Last news in Fakti

4 Август, 2021 17:37 1 717 2

Австрия няма да затваря училища

  • австрия-
  • локдаун-
  • коронавирус-
  • ученици-
  • училища-
  • виена

Министърът изключи възможността за затваряне на училищата и обучение на смени

Австрия няма да затваря училища - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман представи план за сигурен старт на новата учебна година въпреки пандемията на COVID-19. Стратегията включва "система за ранно предупреждение", разширена стратегия за тестване, ваксиниране и закупуване на уреди за пречистване на въздуха. Министърът изключи възможността за затваряне на училищата и обучение на смени, предаде NOVA.

Системата за ранно предупреждение е съставена от два компонента. Единият е анализ на отпадните води на 116 пречиствателни станции, от който да стане ясно дали съществува повишено регионално разпространение на вируса. В такъв случай учениците от съответния регион ще бъдат тествани по-често. Освен това са избрани 300 училища в Австрия, в които ще се правят ПСР-тестове, за да бъде установено дали се увеличава броят на инфекциите в училищата, а с това - и на определена възрастова група.

Централен елемент на стратегията остава тестването. Най-малко веднъж седмично всички ученици ще правят антигенен тест и допълнително ще правят и ПСР-тест. Тези тестове ще се правят в понеделник, а в четвъртък ще бъде направен нов антигенен тест. В първите 14 дни на учебната година всички са длъжни да носят маски в училище. Маските ще се свалят, след като учениците седнат по чиновете. Как ще се процедира по-нататък, ще зависи от инфекциозното положение след първите две седмици.

Ваксинираните ученици и учители ще ползват "привилегии" - няма да се подлагат на тестване. До момента в страната са ваксинирани 19 процента от подрастващите на възраст от 12 до 15 години и 45 процента на възраст от 16 до 19 години. Този месец ще стартират по определени маршрути 30 автобуса, оборудвани за поставяне на ваксини, които ще посещават училища в страната, запланувани са акции по дискотеки, младежки организации, информационни кампании за родители. Съставна част от плана е набавянето на уреди за пречистване на въздуха на местата, където това е трудно или където се образуват по-големи количества аерозоли, например в стаите за музика. За тази цел ще бъдат отпуснати 10 млн. евро, с които да бъдат закупени около 10 000 почистващи въздуха уреди.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    18 0 Отговор
    "В първитe 14 дни нa учeбнaтa гoдинa вcички ca длъжни дa нocят мacки в училищe. Мacкитe щe ce cвaлят, cлeд кaтo учeницитe ceднaт пo чинoвeтe."...значи навън с маска, но влезеш ли в стаята без:) Явно в цяла Европа избират малоумници за лидери, не сме само ние:)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.