Отговор
    браво, а ние не можем да изкърпим дупките по улиците още
  • 14 ключаря

    24 26 Отговор
    Не се мерете с Русия- малки сте!
    Планирани са три основни конфигурации на ракетата в зависимост от броя на ускорителите, монтирани по периферията на основния резервоар. „Енергия М“ е базовата конфигурация, имаща два ускорителя „Зенит“, които имат само един двигател РД-0120 вместо два. „Енергия М“ е лансирана като наследник на „Протон“, но през 1993 г. се взима решение за производството на „Ангара“. „Енергия"-2 е планирана като изцяло повторно-използваема ракета, като на основния резервоар са монтирани криле, позволяващи му да се приземи подобно на совалката. Последната конфигурация е „Вулкан“ или „Херкулес“. При тази конфигурация са монтирани осем ускорителя „Зенит“, а товарът е „Енергия-М“, която от своя страна има два отделни ускорителя. Тази най-мощна конфигурация е разчетена за 175 тона товар до ниска околоземна орбита. При стандартната конфигурация, която всъщност бива изстреляна през 1987 и 1988 г., са монтирани четири ускорителя „Зенит“, като до орбита могат да бъдат издигнати до 100 тона товар.

    Коментиран от #55

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Велика русия

    27 21 Отговор

    До коментар #11 от "русия е джудже":

    Пич много си назад със матряла !Не си запознат със последните разработки на руските космически технологии така че успокой топката!!Русия е толкова напред че не знаеш за какво става дума !!Скоро ще разбереш!!!!

    Коментиран от #18, #19, #26, #54

  • 17 Kcaniba

    21 18 Отговор
    Уникално постижение, още повече че е частна компания!А САЩ може да спре финансирането на МКС,като досега са налели 100млрд.долара!Тогава ушанките ще я гледат само с бинокли (ако имат)от земята!
  • 18 Kcaniba

    18 19 Отговор

    До коментар #16 от "Велика русия":

    Като в автомобилните технологии,или самолетите от 60те г. на миналия век,ха-ха-ха,пропаганда , фалшиви новини това е за съжаление истинското лице на изостанала Русия!
  • 19 гост

    15 16 Отговор

    До коментар #16 от "Велика русия":

    Сигурно си прав ! Към 2100 г евентуално !! Ама тогава вече на "матряла" ще пише "Made in China" , та не знам , за руски ли ще ги броим , ама то и Русия ще е "West China" , та карай , няма голямо значение !!!

    Коментиран от #21

  • 20 русороб

    13 7 Отговор
    Друг път успешно! Когато потопите ракета на дъното на океана ми се обадете (шегичка). Поздравления за Мъск.
  • 21 Велика русия

    13 16 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Скоро скоро ще разберете !!Ти какво искаш всичко което се прави да бъде на показ !Трябва да има изненада за противника..
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 THAAD

    17 10 Отговор
    Нищо не е това козяци! Вие ще видите, когато през 2065 година по случай 100 годишнината на Протон, Рогозин построи завод за безаналогови самовари на Луната
  • 24 Коневръз 12

    13 8 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    Ха ха ха

    От рано си почнал с излагациите

    Ами Сатурн 5 е също американска -ползвай Гугъл
  • 25 гост

    15 4 Отговор

    До коментар #6 от "Муха":

    Най-мощната в момента.
    Втората най-мощна след Сатурн 5, която се е използвала за мисиите до луната, но отдавана не се използва.

    Кое му е сложното заразбиране??
  • 26 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    18 11 Отговор

    До коментар #16 от "Велика русия":

    Напред са с бояришника рашките.
  • 27 незнайко

    16 20 Отговор

    До коментар #3 от "русия е джудже":

    Замисляте ли се откъде идват парите на САЩ ? Половината свят ги финансира ! Колко милиарда дългове имат за да се развиват ? Руснаците сами се финансират ! Това, че не са изпратили ракета извън орбитата на земята не значи че не могат ! Просто знаят, че на този етап от развитието ни е безсмислено . При тези войни, даже не сме дорасли, за среща с друг разум !!!

    Коментиран от #30

  • 28 Kcaniba

    19 12 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    Сатурн 5 е американска тристепенна ракета носител,използвана в програмата Аполо! Понял ватенковсельодката?И четете в коневръза бре мужици, четете не убива,ама пиенето ДА!
  • 29 жмуц

    19 9 Отговор
    Путин е разпоредил на руските учени да изстрелят лимузината му веднада щом успеят най-после да я сглобят. Ще направи саможертва и ще си се вози в Мерцедеса.

    Коментиран от #31

  • 30 гост

    16 4 Отговор

    До коментар #27 от "незнайко":

    Това е едно нещо наречено частна фирма. Сама си изкарва парите като изстрелва сателити.
    Не го сравнявай с ленива държавна фирма, която прахосва безкрайните пари от данъкоплатеца със спорен резултат.
  • 31 Kcaniba

    9 6 Отговор

    До коментар #29 от "жмуц":

    По-добре е лично да управлява колата в космоса и да присъединява нови територии към рашастан! Слава Россия! Вперед Молодьци!Космическите сили предвождани от вовката! Слава!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    19 3 Отговор
    Досега никой не е успял да направи ракета, която да се завръща от космоса и да каца сама. Спейс Х успяха да я направят, успяха да направят и въпросната Фалкон Хеви, която с едно излитане може да качва много тонове товар и да изгражда страхотни космически станции. След 5г. ще тестват BFR, която ще промени всичко познато досега. Това трябва на света, визионер и мечтател, а не закостенели и политизирани мозъци.
  • 34 Ground Control to Major Tom

    15 4 Отговор
    Тоя старт е голям успех. С такава ракета ще е възможна мисията дао Марс.

    Коментиран от #36

  • 35 еее....

    7 2 Отговор
    И ние като ученици правехме ракети във кражока по ракетомоделизъм . Ама тия там са истински.
  • 36 Ulavia

    4 9 Отговор

    До коментар #34 от "Ground Control to Major Tom":

    Даже две на веднъж, като има шарани като теб да вярват

    Коментиран от #46

  • 37 Сатурн 5

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "tost":

    Сатурн 5 е американска ракета използвана за полети до луната преди 50 години
  • 38 Kcaniba

    7 12 Отговор
    Хахаха козяците в коневръза какво се радват??? Ако не бяха руските двигатели Елончо още да си продава само електричките. А ако не беше Вернер фон Браун америте нямаше да са стигнали и до стратосферата даже! А ако руският цар не беше дал Аляска на концесия за 100 години и всичките полезни изкопаеми бяха останали в матюшката сега на Уран щеше да се вее червено знаме със сърп и чук!!! Слава росиѝ, слава путѝ, слава бойряшник и лосиона за вана!!!
  • 39 куку руку ку

    6 12 Отговор

    До коментар #3 от "русия е джудже":

    Спорта кола на Марс. Пари хвърлени на вятъра, по-точно на Марс.
    И още една две ракети да се разбият и знаеш ли колко бързо ще свият перки фукльовците?
  • 40 ГАЗ ДО ДУПКА

    6 8 Отговор
    За който не е разбрал, това изстрелване е една скъпа реклама на ТЕСЛА......наистина страшно оригинална, а в крайна сметка Мъск е прав че е просто уникално и много яко една спортна кола да обикаля из космоса. Ама тая кола не е Мерц, БМВ или нещо друго а Тесла, и по тоя начин влиза завинаги в историята.

    Коментиран от #41, #44

  • 41 Наблюдател

    10 7 Отговор

    До коментар #40 от "ГАЗ ДО ДУПКА":

    Колко пъти под различни никове ще плещиш едно и също, ушанке? Реклама на Тесла, бля-бля. Джуджето що не направи реклама на прехваления Камаз? Който може-прави, който не може подсмърча и кара троловете си да омаловажават постиженията на успелите.
  • 42 Гост

    6 12 Отговор
    Изпраща кола и манекен! Щото последния път пратиха 9 човека, а върнаха 9 факли! А манекена няма семейство да го чака! Колата е Тесла но без батерии за да не тежи на "мощната ракета" може и да е гумена! Тесла затъва, добра реклама, също като посещението на луната! Щом има глупаци да вярват, значи всичко е наред! УРААААА!

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Наблюдател

    11 7 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Злобата ще те убие някой ден русофилче! Поне десет коментара си пуснал с един и същи контекст.

    Коментиран от #48

  • 44 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #40 от "ГАЗ ДО ДУПКА":

    Има вече две поръчани и платени изстрелвания от външни частни фирми , отделно от НАСА , май по-скоро реклами не му трябват , а това за твое сведение си беше планирано тестово изстрелване , можеше да сложи колата , можеше да сложи и два тона ДВГ-та примерно , ти на негово място какво би избрал , а ?? Да си направят "стогодишните" ракетка и да си изстрелват техните , ама не могат , що ли ??!!
  • 45 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    "Не" мощната ракета МОЖЕ да носи 64 ТОНА товар , има няма 32 (тридесет и две) Тесла , СЪС батериите , за твое съжаление , стига да имаше и тоя обем , а за завистливците почивен ден няма !!!
  • 46 Ground Control to Major Tom

    11 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ulavia":

    Ха така ! Добре де това снощи истина ли беше или беше филмирано в Холивуд. Просто питам.


    А относно лунната конспирация ето една статия
    http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-22-04-52/18-ufo/1056-2015-moon-hoax-dunning-crueger-effect

    И друго - един руски космонавт беше казал ,че теоритично би могъл да се направи подобен фейк , но за да бъде толкова съвършен , това би струвало повече от реалната мисия.

    А един друг пък беше казал ,че са засичали и времето на забавяне на радиосигнала и дали то отговаря на посоченото местонахождение. Изобщо всичко възможно е било засичано и проверявано от руснаците , а и не само от тях.

    Коментиран от #47

  • 47 ссдд

    7 4 Отговор

    До коментар #46 от "Ground Control to Major Tom":

    Реално се спори за първата мисия дали е била изценирана или не.Мисиите представляват общо 6 кацания на луната,а проекта струва малко над 200млрд. долара.Не е възможно нито една да е била изценирана по простата причина ,че е невъзможно с такова съвършенство да се направи през тея години и другото което е СССР е следял всеки един ход на САЩ.Ако беше лъжа те щаха да разберат първи и нямаше никакъв шанс да пропуснат такова нещо.Не забрававяйте и че Китай скоро кацнаха с апарат на Луната и потвърдиха следите които са били оставени от американските кацания.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 наплювател

    4 8 Отговор
    Злобата ще те убие някой ден, краварско тролче! Поне десет коментара си пуснал с един и същи контекст
  • 50 буахахахааха

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "русия е джудже":

    хахахахахахаха ахихихихихихи абе джудже, кое джудже ?американското джудже -най голямото джудже като слон в стъклен магазин.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Империята отвръща на удара

    3 0 Отговор
    Внимание ! Внимание !

    Ето ги руските /съветските успехи


    https://www.youtube.com/watch?v=AVYrxaeirMg&feature=share
  • 53 Джендо

    2 1 Отговор
    Очакваме следващата кола да бъде лимузината Кортеж на вожда Путин.Ако бъде готова все пак.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ключаря":

    Планирано туй,планирано онуй-какво е направено реално е важно.За два полета на "Енергия" СССР фалира.
  • 56 код от картинката СЛЪ

    1 1 Отговор
    Аууууу каква трагедия, забравили са да сложат руските РД-180.......
    Между другото виждам, че путинофилите се оказват потресаващо неграмотни в космическата техника. Сега си мислят и че Сатурн-5 е руска. Руския отговор на щатския Сатурн-5 е ракета е Н-1, която гръмна ЧЕТИРИ пъти последователно и приключи безславно! Енергия във версията си до 175 тона товар никога не е летяла. Най-мощната сега Фалкон хеви е частна, а предстои скоро първи старт на новата ракета на НАСА SLS, която ще е по-мощна и от Сатурн-5. Двигателите Мерлин също не са руски, в ракетата Делта Хеви няма нищо руско, в спрените вече Титан и Шатъл също....