2 Март, 2021 04:25 5 309 34

2 март 1855 г. Александър II става цар на Русия

  • александър ii-
  • цар-
  • русия

Александър II е убит на 13 март 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля

2 март 1855 г.  Александър II става цар на Русия - 1
Снимка: Архив

Срещу Народното събрание в София има паметник на Александър II. Той е издигнат като знак на признание за неговото решение да обяви война на Турция след кървавото потушаване на Априлското въстание. Надписът на монумента гласи: „На царя – освободител”. Със същото обръщение Александър II е известен в Русия. Прозвището му Цар Освободител не е заради това, че е освободил България от турско робство, а заради това, че по време на своето 26-годишно управление той освобождава руските селяни от крепостничеството и ги оземлява.

В същото време той с имперска жестокост потушава бунтовете в Полша и Прибалтика. Въпреки провежданите реформи, Александър II продължава политиката на потискане на полското национално движение. Януарското въстание от 1863-1864 г. е потушено след осеммесечни боеве, като хиляди поляци са екзекутирани, а други десетки хиляди са депортирани в Сибир. Въведеното в Литва военно положение се запазва близо половин век. Забранени са публикациите на местните езици – литовски, украински, беларуски, а полският е разрешен само в частни разговори. В същото време във Финландия е възстановен парламентът, въведена е местна валута (финландска марка), финският език получава равен статут с шведския.

Александър II Николаевич е император на Русия и велик княз на Финландия от 1855 г. до 1881 г. от династията Романов-Холщайн-Готорп. Известен е с либералните реформи, които извършва в Русия.

Александър Николаевич Романов е роден на 2 март 1818 г.в Москва. Той е син на бъдещия император Николай I и Александра Фьодоровна, дъщеря на пруския крал Фридрих Вилхелм III. При управлението на баща му атмосферата в страната се основава на консервативни принципи, като свободата на мисълта се потиска и цензурата е изключително строга.

Александър наследява трона след смъртта на баща си през 1855 г. През първата година от управлението си той продължава Кримската война, а след падането на Севастопол, сключва мир. През следващите години Александър II провежда редица реформи, които имат за цел да модернизират страната и да възвърнат нейното положение на важен фактор в европейската политика. Реформите на Александър II целят либерализация на стопанския живот, която довежда до създаването на много нови предприятия. Най-важното преобразование е отмяната със закон през 1861 г. на крепостничеството, което от десетилетия спира икономическото развитие на страната. При управлението на Александър II са проведени и други важни реформи. Цензурата е отслабена, премахнати са ограниченията за пътуване в чужбина и е намалена държавната намеса в управлението на университетите. Съдебната система е преобразувана по френски модел, опростени са съдебните процедури и е въведен нов наказателен кодекс, премахнато е смъртното наказание, създадена е система на местно самоуправление. През 1874 г. сериозно е реформирана армията, като е въведена всеобща военна повинност.

През 1867 г. Александър II продава за 100 години на Съединените американски щати руските права върху Аляска, която от 1799 г. е експлоатирана съвместно от двете страни. Русия завладява значителни територии в Средна Азия – Бухара , Хива , Коканд В областта на външната политика император Арлександър II обръща особено внимание на т. нар. Източен въпрос и отмяната на условията на Парижкия мирен договор от 1856 г. За да засили руското влияние на Балканите, той започва война с Османската империя (1877 – 1878 г.), известна в България като Руско-турска Освободителна война. Александър ІІ подписва Манифеста за започването на войната, макар и да се е съмнявал силно в успеха на тази мисия. По онова време Европа не е била настроена приятелски към Русия, защото се е опасявала, че тя ще пожелае да укрепи позициите си на Балканите. Александър Втори лично е присъствал на театъра на военните действия, брат му – великият княз Николай, е бил главнокомандващ руските войски, а трима от синовете на императора са командвали отряди. По такъв начин цялото семейство на Александър Втори е участвало в освобождаването на България. Войната завършва с успешния за Русия Санстефански договор (1878 г.), с който България става автономна държава. Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като Велика сила.

След 1866 г. се извършват 8 опита за атентат срещу Александър II, като последните няколко са организирани от радикалната организация Народна воля. През 1879 г. Народна воля взривява влак на императора по железопътната линия от Ливадия до Москва, но Александър II не се намира в него. На 5 февруари 1880 г. те успяват да взривят трапезарията на Зимния дворец в навечерието на тържествена вечеря в чест на българския княз Александър Батенберг. Двамата не са наранени, тъй като закъсняват за вечерята, но 67 души са убити или ранени.

Александър II е убит на 13 март 1881 г. при атентат, организиран от Народна воля. При преминаване на каретата му по централен площад в Санкт Петербург, е взривена бомба. След като той слиза от колата, един от атентаторите взривява себе си и императора с ръчна граната. 63-годишният император е погребан в катедралата „Св. Петър и Павел”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сатъра на ХАНА

    24 10 Отговор
    ПОЛЦИТЕ И ЛИТОВЦИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ :)))
    ................ ................. По време на руско-полската война през смутното време в продължение на две години (от есента на 1610 до есента на 1612 г.) Московският Кремъл е окупиран от полско-литовски гарнизон под командването на Станислав Жолкевски.
    ............................... ...................... ............
    Главните командири на Второто Народно опълчение , което освобождава Москва са княз Дмитрий Пожарски, .................... ..............и волжкия Българин и Кузма Минин - ............... ..........който заедно с княз Пожарски владее солница в град Балахна .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Софиянец

    15 30 Отговор
    Един достоен немец избавил Русия от крепостничеството и я извадил от блатата и моурищата. Това направи и Фердинанд за България, но е недолюбван от местните полезни и****и.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 среднощен

    37 4 Отговор
    За нас Освободител, за поляците тиранин - "мъдростта човешка" намира оправдание за всичко, което върши... В Русия по времето на на Александър II започват сериозни реформи, които довеждат до това - тя да бъде призната за Велика сила в Европа. Завоеванията са само завършек на тези процеси. Но "реформите" имат и друга страна - в "двореца" и сред интелигенцията се зараждат "деструктивни" обществени явления и "дълбоко конспиративни" тайни общества... Тези тайни общества по късно "свършват докрай" своята работа, като довеждат Русия до Октомврийската революция и всичко последвало след това... Романите на Григорий Климов - "Княза на този свят" и "Списъците на съветските мъдреци" до голяма степен "повдигат завесата"... За българите, обаче, Александър II винаги ще бъде - Цар Освободител!! ФАКТ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Болшевики

    22 9 Отговор
    Освободил руснаците от робството а те за благодарност да вземат да го убият
  • 11 Винаги

    33 5 Отговор
    Вечна Слава на Руският Цар --Освободител!!!!!!
  • 12 Боклуци

    14 19 Отговор
    Освобождава Русоробите а те го убиват

    Коментиран от #14

  • 13 Нашите реактори

    29 5 Отговор
    Всички "революционери" в Русия са финансирани от чужди дипмисии
  • 14 Ами не

    36 6 Отговор

    До коментар #12 от "Боклуци":

    Убиват го тези около него-чуждопоклонниците...-нещо като сегашните соросоиди...А за масовка на начинанието винаги ще се намерят идиоти-тогава са били едни-сега са студенти и футболни агитки...Та не прави толкова плоски изводи...

    Коментиран от #15

  • 15 Софиянец

    15 18 Отговор

    До коментар #14 от "Ами не":

    Що за глупости твориш?! А при великата революция отново ли чуждопоклонници избиха царската фамилия?!

    Коментиран от #23, #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 точка

    18 9 Отговор
    Поляците са го яли, яли и пак ще го ядат.
  • 19 Всеки русофоб

    28 5 Отговор
    Е най-долният слой на българската тиня,сега работят за 4 национална катастрофа.Друго нищичко не умеят..

    Коментиран от #20

  • 20 Софиянец

    12 22 Отговор

    До коментар #19 от "Всеки русофоб":

    Това е толкова смешно да го говориш даже. Русофилите не са българи, виж снимките на управлението само руски знамена се веят. Избиха българите които мечтаеха за обединена България и пак са готови да убиват българи в името на матушка рус.
  • 21 Чикатило

    5 8 Отговор
    Колко хора съм изял Какво да првиш Традиция
  • 22 шумкари

    14 11 Отговор
    Комунистите не са го обичали. Не случайно са го убили. Царска Русия е смъртен враг на болшевиките. Днешните комунисти лъжат, че почитат Царска Русия.
  • 23 РЕАЛИСТ

    19 6 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянец":

    Да , точно така е. Царското семейство чака защита от английската кралица, защото са една рода. Само, че тя дава карт бланш на Ленин да ги избият, щото един влак със злато трябва да замине за Англия.

    Коментиран от #25

  • 24 ДжафДжаф

    23 6 Отговор
    Добър или лош, без него нямаше да съществуваме. Да плюеш против Цар Освободител, означава, че просто не си българин. Дори комунистите при цялото им отрицание на монархията не посмяха да премахнат паметника му пред Народното събрание. Днешните дупедавци, обаче като нищо може и да го премахнат за да огодят на поредният американски посланник от талибански произход.
  • 25 Софиянец

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "РЕАЛИСТ":

    Пич излагаш се ;)
  • 26 Хасан

    0 17 Отговор
    Кой е той? Напълно неизвестен. Дори майка му не го познава. Но целият свят познава османските султани
  • 27 Бари

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Софиянец":

    Пич , екзекуторите на царското семейство са , руският евреин ЯКОВ Юровски и унгарски войници военнопленници . Тогавашното правителство е съставено от 99% руски и чужди евреи като ... Лейба Давидович Бронщайн , по известен като Лев Троцки и др.
  • 28 Аха

    3 9 Отговор
    Статията има доста неточности и недомлъвки. Александър ІІ продава Аляска за вечни времена а не за 100 години, както отчаяно ни втълпяват в главите Путинофилите.
    И убиеца на Александър ІІ е поляка от шляхтата Гриневицки заради политиката на геноцид и масово избиване на поляците от въпросния "освободител".
  • 29 Царю окупатор на бегето

    2 7 Отговор
    От нещасното беге
  • 30 Края на бегето започва след 1876г

    2 7 Отговор
    И началото на комунистическия терор благодарение на болшевиките дето уж освободили бг от некви измислени дивотий
  • 31 No Exit

    5 2 Отговор
    Поклон!
  • 32 No Exit

    10 1 Отговор
    Това е Цар Освободител. Той лично те навря тебе и твоя султан в кучи г*з. Само евреинът Дизраели, премиер на Великобритания го спря при Сан Стефано пред вратите на Цариград. Убит от евреите-комунисти там където сега се издига храмът Спасителят на Кръвта в Санкт Петербург. Отиваш пред неговия паметник в центъра на София и падаш по корем!
  • 33 другарят

    8 0 Отговор
    Вечна слава за Александър // -Освободител! Ако на власт вече беше Александър ///, който с право не ни приемаше много за "братя", щяхме да видим Свободата през крив макарон!
  • 34 Росенздравец

    0 4 Отговор
    Да благодарим на Царя Освободител, че е продал Аляска на американците. Иначе нямаше да ни заточават в Сибир, а в Аляска.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания