Last news in Fakti

21 Август, 2012 13:59 935 0

Бъсеску остава президент на Румъния

  • траян бъсеску-
  • румъния-
  • президент-
  • референдум
Бъсеску остава президент на Румъния - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският Конституционен съд обяви за невалиден референдума за сваляне на президента Траян Бъсеску и той остава държавен глава, съобщи румънската агенция Медиафакс.

Избирателната активност на референдума, който се проведе в края на юли, бе 46,13 на сто и още тогава стана ясно, че гласуването ще бъде обявено за невалидно и Бъсеску ще запази поста си. Според закона участието трябва да е над 50% от регистрираните избиратели, за да бъде признато от Конституционния съд.

Решението за анулиране на референдума е било взето с 6 гласа "за" и 3 "против", което е точно необходимото мнозинство от 2/3 за такъв тип процедура в Конституционния съд.

На 7 юли румънският парламент гласува за отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му. Управляващата коалиция го обвини в злоупотреба с власт и нарушаване на конституцията. Така политическата криза между десния президент и лявоцентристкото правителство достигна нов връх.

258 депутати от общо 432 подкрепиха импийчмънта, но за окончателното сваляне на Бъсеску беше необходимо народно допитване. Референдумът се проведе на 29 юли. Тогава обаче до урните отидоха по-малко от половината избиратели, което означаваше, че президентът остава на власт.

Правителството обаче сезира Конституционния съд, като оспори броя на избирателите.

В началото на август премиерът Виктор Понта цитира данни на социолози, според които до 87% от участвалите в референдума са гласували срещу Бъсеску. Той изтъкна, че във вота не са участвали унгарските малцинства в Румъния.

Президентът Бъсеску и премиерът Виктор Понта се скараха кой да представлява Румъния на важна среща на евролидерите, след като кризата свали предишното правителство. Тогава много леви политици влязоха във властта. Последваха обвинения в плагиатство, измама и нарушаване на Конституцията.

Румънският президент вече оцеля при подобен вот преди 5 г., когато през 2007 г. Социал-либералният съюз, инициатор и на сегашния импийчмънт, се опита да го свали от власт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: