Last news in Fakti

2 Юли, 2018 21:00 3 669 1

Астрономи за пръв път заснеха раждането на планета

  • планета-
  • космос-
  • pds 70-
  • кентавър

Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята в съзвездието Кентавър

Астрономи за пръв път заснеха раждането на планета - 1
Снимка: БТА/АР

Европейски астрономи за пръв път заснеха планета, която е в процес на формирането си, съобщи ТАСС. Космическият обект е на разстояние около 370 светлинни години от Земята, край звездата PDS 70 в съзвездието Кентавър.

Небесното тяло се намира във вътрешността на т.нар. протопланетарен диск - кръжащия около младата звезда плътен облак газ, от който впоследствие се формират нови планети.

"Подобни дискове около млади звезди са мястото, където се формират планети, но едва в няколко случая досега ни се удаваше да регистрираме нещо, напомнящо раждаща се планета - заяви Мириам Кеплер от института "Макс Планк" за астрономия в Германия. - Проблемът бе в това, че кандидатите можеше да се окажат особености на диска. Сега обаче бе потвърдено, че наблюдаваният от астрономите обект е планета".

Учените дори успели да определят характеристиките на небесното тяло - става въпрос за газов гигант, чиято маса е по-голяма от тази на Юпитер. При това планетата се намира на приблизително същото разстояние от звездата си, като това между Уран и Слънцето.

Температурата на повърхността на формиращата се планета е 1000 градуса Целзий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един

    1 0 Отговор
    на мен ми прилича на един гигантски женски полов орган.
Новини по държави: