Last news in Fakti

26 Април, 2021 18:00 3 083 9

Война за ваксини! ЕК заведе дело срещу "АстраЗенека"

  • европейска комисия-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Компанията трябваше да достави до края на март 300 млн. дози за държавите от ЕС, но осигури едва 30 милиона

Война за ваксини! ЕК заведе дело срещу "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия е завела дело срещу фармацевтичната компания "АстраЗенека" в петък, съобщи говорителят на Комисията Стефан де Кеерсмакер:

"Комисията започна правна процедура в петък срещу компанията "АстраЗенека" заради нарушаване на споразумението за авансово закупуване на ваксини срещу Covid-19. Причината е, че някои клаузи в договора не са спазени и дружеството не можа да изработи надеждна стратегия, с която да гарантира навременна доставка на дозите. В този случай за нас е важно бързо да бъдат осигурени необходимите ваксини на гражданите, които са в основата на договора".

Де Кеерсмакер уточни, че делото е заведено както от Комисията, така и от страните-членки. Компанията трябваше да достави до края на март 300 млн. дози за държавите, но осигури едва 30 млн.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 3 Отговор
    Тия от АстраЗенеката ще излязат накрая най-големите пичове.

    Коментиран от #8

  • 2 474774

    13 2 Отговор
    Винету и тук удари на камък, пак избра най-куцата ваксина, защо ли?!?

    Коментиран от #7

  • 3 Другариии

    3 3 Отговор
    Спутник всъщност се произвежда в Южна Корея на 26.04.2021 в 18:11
    Консорциум от южнокорейски биомедицински компании ще произвежда руската ваксина Sputnik V. Промишлени източници в Корея заявиха, че консорциумът, който включва фирмите Binex, ISU Abxis, Boryung Biopharma, Chong Kun Dang Bio, Quratis, Humendix и Andong Animal Cell Validation Support Center, преговаря с Руския фонд за директни инвестиции за конкретни производствени количества и цени, съобщи в четвъртък Корейската новинарска служба EDaily. Южнокорейските фирми ще отговарят за производството на руски ваксини на стойност 5 милиарда долара. След отчитане на производствените разходи, корейските компании се очаква да реализират от 10% до 30% брутна печалба на доза.
  • 4 Gen Gurko

    5 2 Отговор
    Абе нали уж не е хубава? Да не се окаже накрая, че това е търговска ценова война с всички средства? Каквито подозрения все повече биват изказвани.
  • 5 Локдауна е престъпление

    12 0 Отговор
    Голямото зануляване.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "474774":

    Не е вярно. Вижте доклада на Унгария за ваксините. Те използват всички ваксини, прилагани в света. Най добрата е Спутник, естествено, но Астрата не е най лошата. Хич даже, в сравнение с ирнк то ваксини. Нарочно крият информация и са на страната на Пфайзер в тая ваксинационна война.
  • 8 Защо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "др Гей Билтс":

    така мислиш?
  • 9 Матей

    1 1 Отговор
    И за това ги съдят!А би трябвало да се благодарят,че дозите са излезли толкова малко.Значи не ги е кахър,за опасните странични ефекти,това нищо ли не означава за тия изверги и гешефтари?Голяма конкуренция пада,бясна надпревара за големите пари,ритат се и се спъват по терена.В България имаме късмет ,че боковци се мотаят с ваксините,може и да е по някакъв потаен замисъл,за да продължава ковид -истерията на приливи отливи,контролирано.