Last news in Fakti

7 Октомври, 2022 16:18 1 595 11

Реакции след обявяването на носителите на Нобеловата награда за мир за тази година

  • нобеловата награда за мир-
  • нобел-
  • алес беляцки

Украинският народ днес е главният създател на мир, в която трябва да съществуваме без агресия", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, шефът на канцеларията на президента Володимир Зеленски

Реакции след обявяването на носителите на Нобеловата награда за мир за тази година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Полша заяви, че приветства решението на Норвежкия Нобелов комитет да присъди наградата за мир на пребиваващия в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки съвместно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, предаде Ройтерс.

"Приветстваме признаването на техните усилия в борбата за свобода и спазване на правата на човека", гласи реакцията на министерството в профила му в "Туитър".

От президентството в Киев заявиха по повод наградата за украинската правозащитна организация, че сега украинците, изправени пред руското нашествие, са миротворци, съобщи Франс прес.

"Украинският народ днес е главният създател на мир, в която трябва да съществуваме без агресия", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, шефът на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Същевременно Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, изрази недоумение, че украинска НПО споделя приза именно с правозащитни организации от Русия и Беларус - две държави, които са във война с Украйна.

"Нобеловият комитет има интересно разбиране за мира, след както представители на две две държави, които са нападнали трета, заедно получават Нобелова награда", написа Подоляк в "Туитър". Той упрекна руската и беларуската организация - "Мемориал" и "Вясна", - че не са организирали в своите страни съпротива срещу войната.

Руският постоянен представител при европейската централа на ООН в Женева Генедий Гатилов изрази пренебрежение към новината за обявените Нобелови награди за мир. "Това не ни интересува", каза той пред Ройтерс.

Беларус също се изказа презрително към награждаването на пребиваващия в затвора активист Алес Беляцки, съосновател на "Вясна". "През последните години решенията [относно наградата за мир] бяха толкова политизирани, че Алфред Нобел се обръща в гроба си.", написа в "Туитър" говорителят на външното министерство в Минск Анатолий Грач.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    21 3 Отговор
    Нобел се върти в гроба западняците напълно опорочиха наградата.

    Коментиран от #5

  • 2 Вашето Мнение

    20 1 Отговор
    Чудно се обърка този свят, евреи награждават главнокомандващия на нацистите от азов, нобелите награждават същия военнопрестъпник с нобел за мир, украинското жито спасява гладната англосаксония.
  • 3 Бъдещето

    18 1 Отговор
    ЛГТБ обществото се поздравява.
  • 4 Путин

    5 4 Отговор
    Само моите награди за Кадиров имат значение.
  • 5 А бее

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    че то не е от вчера. Погледни кои са "миротворци те" в последните години.
  • 6 Някой

    18 1 Отговор
    От прочетеното виждам, че май само в Русия и Беларус са останали критични и мислещи политици. Останалото е политкоректно мазало в подкрепа на подкрепяните от САЩ парцали...
  • 7 боцко

    6 1 Отговор
    пълен профанизъм! върнахме се в 37-ма! напред с мир към 39-та!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Оскар за Зеленски

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаахах":

    Просто се усетиха че да я дадат на Зеленски и Байдън, щеше да е по-нелепо и гадничко дори по новите им стандарти. Но все пак направиха каквото могат да орезилят и Нобеловите Награди.

    Коментиран от #11

  • 10 катран

    0 0 Отговор
    А на Кирчо кога ще му връчите НОБЕЛ...за салтомартале, който той направил с Герб..с които УЖ никога нямаше да прави коалиция...Впрочем той не направил коалиция а само една сглобка..и изпрал ББ..за това НОБЕЛ даже 2..Като гледам на кого дават награди..все на сорос нпо та...Чух че сорос напуска източна европа..каквото успял изнесъл,..друго няма, остана само територия без народ,говоря за България..
  • 11 куку

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Оскар за Зеленски":

    и техния ред ще дойде..не може наведнъж всички да получат морковче..първо тояга..Тези награди за мир станаха по бетер от Оскар,където се разрази скандала..защо на черни артисти не им се дава....Дават го на сульо и пульо...Най вече трябва да го дадат на сащ за цялостен принос за мира и димокрация по света..ама трябва да посочат колко държави са освободили,без да ги поканили и колко милиона хора убиха, за ранени и останали без препитание и бежанци няма да споменавам..ЕЙ за това дават НОБЕЛ на Барак Обама..