30 Август, 2018 18:45 1 166 2

Южна Корея забранява кафето в даскало

  • южна корея-
  • кафе-
  • училища-
  • даскало-
  • забрана-
  • деца

Властите са загрижени за здравето на децата

Южна Корея забранява кафето в даскало - 1
Снимка: Shutterstock

Южна Корея въвежда забрана за продажбата на кафе в училищата с цел да осигури по-здравословен живот на ученици и учители, съобщи в. „Гардиън“. Всички машини за автоматична продажба и павилиони в началните и основните училища трябва да спрат продажбата на продукти с кафе до 14 септември, обяви министерството по безопасността на храните и лекарствата.

„Промяната цели да създаде по-здравословни навици у децата и тийнейджърите“ обяснил представител на ведомството, цитиран от „Кореа таймс“. „Ще направи така, че забраната да се спазва, без изключения“, добавил той. Тази забрана е част от по-широка кампания на властите за намаляване на храни и напитки с повечко калории или съдържание на кофеин. Тя последва съобщения в медиите ,че някои ученици получавали сърцебиене след пиене на кафе. Имало още случаи на замайване, ускорен пулс, нарушение на съня, нервност и други симптоми.

Много ученици пият кафе или енергийни напитки, смятайки, че това ги държи бодри и това ще помогне за резултатите им в силно конкурентната и взискателна образователна система в Южна Корея. Южнокорейците пият средно по 181 чаши кафе годишно – най-много в Азия, сочи проучване на маркетинговата компания „Юромонитор“. Това е повече от консумираните 151 чаши годишно във Великобритания, но по-малко от 266-те в САЩ.

Забраната за кафето в училищата идва след налагането на ограничения за продажби на енергийни напитки по-рано тази година. Както и слез забрана на реклами по телевизиите на нездравословни храни и напитки в часовете, когато програмите се очаква да бъдат гледани от деца, предаде БНР. Властите в Южна Корея се опитват да се справят и с увеличения брой затлъстели ученици. През 2016 г. 17% от посещаващите начални и основни училища са били затлъстели, а десетилетие по-рано са били 12%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    7 0 Отговор
    Да жулят гроздова децата и това е!
  • 2 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Да вземат пример от Северна Кпрея там няма такива, само Кимчо гледа здраво е наблягал на кафе и енергийни напитки, и лекичко по- пухкав изглежда, но пък иначе е пич. Пожелавам му повече да е..е и да спортува
Новини по държави: