Last news in Fakti

31 Март, 2021 10:40 2 062 11

Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Мерки като локдауна може и да имат по-голям ефект, но маските и социалната дистанция са много по-евтин начин за намаляване на риска от разпространение на вируса

Призив за носене на маски и спазване на дистанция във Великобритания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Учени във Великобритания съветват да се засилват мерките като носене на маски и спазване на социална дистанция с облекчаването на локдауна, за да се държи вируса под контрол.

От вчера отпадна разпоредбата за оставане по домовете и могат да се събират до 6 души на едно място на открито, а това в комбинация с хубавото време притеснява учените, че ще има нарушаване на правилата.

Учени от университетите в Кеймбридж и Ливърпул са разработили модел на базата на математически уравнения, който показва как се разпространява Covid-19 при различни сценарии.

В публикацията на учените в списание „Royal Society Interface“ се посочва, че мерките за контрол се делят на „пространствени“ и „непространствени“.

Сред „непространствените“ са носенето на маски, миенето на ръцете и социалната дистанция, а в „пространствените“ попадат локдауна и ограниченията за пътуване на големи разстояния.

Заключението е, че намаляването на „пространствения контрол“ без едновременно с това да се увеличава „непространствения контрол“ води неизбежно до увеличение на разпространяването на заразата.

Авторът на проучването доктор Йевхен Супруненко е цитиран да казва, че мерки като носенето на маски успоредно с масовото ваксиниране ще доведе до по-бързото спиране на пандемията и съответно до избягване на потенциален нов локдаун.

Доктор Стивън Корнел допълва, че мерки като локдауна може и да имат по-голям ефект, но маските и социалната дистанция са много по-евтин начин за намаляване на риска от разпространение на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 0 Отговор
    Бритишите май забравиха, че Борката им тури маските на 24/7, което значи, че ще ги носят нон-стоп.
  • 2 Факт

    10 1 Отговор
    Носих маска, разболях се, колегите също, съседи и роднини също, явно върши работа!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Вирусолог

    9 0 Отговор
    К19 e eфeктивнo бактериално оръжие измислено по поръчка на международните застрахователни компании. На тях не им трябват възрастните пенсионeри, които са излишна тежест! к-19 чисти безпроблемно старците с придружаващи заболявания. На 100% летателен изход при наличие на наднормено тегло, диабет, онкозаболяване и сърдечно-съдово такова. Отиде ли възрастният човек на интубация пишете го бегал при всевишния. Ами вижте възрастовата граница от ежедневните здравни сводки за починалите от денонощието хора. Любимо оправдание на експерти от различен мащаб е тезата, че видите ли съществували различни конспиративни теории. Да, ама не! Ковид 19 е изстрел в десятката, прекрасно био-оръжие. Другото е оправдания и приказки.
  • 4 сила

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    БРАВО,ПРЕПОРЪЧВАЙ ГО НА ВСЕКИ.....най вече на ковидидиотите

    Коментиран от #6

  • 5 Вирусолог

    3 7 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Радвайте се ,че сте млади и без съществени придружаващи заболявания. Ако са от видът ,който съм посочил в пост №3 и сте на възраст над 55 години, вероятността да се отиде в отвъдното е почти 100%. Това е отлично био-оръжие. Затова маски, спазване на дистанция и ваксиниране. Така се намалява съществено опасността.

    Коментиран от #7

  • 6 Вирусолог

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    Недей дърпа дяволът по опашката. Ако си дебеличък, демек плюскал доста пържоли и те хване к19, става сложно.Трай, не се обаждай.

    Коментиран от #8

  • 7 няма вируси

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Вирусолог":

    Стига приказва глупости. През декември, жена на 60г, 125кг, с лекарства за кръвно, щитовидна жлеза, предразположена към тромбофлебити го изкара за една седмица без пневмония.

    Коментиран от #10

  • 8 Джин

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вирусолог":

    Ей,мазно платено гов!-!о,спри да бълваш простотиите си нон стоп.Много дразниш

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вирусолог

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "няма вируси":

    Пишеш глупости. Aми щe ce мрe. Плaнeтaтa ce прeнaceли. Гoни 7 милиaрдa, дa нe и пoвeчe. Трябвa някaк cи дa ce пoрaзрeди. И eтo гo чудoтo!!!К19 е ефективно бaктeриaлнo oръжиe измиcлeнo пo пoръчкa нa мeждунaрoднитe зacтрaхoвaтeлни кoмпaнии. Нa тях нe им трябвaт възрacтнитe пeнcиoнери, кoитo ca излишнa тeжecт! к-19 чиcти бeзпрoблeмнo cтaрцитe c придружaвaщи зaбoлявaния. Нa 100% лeтaтeлeн изхoд при нaличиe нa нaднoрмeнo тeглo, диaбeт, oнкoзaбoлявaнe и cърдeчнo-cъдoвo тaкoвa. Oтидe ли възрacтният чoвeк нa интубaция пишeтe гo бeгaл при вceвишния. Aми вижтe възрacтoвaтa грaницa oт eжeднeвнитe здрaвни cвoдки зa пoчинaлитe oт дeнoнoщиeтo хoрa. Мoнтaниe щe ce oкaжe прaв, чe вируcът e лaбoрaтoрнo cъздaдeн и някoи пeриoдичнo пуcкaт рaзлични "щaмoвe", зaщoтo имaт интeрec oт тoвa?! Любимo oпрaвдaниe нa eкcпeрти oт рaзличeн мaщaб e тeзaтa, чe видитe ли cъщecтвувaли рaзлични кoнcпирaтивни тeoрии. Дa, aмa нe! Кoвид 19 e изcтрeл в дecяткaтa, прeкрacнo биo-oръжиe. Другoтo e oпрaвдaния и прикaзки.
  • 11 Хахаха

    2 0 Отговор
    Живото доказателство, че от ваксините и локдауните файда няма