Тема: Украйна

25 Януари, 2023 16:23 3 146 27

Танкове за Украйна: дилемата на Атина и играта на Ердоган

  • турция-
  • гърция-
  • танк-
  • украйна-
  • русия

Киев съобщава, че се нуждае от няколкостотин бойни танка, за да успее да си върне окупираните от Русия територии

Танкове за Украйна: дилемата на Атина и играта на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция разполага с най-много танкове "Леопард" германско производство, от които Украйна се нуждае, за да си възвърне окупираните от Русия територии в източната част на страната. Но иска ли Атина да помогне?

Никоя друга европейска държава няма толкова танкове “Леопард”, колкото Гърция. Атина разполага с около 350 танка от поколението “Леопард 2” и 500 от “Леопард 1”. От тях 183 са от типа 2А4 - стар модел, който според експерти е особено подходящ за Украйна, пише “Ди Велт”.

Още новини от Украйна

Оръжейният производител “Райнметал” описва 55-тонната машина като “най-мощния боен танк в света” и “оръжейната система с най-широко международно приложение”, пише “Райнише пост”. В Европа 14 държави разполагат с общо над 2000 от германските танкове. Бундесверът има около 320 броя от новите модели, Финландия - около 200, Полша - над 250, Швеция - около 100, Испания - 350. Гърция е първенец с близо 900 танка, пресмята “Ханделсблат”.

Гърция засега не планира да изпраща танкове на Украйна

Киев съобщава, че се нуждае от няколкостотин бойни танка, за да успее да си върне окупираните от Русия територии. За да достави танкове на Украйна, Гърция се нуждае от разрешението на германското правителство. Но дори и Берлин да даде зелена светлина, Атина до момента не е сигнализирала, че е готова да предостави танкове на Киев.

“Гърция подкрепя Украйна още от първия ден на инвазията", казва гръцкият военен експерт Спирос Плакудас. Но Атина “не може да си позволи да изпрати оръжия или оръжейни системи в Украйна, освен ако те не бъдат заменени от подобни или по-добри системи от нейните съюзници”.

Основната причина за сдържаността на Атина е Турция. Двете държави имат териториални спорове. Преди две години напрежението беше близо до сериозна ескалация. Ердоган наскоро заплаши Гърция, че турските войници могат да дойдат “през нощта”. И двете държави се въоръжават сериозно - Турция дава най-голям процент от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана от държавите в НАТО.

Атина подкрепя Киев, но не иска да рискува сигурността си

Гърция доставя оръжия и муниции на Украйна, но грижата за националната сигурност поставя известни граници. “Подкрепата, която оказваме на Украйна, не бива да бъде за сметка на отбраната на страната ни”, заяви преди време премиерът Кириакос Мицотакис.

Германия и Гърция се договориха за замяна преди няколко месеца - Атина предостави 40 съветски бойни машини БМП-1 на Украйна и в замяна получи германски “Мардер”. Но има проблеми си изпълнението на сделката. Досега Гърция е доставила 20 БМП-1 на Украйна и е получила 14 "Мардер” в замяна. За останалите обаче очевидно трябва да се изчака, което породи недоволство в Гърция. В един от медийните репортажи се говори за “фиаско”, при което Западът давал приоритет на Украйна за сметка на гръцките отбранителни способности.

Ердоган играе двойна игра

В дебата за доставките на танкове Гърция има друг аргумент - военната мощ на Турция. По данни на Международния институт за стратегически изследвания страната притежава 316 броя от “Леопард 2A4", 170 от “Леопард 1A4" и 227 броя “Леопард 1A3". Анкара се опитва да е посредник във войната в Украйна. Тя доставя на Киев военно оборудване като бойни дронове и осъжда агресивната война на Русия. В същото време обаче турският президент се стреми към сближаване с Москва, особено по въпроси на икономическата и енергийната политика. Турското правителство вероятно би било готово да достави бойни танкове на Украйна, казва Плакудас, “само ако има полза от НАТО и САЩ" - например чрез изтребители F-16.

Плакудас посочва и друг конкретен прецедент, свързан с дебата за танковете “Леопард”: твърди се, че Турция е разположила танкове “Леопард” в Северен Кипър - там управлява режим, признат само от Анкара. За други страни, включително държавите от ЕС, районът се счита за окупиран. Разполагането на танкове “Леопард” е трябвало да бъде разрешено от германското правителство. “Но Германия не направи нищо по въпроса" - в смисъл, че на Анкара не ѝ е била потърсена сметка за това, отбелязва университетският преподавател.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 11 Отговор
    След като Байрактарите изгоряха, време е Ердо да хвърли в огъня Леопардите.
  • 2 Последния Софиянец

    31 2 Отговор
    Киев иска 900 танка а получава 14.ха ха ха

    Коментиран от #10

  • 3 Делю Хайдутин

    30 5 Отговор
    Гърците да си дадат танковете и да слагат чалмите.ха ха ха
  • 4 Добре де

    27 3 Отговор
    Страните членки в Нато, си дадоха наличното оръжие в Украйна.. Това не се ли казва разоръжаване?

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Гърците си гледат интересът

    14 7 Отговор
    и не са забравили, как насъскват цар Ростислав срещу българите, а по-късно, 100 години преди нас през 18-и век, руснаците ги освобождават, като заблуждават Османската империя, че ще ги нападнат от земите на българите, а всъщност от Кипър и Крит по море. Гледат си инвестициите с Русия, а най-големите офшорки на гърците са именно, руските в Кипър. Освен това руснаците са им най-големия дял туристи, а кавказките понди са руско-гръцки националисти. Гърците играя на два фланга, едновременно с французи и американци, от другия с руснаците. От какъв дявол да си пресичат потоците с пари? Да ама, те са сплотен народ, а не като нас разпарчетосани от политиците ни лакеи.
  • 6 дядото

    14 2 Отговор
    те укрите да прочетат в ю туб колко танка притежават западните страни.държави като англия,канада,германия и др.имат на въоръжение по няколко десетки машини,а зрусано човече има нужда от стотици или хиляди.пустия прашец,явно замъглява и мисленето.

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Добре де":

    Кои страни бе лаик,само прибалтийските ,другите дават по малко

    Коментиран от #11

  • 8 Българин

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "дядото":

    Дедко срещу 1000 руски шайги трябват 300 съвременни танка.Така беше и през ВСВ

    Коментиран от #13, #16, #18

  • 9 Робско мислене

    19 3 Отговор
    Гърците си мислят, че и турците са като тях- чакат някой да им разреши какво и къде да разположат 🤭
  • 10 ВЕРНО БЕ ШЕФЕ...☝

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ....КАТО ТВОЯТА ЗАКУСВАЛНЯ.....
    ИДВАТ ДЕСЕТ ГАСТАРБАЙТЕР....
    И ТИ С ДВЕ КЕБАПЧЕ....ХРАНИШ...ВСИЧКИ
  • 11 Добре де

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Колкото имат, по толкова дават...Значи имат по малко...
  • 12 Жреца на Ботунец

    3 2 Отговор
    Тази статия е писана от дилетант.В нея е омешал "Леопард-2" с "Леопард-1".Кой да му обясни,че това са съвсем различни модели,от различни поколения с несъизмерими възможности.А иначе,Гърция и Турция разполагат с еднакво количество "Леопард-2",по около 350 броя,но докато всичките турски са от модификацията А4,половината от гръцките са нови машини-А6 ХЕЛ.

    Коментиран от #24

  • 13 Ха ха ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    И кои са съвременните танкове? Тигрите, Леопардите или абрамса? Ха ха ха и 300 танка на 1500 фронтова линия ха ха ха бегай от тук..
  • 14 Дааа

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Добре де":

    После руснаците ще маршируват спокойно в освободените и предварително разоръжени столици на Европа!
  • 15 фенче

    10 1 Отговор
    Испания и Гърция, дето най малко им трябват и са им полезни танковете, предвид релефа и съседите им, си купили по 350 броя, а ние си мислим че само у нас политиците са безконтролни и вършат глупости
  • 16 Ъхъ

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Така беше ама накрая. руснаците бяха в Берлин! И сега ще е същото!
  • 17 Мдаааааа

    18 3 Отговор
    "Киев съобщава, че се нуждае от няколкостотин бойни танка...." Аз мисля, че им трябват няколко милиона бойни танка на укрите. Само не знам кой ще ги кара. Зеленясалия почнал да лови хора по градинките и ги причаквали на улицата за да им връчват повиквателните. Гледах няколко срамни клипа на тая тема.

    Коментиран от #20

  • 18 Тоест

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Искаш да кежеш, че и сега ще е както през ВСВ, руснаците да маршируват в Берлин ли?
  • 19 Кремиковци скоро

    10 1 Отговор
    Ще има нов матрял за претопяване.
  • 20 Сократ

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаааааа":

    Вече има обръщение, да връщат от ЕС забегналите укро-патриоти. Вече с радост на тази молба са се откликнали Полша и прибалтийските.
  • 21 Титу

    4 3 Отговор
    Танковете са създадени да са на бойното поле а не да ръждясват по хангарите.
  • 22 Поляците са следващите

    8 6 Отговор
    Които ще си загубят територията и ще изсчезне като държава.

    Коментиран от #23

  • 23 Демократ

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "Поляците са следващите":

    Виж ти, какви руснаци-плашила живеят в България.Говори Путин,Лавров,Песков и нашия човек.Заминавай при тях!
  • 24 Байрактар TБ2-1453

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Жреца на Ботунец":

    За мен няма никакво значение какви са буквичките отзад 😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 25 Викаш

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Байрактар TБ2-1453":

    Пукам ги като пуканки)),ама то и Зелето ги знае тия работи,но се прави на теменужка
  • 26 ПРОТИВОТАНКИСТ - СПГ9

    1 0 Отговор
    НЯМА ТАНК КОЙТО ДА МИНЕ ПОКРАЙ МЕН , БЕЗ ДА ГО ВЗРИВЯ ! НЯМААААА !
  • 27 В РУСИЯ ИГРАЯТ ЛОТАРИЯ КОЙ ЩЕ ЗАБИЕ

    1 0 Отговор
    ЗНАМЕТО ТОЗИ ПЪТ НАВРЪХ РАЙХСТАГА !