Last news in Fakti

13 Април, 2020 09:23 2 350 15

ЕС трябва да поправи грешките, разкрити от коронавируса

  • германия-
  • хайко маас-
  • ес-
  • коронавирус-
  • пандемия

Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-обединена и по-суверенна, отколкото влезе в нея, пише първият дипломат на Берлин

ЕС трябва да поправи грешките, разкрити от коронавируса - 1
Снимка: Shutterstock

Следващият бюджет на ЕС трябва да бъде „програма за съживяване“, която да помогне на Европа да се възстанови от пандемията от коронавируса, но също така трябва да свърже финансовата помощ със спазването на върховенството на закона, според германския външен министър Хайко Маас, цитиран от европейската редакция на Politico.

„Нашата цел е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-обединена и по-суверенна, отколкото влезе в нея“, пише първият дипломат на Берлин в статия за за немския вестник Die Welt.

„За да постигнем това, бюджетът на ЕС за следващите седем години трябва да се превърне в истинска програма за съживяване за Европа. Затова нека го преосмислим и инвестираме масово в бъдещето сега - в научни изследвания, защита на климата, технологичен суверенитет и здравни и социални устойчиви на криза системи“, написа той.

Председателството на Германия в Съвета на ЕС - което започва от 1 юли - ще бъде „корона председателство“, каза Маас, като повтори израза от дипломатическа нота на германския посланик в ЕС по-рано тази седмица, в която Майкъл Клаус предупреди, че Берлин би трябвало да коригира целите на своето председателство в светлината на пандемията.

Маас също написа, че ЕС „трябва да коригира грешките“, изложени от кризата.

„Мисля преди всичко за ограниченията на демокрацията и върховенството на закона под прикритието на борбата с коронавируса, които са неприемливи в Европа“, пише той в забулена препратка към противоречивите извънредни мерки, приети в Унгария, които позволяват на премиера Виктор Орбан да управлява с укази.

Следващият бюджет на ЕС трябва да даде финансов отговор на Брюксел срещу подобни стъпки, заяви Маас: „Всеки, който подкопава основите на ценностите на Европейския съюз, не трябва да очаква в пълна степен да се възползва от финансовите предимства на Съюза“.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    11 2 Отговор
    Целта е да ви съберем едни пари за ваксина (светена водица).
  • 2 стригане

    16 3 Отговор
    Коронавирусът разкри, че цяла Европа е отдавна фалирала.
  • 3 Ще излезе по силна

    13 3 Отговор
    За някои!
  • 4 Доживотна присъда

    5 2 Отговор
    Никакво излизане докато не бъде намерена ваксина.А тя ще бъде намерена колкото и тая за Ебола.
  • 5 ЕС е пълен провал,

    17 3 Отговор
    щом и в това бурно и трагично време пак поставят, като приоритет Истанбулската конвенция. С проявените ционизъм, двуличие и егоизъм тази организация едва ли има бъдеще.
  • 6 Корона шоубизнес🗣️🗣️🗣️🗣️🗣️

    4 2 Отговор
    Шоубизнес 🗣️
  • 7 ежко

    15 0 Отговор
    „Вceки, кoйтo пoдкoпaвa ocнoвитe нa цeннocтитe нa Eврoпeйcкия cъюз, нe трябвa дa oчaквa в пълнa cтeпeн дa ce възпoлзвa oт финaнcoвитe прeдимcтвa нa Cъюзa“.
    Да се разбира:
    "Всеки който не ни играе по свирката, няма да му дадем пари за крадене"

    Коментиран от #9

  • 8 Ха ха ха ха ха ха

    11 1 Отговор
    Промиването на мозъци кипи с пълна сила🤣
    Успех на фащ и васалните им държави от
    Европа.
  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ежко":

    Абсолютно точно преведено! ++++++++++++++++++
  • 10 Чистка

    6 3 Отговор
    Мисля, ще се събудим с граници по старо му. Сега чистят емигранти, и пришълци всякакви. Не ги подпомагат, и нашите отрепки се прибраха. Тоя заклал хора с нож, друг прегазил с кола, камион, чашата преля!.Дано русия ни помогне😬
  • 11 Бай Кольо

    1 6 Отговор
    ЕС.съществува от 1958год. Така че до всички пишещи тук Руски подлоги колкото и да виете това е доказаното бъдеще

    Коментиран от #12

  • 12 898

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Кольо":

    Не знам кой вие?Ама скимтенето ви се разнася навсякъде!ЕС съществувал от 1958г. Сега обаче има COVID19! Да не говорим ,че Англия се тръгна,а Италия , Испания и Франция не искат Германия да ги управлява!Май!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Манчо

    0 0 Отговор
    Ще коригират грешките ако все още съществува ЕС :)))) кой ще им вярва вече след като няма план и всеки се спасява както намери , а ако някой му предложи помощ се започва с "пропагандната война" и всякакви подобни глупости.
  • 15 така така

    1 0 Отговор
    ЕС УМРЕ!!!
    ха ха ха ха