Last news in Fakti

8 Август, 2012 12:07 1 110 0

Шокиращ натиск над съда в Румъния

  • траян бъсеску-
  • румъния-
  • виктор понта-
  • импиймънт
Шокиращ натиск над съда в Румъния - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънският конституционен съд е под „шокиращ“ политически натиск, твърдят източници от съдебната система, цитирани от Ройтерс и EurActiv. Върховните съдии трябва да се произнесат за валидността на референдума, който целеше да свали президента Траян Бъсеску. Народното допитване се провали, защото по-малко от половината избиратели отидоха до урните. Но, според премиера Виктор Понта, е допусната грешка в избирателните списъци, която може да обърне изхода от референдума.

Именно Понта и неговата лявоцентристка партия са вдъхновители на идеята за сваляне на консерватора Бъсеску. Държавният глава е обвинен в злоупотреба с власт, за да блокира законодателството на кабинета– основният аргумент за т.нар. „импийчмънт“.

Бъсеску вече се обърна за закрила към Съвета на Европа. Мнозина го смятат за жертва на политическа репресия. Брюксел не спести опасенията си, че в Румъния се правят опасни опити за посегателство над демокрацията. Това бе отчетено в доклада на ЕК.

Венецианската комисия, органът на ЕС, който се грижи за конституционните въпроси, също бе сезирана от румънския конституционен съд, за да защити независимостта му. Понта се бе заканил да подмени състава на върховния съд, но натискът на ЕК, САЩ и Германия го спряха.

Президентът Бъсеску и премиерът Виктор Понта се скараха кой да представлява Румъния на важна среща на евролидерите, след като кризата свали предишното правителство. Тогава много леви политици влязоха във властта. Последваха обвинения в плагиатство, измама и нарушаване на Конституцията.

Докато политическата криза продължава да гори, Румъния губи ценно време за провеждането на реформи за справяне с кризата.

Виктор Понта цитира данни на социолози, според които до 87% от участвалите в референдума са гласували срещу Бъсеску. Той изтъкна, че във вота не са участвали унгарските малцинства в Румъния. 

Преди това парламентът гласува за сваляне на държавния глава, а по-късно Конституционният съд потвърди решението на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: