Last news in Fakti

3 Януари, 2023 20:19 5 073 46

Гигантски проект! Германия планира мащабен внос на водород от Норвегия

  • германия-
  • водород-
  • газ-
  • втечнен газ

Осло притежава потенциал за производството на еквивалента на до 50 тераватчаса "зелен" водород до 2030 г. и 150 тераватчаса до 2040 г., обяви министерството в Берлин

Гигантски проект! Германия планира мащабен внос на водород от Норвегия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският министър на икономиката Роберт Хабек ще посети Норвегия през тази седмица, за да подпише съвместна декларация относно вноса на водород във Федералната република. Целта на проекта е да бъде укрепена енергийната сигурност на страната и да бъде намалена зависимостта ѝ от изкопаеми горива, обяви икономическото министерство в Берлин, предаде ДПА.

Очаква се официалните представители на Берлин и Осло да потвърдят проекта за доставка на големи количества водород за Германия чрез приемането на конкретни планове за изграждане на необходимата инфраструктура. Водят се преговори за изграждане на тръбопровод за пренос на водород, като първите резултати се очакват през пролетта, отбелязва ДПА.

Средносрочната цел е да започне производството на "зелен" водород чрез електроенергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, въпреки че за "кратък преходен период" ще се внася водород, произведен по по-малко екологични методи, според германското министерство на икономиката.

Норвегия притежава потенциал за производството на еквивалента на до 50 тераватчаса "зелен" водород до 2030 г. и 150 тераватчаса до 2040 г., обяви министерството в Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жълто джудже

    15 26 Отговор
    Това ще спаси Германия и ще я направи неуязвима.

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Учуден

    20 7 Отговор
    Гигантски проект - колко да е гигантски - един блок на аец Козлодуй.

    Коментиран от #46

  • 3 Майкоооо

    23 11 Отговор
    Европа не отива на добре.
  • 4 Някой

    27 6 Отговор
    А бе "Факти" защо не ни разкажете какво се е случило в новогодишната нощ в Германия?
  • 5 Не е само Германия.

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жълто джудже":

    Има и други клиенти-високоразвити страни на тая норвежка фирма.Какво показва това-че страните,добиващи традиционните енергоносители вземат второ място.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ШОН

    14 7 Отговор
    А КАК ГЪРМЯТ ВОДОРОДНИТЕ БОМБИ АХ
  • 8 Баба Вуна

    14 8 Отговор
    Зелен водород от зелен боб
  • 9 Даа

    19 21 Отговор
    Няма да сбъркаме, ако гледаме какво правят германците. И ако можем да приложим техните иновации. По-добре с водещите европейци, отколкото с ватирани, изостанали азиатци.
  • 10 Лохотце

    15 14 Отговор
    А норвежците знаят ли? Норвегия е едно руско село с ограничени възможности обаче според историите Шехерезада са енергиен гигант.

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Бесен- _Язовец

    12 10 Отговор
    Ала - бала зелените балони!
  • 12 ЛиБеРаст

    23 14 Отговор
    Божеее, колко е хубаво! И ние можем, и ние! Цяла България с фотоволтаици, да правим водород за Германия. А ще ядем насекоми от ферми в Нидерландия. Божеее, колко е хубаво в EU-то!

    Коментиран от #16

  • 13 Новина

    25 11 Отговор
    За шилетата, зелен водород, а защо не червен? Как ще го носят с кофи ли? Добиването на водород е по-скъпо от работата която ще свърши, ама нали трябва да има новини!

    Коментиран от #14

  • 14 Водорода е бъдещето

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "Новина":

    Точно фотоволтаиците и ветрогенераторите са варианта за евтино и напълно екологично производство, но трябва да се инвестира в съпътстваща инфраструктура, а не само да се усвояват пари по програми. Да генерираш когато има условия на максимум с излишъка произвеждаш водород който складираш в хранилищата за природен газ които съществуват и в тези които ще бъдат построени тепърва.Захранваш помпено акумулиращи водно електрически централи пълнещи язовирите. Когато условията за генериране на електроенергия са такива, че генерираната не е достатъчна се използва натрупаната енергия под формата на складирания водород и акумулираната енергия в ПВЕЦ. Между другото нефта газа и въглищата също са също следствие на на акумулирана някога слънчева енергия обаче от растенията от които са се образували този нефт,газ и въглица при определени природни катаклизми. Разликата е че нефта и газа не се генерират непрекъснато и са и ограничен ресурс, а слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внася, а за определени индустрии и страни това не изгодно, защото те стават практически ненужни за никого и отиват в историята

    Коментиран от #17, #21, #22

  • 15 Верно

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "Лохотце":

    Норвегия е руско село, защото не спира напливът от рускини, които умрат да се оженят за норвежец. На границата при Мурманск има огромни опашки от рускини от всякаква възраст.
  • 16 Глупости

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "ЛиБеРаст":

    Земята няма да свърши защото ще се заеме от фотоволтаици. По-голяма глупост от това едва ли някой може да измисли. Всички инсталирани електропроизводствени мощности които не са ВЕИ в България са около 9 000 MW. Тази мощност може да бъде генерирана от около 50 km2 фотоволтаици. Площта на България е около 110 000 km2 така, че изобщо не е необходимо цялата да се покрие с фотоволтаици за да се генерира достатъчно електроенергия за заместване на всички тези мощност само с фотоволтаици е необходимо да се покрие под 0.05% от територията на страната.За земеделие земя има предостатъчно и наличието на големи соларни паркове няма да лиши никой от храна

    Коментиран от #24, #29, #41

  • 17 ПарапетПетко

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Водорода е бъдещето":

    Сичкото много убаво, ама в поста ти няма числа. Ако беше достатъчно грамотен да посмятащ с моливчето с реални числа, а не със зелена пропаганда щеше да разбереш кви щуротии си написал.
    Водородът е само за усвояване на обществени милиарди, без никакъв реален шанс някаква частица от тези пари да се върне към европейския данъкоплатец.

    Коментиран от #23

  • 18 Аха верно

    8 4 Отговор
    А няма ли да планират
    "мащабен внос"
    на тежка вода.
    Веднъж го правих.
  • 19 Антипутлерист

    7 12 Отговор
    Само така. Отказа от въглеродните ще е последния пирон в ковчега на руската икономика, а и на самата федерация.
  • 20 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Лохотце":

    Ти за Норвегия не си чел много но нищо! Важното, че за Русия си чел! Хахахаха. Норвегия в момента е най-големия доставчик на газ за Европа! Норвегия доставя ел. енергия за Европа, Норвегия доставя нефт за Европа и сега ще доставя водород за Европа! Това са само енергийните източници!
  • 21 чичо стамат шумков

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Водорода е бъдещето":

    Хареса ми вашият коментар.Ясно и точно е обяснено какво представляват новите технологии за добив на енергия.,Само да добавя,че 19 страни от ЕС,за 2022 година са добили ел.енергия от соларни и вятърни централи в размер на 324 TWh(324 милиарда киловатчаса).За сравнение КОЗЛОДУЙ за същият период е произвел 19 TWh .
  • 22 Читател

    10 3 Отговор

    До коментар #14 от "Водорода е бъдещето":

    Има обаче една малка особеност. Молекулата на водорода е с изключително малки размери, поради което не може да се съхранява в класическите газохранилища. Просто ще се изпарява през микропукнатините и загубите ще бъдат икономически недопустими. Съхранението в метални цистерни е твърде скъпо. С две думи на настоящия етап съхранението на енергия във вид на водородно гориво е кон за кокошка.

    Коментиран от #26

  • 23 Водорода е бъдещето

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "ПарапетПетко":

    Тези дивотии ги разправяй на някой друг. Когато имаш свръх производство на електроенергия от ВЕИ цената и става почети нулева. Точно затова е толкова ценен водорода защото може да се използва за да обере свръхпроизводството на ниска цена и така и да балансира системата. За разликата от батериите, които са точно това което си написал една голяма кражба на пари водорода е реалния и ефективния начин за съхраняване на практически почети не ограничени количества енергия която може да бъде използвана когато е необходимо, а да се добива когато има оптималните условия за това . И всичко това се случва без да се използват никакви въглеводороди горива и съответно без никакви емисии на въглероден диоксид.

    Коментиран от #25, #43

  • 24 ПарапетПетко

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Глупости":

    Браво на теб, че се опитваш да смяташ с реални числа, а минава ли ти през умната главичка, че тези 50км2 панели трябва да са огрени от пряка слънчева светлина за да има някаква файда от тях. Кво праим през нощта, като няма слънце. А дори и да има слънце, панелите достигат пълна мощност само по обяд, когато светлината ги огрява под прав ъгъл, ами ако е облачно, както обикновено е през зимата, тези панели ще генерират 1% от така примамливите числа от зелените пропаганди.

    Коментиран от #27, #30

  • 25 ПарапетПетко

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Водорода е бъдещето":

    1 За Добив на Зелен Водород е нужна 5 пъти повече електроенергия, отколкото може да бъде получена от същия този водород при изгарянето му. Нещо не ми се вижда особено ефективно......
    2 Складирането му е 10 пъти по-сложно и скъпо отколкото на природен газ. На практика това означава, че е физически невъзможно да натрупаш някакви значителни запаси, които да използваш другия месец, трябва да ги използваш още на следващия ден. Ами ако искаш запади за Зимата?.............?
    Престанете с тия зелени лозунги, те няма да отменят реалните физически закони!

    Коментиран от #28

  • 26 Водорода е бъдещето

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Читател":

    Може може. Има поведени експериментални проекти които са доказали възможността и ефиктивноста от използването на газовите хранилища изградени в стари солни мини. В Германия беше експеримента, но не се сещам за името на хранилището в момента.
  • 27 чичо стамат шумков

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "ПарапетПетко":

    Eдин кв.метър соларен панел от най добрите произвежда 1500 киловата ел.енергия на година.Друг е въпроса,че е много скъпа инвестиция,но на фона на цените на газта поне за сега е изгодна.Писах в друг коментар.че за 2022 г ,19 държави в ЕС са произвели ел.енергия от соларни и вятърни станции в размер на 324 TWh.Явно това е бъдещето.
  • 28 Водорода е бъдещето

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "ПарапетПетко":

    Да изгаряш водород е повече от тъпо и неефективно решение използват се водородни горивни клетки, а не се изгаря за да се произвежда пара която да върти турбини задвижващи генератори. Не става дума за ТЕЦ на водород а за принципно друга технология. Горивните клетки за момента обичайно са с ефективност 70-80%.Ако се използуват и като когенерация за топлоенергия КПД се доближава до 100%. КПД при производството на водород за моментното развитие на технологиите е около с 80% КПД.Така че това изобщо не е не фиктивен процес, а даже е доста ефективен.

    Коментиран от #32

  • 29 Тъпан

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Глупости":

    При облачно време каква енергия ще произвеждат . А заводите ще работят само когато е слънчево.

    Коментиран от #31

  • 30 Глупости

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "ПарапетПетко":

    Ако не си наясно панелите се движат и си регулират ъгъла така, че той винаги е оптимален, а не само на обяд стига да има слънце Да през нощта не поизяждат и при облачно зимно време производството спада драстично. Но именно тук е мястото на водорода който се използва за съхранение на произведената излишна енергия при оптималните условия и отдаването на тази натупана енергия при недостатъчна генерация. Соларните паркове се допълват и с вето такива. Обикновено когато липсва хубаво слънчево време има пък стилни вотове които също могат да се използват при инвестиция в такава инфраструктура.

    Коментиран от #33, #42

  • 31 Ами

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Тъпан":

    Прочети коментар 17 и ще разбереш как става
  • 32 ПарапетПетко

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Водорода е бъдещето":

    Цената на горивните клетки е около 10 000 долара за 1кВт. За малка държава като България ще са нужни около 5 000 000кВт. Демек ще ни трябват само 50 милиарда долара за да преминем на горивни клетки. И това е за 10 години, после още 50 милиарда. Като тези милиарди са само за горивните клетки. Цената на Соларните панели, Съхранението и прочее щуротии изискват още 10 пъти повече милиарди.
    На Титан, един от спътниците на Сатурн, има морета от течен метан. Няма ли да ни излезе по-евтино да прекараме една тръба дотам?

    Коментиран от #34

  • 33 ПарапетПетко

    3 3 Отговор

    До коментар #30 от "Глупости":

    В нашту селу панелите не се движат, и съседнуту селу са твърдо закрепени. И в Лондон на покривите на автобусните спирки за здраво завинтени. Чувал съм, че в Америка имало такива, дето следели Слънцето, ама това изисквало огромно разстояние между тях, за да не се засенчват един друг.
    Точно затова практически няма промишлени мощности, които да следят Слънцето. Има сравнително малки, подобни на билбордове, които са със слънчеви тракери.

    Коментиран от #35

  • 34 Водорода е бъдещето

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "ПарапетПетко":

    Колкото по масова става технологията толкова повече падат цените. Само до преди 10 години помниш ли колко беше цената на един суларен панел, а колко е днес? Вече се случва се енергиен преход, който се ускорява много от настоящите събития и, който ще изпрати въглеводородните горива в историята.Въглеводородните горива са минало вече.Тръби скоро никой няма да прекарва до никъде защото те просто няма да се използват. Водорода вече навлиза и с увеличаване на цените на въглеродните емири той ще става се по-масов и ще спечели и икономически над изкопаемите горива.

    Коментиран от #44

  • 35 Водорода е бъдещето

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "ПарапетПетко":

    Единичните панели монтирани на покриви наистина не се движат, но тези от соларните паркове се движат. За промяната на ъгъла изобщо не е необходимо голямо отстоя ние между панелите. Движение в всички посоки на 360 градуса не е необходимо просто се подържа 90 градуса спрямо падащата светлина, а това е малко завъртване особено през лятото когато слънцето е високо.

    Коментиран от #36, #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бате Иво

    2 0 Отговор
    2040 година я камилата я камиларя
  • 38 Байдън

    2 3 Отговор
    Няма как да се съгласят с това путиноптеците без путлер няма живот.
  • 39 НямакъщавБарцел

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Водорода е бъдещето":

    Урсуло, ти ли си ма?
  • 40 Облекъл се Илия пак в тия ?

    4 1 Отговор
    За да не сме зависими от руски газ, сега ще сме зависими от норвежки ?!
  • 41 Много често се тиражира тази опорка

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Глупости":

    50км2? Да ама при условие, че работят на 100% денонощно. А реално 1м2 соларка произвежда средногодишно 600 вата на денонощие . Хайде сега пак сметни 9000 Мега вата произвеждани денонощно колко км2 са.
    Да ти помогна. С площта необходима за монтаж и обслужвани е колкото Софийското поле. Освен това поради неравномерното производство на енергия поне 2/3 трябва да се съхранява. Как? Зелен водород? При ефективността на съвременните технологии около 1/3 са загуби в енергия. Тоест от 1000 вата енергия накрая се използват едва 650. Другото е загуби. Ха сега добави още 1/3 към Софийското поле.
    Те такива са сметките
  • 42 Юнак

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Глупости":

    Знаеш ли колко енергия трябва да се съхрани за да се гарантира разликата на произведените 9000 Мега ват часа от не ВЕИ от соларки? Сметни средно колко по малко от 9000 Мега вата се произвежда то соларките зимата и колко енергия не ти достига. После добави 1/3 загуби от компенсиране от зелени източници и ще получиш сумарно колко енергия трябва да съхраниш от лятото за зимата.
  • 43 Тургам ти минусче

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Водорода е бъдещето":

    Това дето си го описал може да обере разликите в рамките на денонощие до няколко дни. Кажи ми как работи това през зимата за 6 месеца поне. Колко енергия трябва да складираш?
  • 44 И с какво и как

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Водорода е бъдещето":

    ще транспортират произведеният в Сахара водород до Германия например. Колко ще струва това?
  • 45 Вътю Т.Панчев

    1 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНО НОРВЕГИЯ ОТКЪДЕ ЩЕ ГО ВЗЕМЕ ?? А 50 ТВЧ Е ПРОИЗВОДСТВОТО НА КАТУНА...ТАМЪН ЗА ЕДНИ КРУШКИ
  • 46 Лондон

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Ти се чудеш , но това е нормално за неграмотници , като теб!!!!
    50 Тера Ват Часа , това са 25 АЕЦ Козлодуй!!!
    150 Тера юват Часа , 75 АЕЦ Козлодуй!!!
Новини по държави: