7 Юли, 2012 09:54 829 0

Румънският парламент свали Бъсеску

  • румъния-
  • траян бъсеску-
  • импийчмънт

Румънският парламент гласува за отстраняване на президента Траян Бъсеску от поста му. Управляващата коалиция го обвини в злоупотреба с власт и нарушаване на конституцията. Така политическата криза между десния президент и лявоцентристкото правителство достигна нов връх.

258 депутати от общо 432 подкрепиха импийчмънта, но за окончателното сваляне на Бъсеску ще трябва да се проведе и народно допитване. Рефенердумът е насрочен за 29 юли.

Импийчмънтът още повече засили опасенията, че демокрацията в страната е застрашена. Левицата зае местата на много от предишните съюзници на Бъсеску, включително ръководството на парламента и националния омбудсман.

Президентът Бъсеску и премиерът Виктор Понта се скараха кой да представлява Румъния на важна среща на евролидерите, след като кризата свали предишното правителство. Последваха обвинения в плагиатство, измама и нарушаване на Конституцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА