11 Май, 2022 17:00 969 2

Американците рециклират само 5% от пластмасовите си отпадъци

  • пластмаса-
  • сащ-
  • рециклиране-
  • aleteia-
  • доклад-
  • отпадъци

Само 5% от пластмасовите отпадъци са били рециклирани, сочи нов доклад

Американците рециклират само 5% от пластмасовите си отпадъци - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро публикувано проучване от Министерството на енергетиката на САЩ привлича вниманието към ниските нива на рециклиране в страната. Докладът установи, че само 5% от пластмасовите отпадъци са били рециклирани през 2019 г., като 86% са депонирани, а останалите 9% са изгорени за генериране на електроенергия, предаде Aleteia.org.

Докладът цитира няколко фактора за спада на рециклирането, включително растеж на населението, ниски нива на рециклиране и предпочитания на потребителите към пластмаси за еднократна употреба. Проучването също така отбелязва, че въздействието на пластмасовите отпадъци се е увеличило след забрана на Китай на вноса на пластмасови отпадъци от САЩ през 2017 година.

Екологичните активисти виждат натиска за рециклиране на потребителите като неуспешен и призовават за корпоративни и правителствени политики, „които намаляват производството, използването и изхвърлянето на пластмаси“. Докладът също разкрива, че докато рециклирането на пластмаса е в упадък, генерирането на пластмасови отпадъци на човек в САЩ се е увеличило с 263% от 1980 година насам.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хлъц

    2 0 Отговор
    Проблемът с пластмасовите отпадъци е въпрос колкото на корпоративни мерки, толкова и на съзнание на отделния потребител. Защото има много възможности за намаляване на пластмасовите отпадъци, които повечето потребители не прилагат. А тези мерки не са трудни или сложни, но е необходимо минимално осъзнаване на проблема, което масовия консуматор не желае да направи...Не че не може - не желае. Просто консуматорът гледа да се натъпче по най-бързия и лесен начин и не го интересуват пластмасовите боклуци, които генерира.
  • 2 Мнение

    7 0 Отговор
    За пластмасата не знам, обаче за рециклирането на ЕС се справиха успешно - от първите икономики в света, американците върнаха васалите си 1-2 века назад, като обвиниха Путин за това (разбира се)!!!