Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 13:05 1 454 3

Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията

  • великобритания-
  • икономика-
  • брекзит-
  • пандемия

Всичко това на става на фона на засилващото се напрежение между Великобритания и Франция по повод на риболовните права след Брекзит

Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Последиците от Брекзит за британската икономика ще бъдат по-лоши от тези, причинени от пандемията, заяви ръководителят на Службата за бюджетна отговорност.

Ричард Хюз е изчислил, че напускането на ЕС ще доведе до намаление на британския брутен вътрешен продукт с 4%, докато по отношение на ефекта от пандемията това ще бъде с около 2%.

В интервю за Би Би Си ръководителят на Службата за бюджетна отговорност, която е фискален контролен орган, заяви, че в дългосрочен план Брекзит е по-сериозна заплаха за икономиката, отколкото пандемията от коронавируса. Коментарът на Ричард Хюз е по повод на обявения вчера бюджет от министъра на финансите Риши Сунак.

Хюз допълни, че очаква инфлацията да достигне 4,4 на сто. Всичко това на става на фона на засилващото се напрежение между Великобритания и Франция по повод на риболовните права след Брекзит и заканата на Даунинг стрийт да отвърне подобаващо на плановете на Париж да наложи санкции на британските риболовни плавателни съдове.

Франция предупреди, че няма да допуска британски риболовни кораби до френските пристанища следващата седмица, ако риболовният спор не бъде решен. Париж дори заплаши да прекъсне доставките на електричество за британските Нормандски острови Джърси и Гърнси в Ламанша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отпишете умрялата Англия

    4 2 Отговор
    Вместо стоки слага фотоси на хляб и сирене по бакалийските си щандове,напечатани на конвейер като щатските"доларес" иийехууу..
  • 2 Грульо

    5 0 Отговор
    Да земат нов дълг и брутния продукт ще им се дигне. :D
  • 3 Пича с москвича

    2 0 Отговор
    Добре е.
Новини по държави: