Last news in Fakti

11 Юли, 2018 07:31 9 598 18

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2018

  • сребреница-
  • клане-
  • босна и херцеговина

Кошмарът обаче идва през 1993 г., когато сръбската армия обсажда града

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина. На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г.,

когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анклава липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анклава се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане

и безобразно за 90-те години на миналия ХХ в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО,

която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някойситам

    36 22 Отговор
    Всички реват всяка година за това клане, но никой не споменава за това, че мюсулманско население само предизвика тази война, и че хървати многократно, са рязали сърби за кеф а мюсулмански изменници са ги подкрепяли, и че след това т.нареченото клане, всички "големи" западни умници разрушили градовете на Сърбия.

    Пълна измама и манипулация!

    Коментиран от #3

  • 2 Българина

    23 15 Отговор
    Крайно време е южните щати да се върнат там от където бяха взети с война. За клането са виновни сащ след като подкрепят сепаратизма и мюсюлманите. Тук но чака същото особено с новия султан
  • 3 Ташко Мъдев

    17 5 Отговор

    До коментар #1 от "някойситам":

    Абсолютно си прав. Ситуацията е същата като с холокоста. Обаче масите вярват. През годините видяхме как Сърбия бе разпарчетосана.
  • 4 баба

    20 5 Отговор
    Е как посмяхте да кажете кой е започнал първи? Не бяха ли същите провокации и в Косово? Какво е това "етнически мюсулманин" ?
  • 5 зомби килър

    14 5 Отговор
    Пак двоен стандарт,да сте видели и чули западни медии да одбелязват баташкото клане?няма и да чуете,ако фесовете си ударят пръсчето става ссветовен проблем ,а това че нас вече колко 29нг. ни подлагат на системно изтребление?
  • 6 xristiqnin

    10 4 Отговор
    Xa klaneto sisa vinovni islqmistite.Prevzexa cqla evropa.Postoqnno im se dava vsi4ko.Dokoga
  • 7 прока

    11 21 Отговор
    Това си е чист геноцит,сърбските нацисти убиха цивилното население деца ,жени,мъже това не трява да остане без наказание ,всички участници в този геноцит не заслужават да живеят на този свят,трябва да се направи както Израел направи с нацистите след световната война преследва ги навсякаде по света ,намери ги и ги очисти . Поклон пред паметта им,лека им пръст.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 гост

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "прока":

    Света вода ненапита са,добрия мюсюлманин е мъртвия.
  • 9 касапина

    13 4 Отговор
    Никой не споменава, за хилядите сръбски деца ,болни от рак, следствие на варварските бомбардировки на НАТО И САЩ
  • 10 ОлигУфрен

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "прока":

    По твоята логика българи, арменци и кюрди трябва да преследват всеки турчин до зануляването им!

    Коментиран от #11

  • 11 прока

    8 11 Отговор

    До коментар #10 от "ОлигУфрен":

    Турците ако бяха направили геноцит за 500 години немаше да има ни един българин,арменец и кюрдин остави кумонистическата пропаганда ,научи деиствителната историята.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 12 ОлигУфрен

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "прока":

    Не ми казвай какво да уча, след като не можеш да напишеш правилно кУмОнистическата пропаганда! Нали ако бяхте изтребили поробените народи до корен, нямаше кой да ви работи и налива свежа кръв в кривокракия и плоскотемест ген!
  • 13 историк

    12 5 Отговор

    До коментар #11 от "прока":

    Не са правили геноцид, защото са взимали българските деца за еничари. Добре, че бяха еничарите, да облагородят малко османския ген. Има резултат, днешните турци приличат на европейци, а не на монголци, каквито са били османците.
  • 14 harri

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "прока":

    Ти първо се научи да пишеш правилно...
    Никой поробител няма сметка да да си избива робите.
    Трябва ли да споменавам обидните данъци като джизието и диш-хакъ?
    На този принцип сега трябва да облагаме всички мюсюлмани само за това че не са християни.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 прока

    3 7 Отговор

    До коментар #14 от "harri":

    Когато обсъждаш деянията недей да забравяш епохата ,задай си въпроса какво се творило по другите империй по това време,как се създало българската държава през 681 г. със сол и питка ли са ги посрещнали славяните.
  • 16 прост фатмак

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "harri":

    Да оставим историята на историците, защото главорези имат и двете страни! Нека да видим фактите и резултата от шовинизма на сърбите-бонбардирани /вероятно с обеднен уран/+ намалена територия, вече без Косово. За капак, продължават да считат за герои своите главорези...Каква ли ще е съдбата на тази държавица?
  • 17 ело

    3 1 Отговор
    Вече толкова години на лъжат и продължават да ни лъжат.Истината е ; при сблъсъка между редовната сръбска армия и бунтовниците бяха убити около 45 бунтовника (за един ден ). След което бяха събрани всички трупове и цялата световна медия бе поканена за да види уж " сръбския геноцид" след което бе взето решение в конфликта да се включи НАТО. За да оправдаят войната срущу бившата Югославия от тога до ден днешен продължават да пеят същата песен .( информацията е от военнен архив не от вестниците )
  • 18 Кой68

    0 1 Отговор
    Лицемерието и цинизма на запада нямат край.