Last news in Fakti

2 Август, 2012 13:18 913 0

Борбата за сваляне на Бъсеску с нов епизод

  • румъния-
  • виктор понта-
  • траян бъсеску-
  • импийчмънт
Борбата за сваляне на Бъсеску с нов епизод - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънските управляващи не са се отказали от отстраняването на президента Траян Бъсеску и ще оспорват референдума по щекотливия въпрос. Народното допитване се проведе преди дни, но без реален резултат, тъй като по-малко от половината от имащите право на глас отидоха до урните. Така консерваторът Бъсеску, уличен в злоупотреба с власт, остана на поста си.

Преди това парламентът гласува за сваляне на държавния глава, вдъхновен от амбициите на партията на премиера Виктор Понта, а по-късно Конституционният съд потвърди решението на депутатите.

Управляващата лява коалиция обаче смята да оспорва резултатите от народното допитване, съмнявайки се във валидността на данните за избирателите. Хората на Понта твърдят, че регистрите не са изчистени и така броят на имащите право на глас е по-голям от действителния, предаде „Евронюз“.

Официалните резултати показват, че 45,92% от избирателите са участвали в референдума, който предизвика сериозни опасения из бюрократите в Брюксел. Те съзряха опит за погазване на демокрацията и натиск срещу съдебната система. Самият Бъсеску го описа като „опит за държавен преврат“.

Ето че политическата криза в Румъния ще има продължение. Докато се вихрят из процедурите по т.нар. импийчмънт, румънските полици губят време за реформи и справяне с дълговата криза на страната им.

Виктор Понта цитира данни на социолози, според които до 87% от участвалите в референдума са гласували срещу Бъсеску. Той изтъкна, че във вота не са участвали унгарските малцинства в Румъния.

Президентът Бъсеску и премиерът Виктор Понта се скараха кой да представлява Румъния на важна среща на евролидерите, след като кризата свали предишното правителство. Тогава много леви политици влязоха във властта. Последваха обвинения в плагиатство, измама и нарушаване на Конституцията.

Румънският президент вече оцеля при подобен вот преди 5 г., когато през 2007 г. Социал-либералният съюз, инициатор и на сегашния импийчмънт, се опита да го свали от власт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: