Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 14:42 23 375 34

"Земята ни е отровена": как Турция се превърна в бунището на Европа

  • отпадъци-
  • бунище-
  • турция-
  • боклуци-
  • ес-
  • отрова-
  • пластмаса-
  • сметище

В страната се трупат и изгарят все повече пластмасови отпадъци, внесени от ЕС

"Земята ни е отровена": как Турция се превърна в бунището на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

"Тези сажди и пушекът ни съсипват. Задушаваме се от тях, а земята ни е отровена", казва пред Анадолската осведомителна агенция турският фермер Мустафа Шакир. Според него изгарянето на смет става все по-интензивно, а това наблюдение се потвърждава и от ново изследване на Грийнпийс.

Пластмасови сламки, чашки, бутилки, найлонови торбички: в Турция расте грамадата от европейски боклук, четем и в новинарския сайт web.de. Бизнесът с боклука процъфтява, а покрай него и редица незаконни дейности, които увреждат природата и здравето на хората в Турция. В районите Чукурова и Шейхан, както и в цялата провинция Адана, се трупа смет от Германия, Великобритания и Италия - в ями, в реките, край пътищата. Тези боклуци не се рециклират, макар че тъкмо с тази цел са докарани в Турция. Пред web.de Седат Гюндогду от университета в Адана казва: "Европейските граждани трябва да знаят едно: отпадъците, които те така грижливо сортират, не отиват във фабрики за рециклиране".

Как тровят едни от най-плодородните земи

Не се знае колко от вносните боклуци накрая се складират на нелегални сметища в Турция, но западните фирми плащат за тяхното извозване, а за турските подизпълнители явно е по-изгодно да не влагат допълнителни усилия за рециклиране. Официално пластмасовите отпадъци трябва да се рециклират в пластмасов гранулат, но очевидно излиза по-евтино всичко да се изсипе просто на някое открито сметище и да бъде изгорено. Преди половин година и Интерпол предупреди, че незаконните сделки с пластмасови отпадъци се увеличават в световен мащаб. Природозащитниците се опасяват, че проблемът с европейския боклук, който се паркира в Турция и в други страни по света, става все по-тежък в резултат от пандемията и огромното количество изхвърлени маски, ръкавици и други медицински отпадъци.

"Турция се превръща в сметището на Европа", казва пред германския "Тагесцайтунг" (ТАЦ) Нихан Темиз Ата от Средиземноморската група на Грийнпийс. Той потвърждава, че положението е особено тежко в низината край Адана, която е една от най-плодородните в Турция.

Споменатото ново изследване на природозащитната организация припомня, че при изгарянето на пластмасови отпадъци възникват карциногенни вещества. От Гринпийс са взели проби на различни места в Адана - от почвата, от водите, от калта в реките и от пепелта след изгаряне на отпадъците. Резултатите надминават дори най-лошите опасения: измерено е най-високото равнище на диоксин, познато в Турция - повече от 400 000 пъти над нормалното. В пробите са открити и други отровни вещества.

Природозащитниците смятат, че главният проблем в Турция произтича от липсата на прозрачност и контрол по отношение на вносния боклук. "Вносът на пластмасови отпадъци трябва да бъде забранен. Турция не може да се справя дори със собствената си смет", казва Гюндогду. Но турската политика е глуха за тези призиви: та нали в рециклирането на отпадъци са заети почти 1 милион души. Все пак през септември Министерството на околната среда нареди на съответните фирми да съкратят наполовина вноса и да запълват освободените си капацитет с турски отпадъци. По този повод експертката от Грийнпийс Виола Волгемут обяснява пред агенция ДПА, че в миналото от Германия към Турция са били изнасяни и отпадъци, които не подлежат на рециклиране. "Бремето вече е толкова тежко, че през 2021 година Турция наложи забрана върху вноса на определени видове отпадъци." Според нея обаче тези мерки са половинчати, а вина носят и самите германци: "Тъкмо нашите отпадъци обременяват природата по цял свят. И ние носим отговорност това да не се случва в бъдеще", казва тя.

И все пак в Турция могат да се открият и положителни примери. Авторите на web.de дават пример с фирмата на Зафер Каплан, която преработва в текстилни влакна пластмасови отпадъци от САЩ и Европа. Каплан твърди, че влакната от неговата фабрика се изкупуват от такива известни фирми като H&M, Zara и IKEA. "Преработването на отпадъци в Турция е много добре развито", казва Каплан и обяснява, че търсенето на рециклирани материали расте както в Европа, така и в страните от Близкия изток.

Как да се реши проблемът с пластмасовите отпадъци?

В същото време в пет турски средиземноморски пристанища вече от една година чакат 114 контейнера с нелегални пластмасови отпадъци от Германия, които никой не желае да вземе обратно, пише ТАЦ. Грийнпийс иска държавите износителки да бъдат принудени да приемат обратно незаконно експортираните пластмасови боклуци и да понесат отговорност за отровената почва. Според природозащитниците единствено по този начин може да се прекрати практиката проблемът с отпадъците да се прехвърля на юг.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гошо

    46 9 Отговор
    "отровена" е, защото не играят по сФирката на г.лоба.листите (известни и с други названия). ако заиграят, ще обърнете плочата. и още - не е отровена с едни "ценности", за ваше съжаление. знаете кои.
  • 2 Ами честно

    34 52 Отговор
    Те винаги са били бунище и то голямо .
  • 3 Асан

    24 67 Отговор
    Турция е велика Турция е сила Турция е мощ скоро Турция ще изпрати космически кораб на луната и ще разпъване турското знаме което ще се вижда от земята
  • 4 зевзек

    73 3 Отговор
    колко голямо ще е това знаме, че да се вижда с телескоп от земята, и по принцип, Луната е македонска земя, това всички го знат, македонците ще се оплачат от Турция в ООН

    Коментиран от #10

  • 5 Коко Н

    33 6 Отговор
    Ковачки да не е купил някой ТЕЦ и в Турция.Напълно е възможно.

    ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРО-САВЕТЦКО-ТУРСКО-РУСКАТА ДРУЖБА!!!
  • 6 Антигербер

    46 24 Отговор
    ако не бяхме махнали герб, България щеше да стане като турция пълна с боклук
  • 7 Gucci x Balenciaga

    10 6 Отговор
    Горките защо този боклук не се извозва в Китай както си беше преди китайците са бунището на Европа има видеа и статии за невярващите да погледнат ако не знаят.Нека да си остане Китай такава само да си върнем фабриките от там и да се разпределят по държави където са в бедност да се върнат хората на работа
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ъхъ

    35 3 Отговор
    Ако знаехте какви отрови има в плодовете и зеленчуците от там пак щяхте да си купите щото са по-евтини
  • 10 Рошко

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "зевзек":

    Е как ще се оплачат на оон като и то е македонско
  • 11 Искаш да кажеш че прилича

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мехмед":

    На Меделин: Градът от колумбийските сериали,липсват фабрики за преработка на боклуците на Европа, само от към коли втора употреба се купува боклука на Европа
  • 12 ЗП18

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мехмед":

    Нищо общо със статията.
  • 13 ЗП18

    23 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мехмед":

    България се пише с главна буква!

    Коментиран от #14

  • 14 Неутрално

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЗП18":

    Виждащ истината добре де не е много далеч от истината. Проблема в Турция ще има последствия и в България дано да греша мислиш че тази отрова смок няма да влезе и в Гърция например, България купува мед от Турция и още колко неща ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 асан

    10 2 Отговор
    Не ме бъркайте с Асан той е бледо копие на моите мисли.
    Относно статият да се радва турският фермер Мустафа Шакир, че не са ИМПОРТ-ирали уранови отпадъци от Европата!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Турчина

    15 1 Отговор
    Дойче веле както винаги пак хвали Турция. Това му е работата.
  • 19 Турска мъка

    9 14 Отговор
    Веднъж кочина, завинаги кочина

    Коментиран от #31

  • 20 Истината

    5 5 Отговор
    Защо ли ми е познато!
  • 21 Ей ей

    14 5 Отговор
    Хайде сега да не издребняваме,знаем кой кошчето за боклук на Европа.

    Коментиран от #22

  • 22 XeXeXe

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "Ей ей":

    Турция се превърна в бунището на Европа
  • 23 Жоро

    17 0 Отговор
    Не съм ходил в Турция и нищо немога да кажа,за мен е по важно при нас как е.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Weee

    11 2 Отговор
    Глупости! В Турция, изкупната цена на отпадъчнита пластмаса е най- висока.Изградени са огромни заводи за рециклиране.Какви глупости пишете?
  • 26 Лили

    12 1 Отговор
    В Турция има много заводи в които се произвеждат материали за саниране на жилища и използват рециклирана пласмаса Има внос на пласмасова смет защото тяхната не стига А и от Европа не идва многа пласмаса защото европейците ограничиха използането на пласмаса и използват хартия масово Турция е мнаго чувствителна към околната среда затова масово преминаха на газ не горят въглища газта е във всяко домакинство
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 лапай народеее

    5 2 Отговор
    в Турция произвежда и използва забранени пестициди и нелегално се внасят в БГ ......после от ковид умират хората
  • 31 Оня чешки художник и Bg

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Турска мъка":

    Beднъж WC, завинаги WC на Европейския съюз.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ясна

    0 2 Отговор
    Употребата на пластмаса трябва да бъде ЗАБРАНАВА
Новини по държави: