10 Май, 2018 12:48 3 033 3

Откриха астероид с диаметър 300 километра

  • астероид-
  • планета-
  • астрономи-
  • земя-
  • диаметър

Той се намира на четири милиарда километра от нашата планета

Откриха астероид с диаметър 300 километра - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономи оповестиха, че открили астероид с диаметър 300 км, предаде Франс прес. Те поясниха, че става въпрос за отдалечила се на милиарди километри от месторождението си отломка от първичната Слънчева система, съобщи Нова телевизия.

Обектът е открит в Кайперовия пояс, на около четири милиарда километра от Земята. "Обектът е особено тъмен и достатъчно необичаен, за да предизвика интереса ни", заяви Том Секъл от Европейската южна обсерватория.

След прецизни изследвания с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили, астрономите установили, че астероидът съдържа голямо количество въглерод. Подобен състав е възможен единствено ако астероидът се е формирал във включващата Меркурий, Венера, Земята, Марс и астероидния пояс вътрешна част на Слънчевата система.

Обектът, кръстен 2004 EW95, е първият богат на въглерод астероид, който е открит в периферията на Слънчевата система. "Фактът, че в момента астероидът се движи в студени и външни зони на Слънчевата система, навежда на мисълта, че раждаща се планета го е изхвърлила в настоящата му орбита", отбеляза Секъл. Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    5 2 Отговор
    Много полезна информация :D
  • 2 Бостънският Удушвач!!

    4 1 Отговор
    Пак фалшиви новини,снощи го мерих и не е повече от 200 км.и то в диагонал!!

    Коментиран от #3

  • 3 джак изкормвача

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бостънският Удушвач!!":

    С ролетката или дърводелският метър ? :)