29 Юни, 2022 11:03 1 871 5

Косоварите са недоволни и обезсърчени от ЕС

  • косово-
  • косовари-
  • ес-
  • безвизово-
  • пътуване

Европейският съюз не се произнесе по въпроса за безвизовото пътуване на жителите на Косово

Косоварите са недоволни и обезсърчени от ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС не се произнесе по въпроса за безвизовото пътуване на жителите на Косово, а това предизвика негодувание и обезсърчаване в най-новата страна на Стария континент. Прищински бизнесмен предприе ответни мерки и нанесе удар на служителите на ЕС там, където боли най-много – в стомаха, пише Асошиейтед прес.

Собственикът на ресторант “При мама” 50-годишният Шпетим Певкели, който повече от десетилетие обслужва служителите от централата на мисията на ЕС за върховенство на закона, намираща се от другата страна на улицата, постави табела на заведението си: „Протест - забранено влизането за граждани на ЕС без визи.“

Макар че това може да се възприема само като ход за привличане на вниманието, разочарованието сред косоварите от забавянето на влизането на страната в Шенгенската зона за безвизово пътуване в 27-членния блок всъщност е истинско. При сегашната ситуация те трябва да чакат с часове, за да кандидатстват за виза за ЕС, където живеят членове на семействата на много от тях.

Миналата седмица се надяваха, че на срещата си лидерите на ЕС, наред с всичко останало, ще се произнесат и по въпроса за отпадането на визите за тяхната страна. Но въпросът не бе обсъден.

През юли 2018 г. Косово изпълни всички необходими условия за либерализиране на визовия режим. Европейската комисия и Европейският парламент отправиха призив за присъединяване на Прищина към безвизовия режим.

Не помага особено и това, че пет държави членки на ЕС не признават косовската независимост. Прищина обяви независимост през 2008 г. след война там през 1998-1999 г.

Когато Косово беше част от бивша Югославия, косоварите, които са предимно етнически албанци, можеха да пътуват свободно навсякъде. Сега някои от тях се обръщат към съседна Албания, която има достъп до безвизови пътувания, за да си вземат паспорт.

Някой иска да отиде при леля си или брат си (в ЕС) и когато научихме (че нямаше решение на ЕС) отново бяхме обезсърчени, унижени и оттам дойде идеята за забраната за служителите на ЕС, каза Певкели.

По думите му трябва да се организира протест, за да се покаже недоволството и отчаянието на гражданите на Косово.

Миналата седмица разочарованата президентка на Косово Вьоса Османи каза, че мирът и стабилността в Европа са немислими без интегрирането на страните от Западните Балкани. Хората в Косово искат повече възможности и напредък. Те искат безвизов режим, за да виждат, чувстват и живеят в Европа, каза тя, добавяйки, че гражданите на Косово „остават изолирани в сърцето на континента, където живеят“.

По време на войната в Косово 1998-1999 г. за отделянето на тогавашната област от Сърбия загинаха над 13 000 души, предимно етнически албанци. Конфликтът приключи, след като 78-дневните бомбардировки на НАТО принудиха Сърбия да изтегли войските си и да отстъпи управлението на ООН и НАТО.

Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. САЩ и по-голямата част от Запада признават независимостта на Косово, но не и Белград, подкрепен от Русия и Китай.

Певкели каза, че е убеден, че в заведението му няма да дойдат да се хранят служители на ЕС. "Те ще разберат, че знакът е за тях и ще го спазят“, каза той.

(София Ангелова, със съкращения)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 уайтнoйз

    7 1 Отговор
    направо са спрели свободното предвижване на бело...
  • 2 Разочаровани

    9 1 Отговор
    Правилно. За какво им е тогава най-голямата база на САЩ да е в Косово?
  • 3 лошо

    8 1 Отговор
    КАК МОЖЕ ТАКОВА НЕЩО ДА НЕ МОЖЕМ ДА СИ РАЗНАСЯМЕ НА ВОЛЯ ПРАХОЛЯКА
  • 4 така е

    5 2 Отговор
    КАКВО БЕЗВИЗОВО ПЪТУВАНЕ КАТО НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В ООН И ЗА ГЪРЦИЯ,ИСПАНИЯ,РУМЪНИЯ,СЛОВАКИЯ,КИПЪР КИТАЙ,РУСИЯ И ПОЛОВИНАТА СВЯТ.
  • 5 Онуфри

    5 1 Отговор
    Какво пътуване в Европа. Те не са признати за държава и не са членове на международните организации. Да си стоят там затворени.