21 Октомври, 2020 04:42 3 719 10

21 октомври 1805 г. Трафалгар

  • адмирал нелсън-
  • трафалгар-
  • битка

Адмирал Нелсън ръководи 27 кораба на британския флот срещу френско-испанската ескадра от 33 кораба

21 октомври 1805 г. Трафалгар - 1

На 21 октомври 1805 г. Британският флот под командването на адмирал Хорацио Нелсън нанася поражение над френско-испанската ескадра под командването на адмирал Пиер Шарл Вилньов в битката при нос Трафалгар, край Кадис в Испания. Това е една от най-великите морски битки по време на Наполеоновите войни (ноември 1799-юни 1855).

Адмирал Нелсън ръководи 27 кораба на британския флот срещу френско-испанската ескадра от 33 кораба, начело с адмирал Пиер Шарл Вилньов. Той се опитва да достигне до Средиземно море. Битката продължава 5 часа и половина и завършва с разгром на френско-испанската ескадра. Тя губи 18 кораба и 7000 души.

От британския флот загиват 1700 души. Адмирал Вилньов е пленен, а адмирал Нелсън е ранен и по-късно умира от раните си. Победата на британския флот му осигурява господство по море във войната с Франция.

Тялото му е пренесено във Великобритания. Твърди се, че за да се запазят по времето на пътя до дома, тленните му останки били прибрани в бъчва с ром.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    38 11 Отговор
    56 години нероестанни войни...а историята помни още много такива войни-като сто годишната война или войната на глупаците която продължила 74 години.И сега Европа ми говори какви хуманисти и демократи са--реално са потомци на дивщина и робовладелци.Но видиш ли-учат цял свят какво е добро и лошо....

    Коментиран от #2

  • 2 Алфа Чакал

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Където и да са отишли европейците местото население е било мачкано или избивано. АМЕРИКА,Африка, Азия,Австралия,Танзания,(там са избили цялото месно население оставяйки само една жена гледана в зоопарк),Канарски Острови.
  • 3 Bai nudals

    14 6 Отговор
    Минали са за разлика от нас през,това. И за това сега те са това,а ние сме последни по всичко вече и в светът.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Агент

    13 14 Отговор
    Така е било. И никой не крие в дълбоките подземия секретни материали. КГБ-троловете удобно забравят милионите избити в сибирските лагери, забравят Белене. И отиват, те, децата и внуците им, там в отвратителния и прогнил запад избил и разграбил света, бъкащ от джендъри и соросоиди. Ама е като мушмулата - колкото по-прогнил, толкова по-сладък. Да живее СССР!
  • 5 РЕАЛИСТ

    10 4 Отговор
    Адмирал Нелсън не в ранен в битката, а е гръмнат от негов офицер. Нелсън си е бил любовния и спал с жената на офицера. Поставен е в буре с бренди, а не ром. Това е била упойката на хирурга. За по малко от 2 минути е режел крайник по време на битката. След като пренесли тялото на Нелсън в Англия са изпили брендито, въпреки трупа. Бил е много скъп.
  • 6 РЕАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Англичаните са имали вече по модерен възпламетел на оръдията и са можели да произвеждат повече изстрели. За французите пехотата е била по важна и добрите им артилеристи са били там, а не във флота. Всички артилеристи в тая битка са останали глухи от гърмежите.
  • 7 Българин

    4 2 Отговор
    Да се избиват от европейците файда никаква. Дяволе събери си вересийте
  • 8 Спас

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Bai nudals":

    Грешна логика.
  • 9 Рико

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Bai nudals":

    Нещата тръгват по-отрано и продължават дълго(та и днес има отблясъци!). Британците имат един велик крал, чието име е широко известно, но кой знае защо се набляга на съпругите му, а не на историческата му роля за Европа, а и света. Хенрих Осмия. Отрязва католицизма! С един удар! Ако католицизмът беше залял ЦЯЛА Европа,както беше тръгнал и сега да има Света Инквизиция. Хенрих Осми показа че има и друго и неговата държава стана опора за другите в това друго. Войните с Испания и Франция винаги са били в основата си това противопоставяне .
  • 10 Ужас

    0 0 Отговор
    Боже колко прости са българите коментиращи тук, Боже! Колко прости! Колко заблудени! Колко вулгарни! Колко сте далеч от истината, идея си нямате колко сте зле! Само Агент No 4 е в час.
Новини по държави: