Last news in Fakti

21 Октомври, 2013 16:19 1 116 0

Възобновяват преговорите за влизането на Турция в ЕС

  • ес-
  • турция-
  • преговори-
  • присъединяване

Европейският съюз планира да възобнови дългогодишните преговори за присъединяването на Турция към ЕС, за да подтикне Анкара към изграждането на демокрация. За това се договориха днес на заседание проведено в Люксембург участниците в Комитета на постоянните представители на държавите членки към ЕС, което предшества заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри.

Преговорите, които продължават осем години, бяха прекратени през юни тази година след началото на масовите протести в Анкара, което предизвика „съмнение на страните членки на Съюза, че турската демокрация се развива в правилната посока”.

„Възобновяването на преговорите ще повиши заинтересоваността на Турция в провеждането на демократични реформи и доближаването й до европейските стандарти”, заявиха европейски дипломатически източници. Не е тайна, че възобновяването на преговорите се дължи предимно на идеологически причини. Реални перспективи за приемането на южната ни съседка в ЕС не се виждат, пише в информация ИТАР-ТАСС.

 

Ще може ли Турция да се превърне в идеалната „европейска” държава?

Началото на преговорния процес по присъединяването на южната ни съседка към ЕС беше поставено на 3 октомври 2005 г. и се състои от 35 тематични раздела. Те обхващат всички без изключение сфери на дейност: свободно преминаване на товари и хора, защита правата на хората, разширение на независимостта на съдебната власт, развитие на социалната система, модернизиране на образованието и културата и преосмисляне приоритетите на външната политика на база европейските ценности. Страните членки често се обвиняват една друга в отклоняване от част от тези принципи, така че Турция има реален шанс да се превърне в идеалната „европейска” държава.

Структурната реформа на турското общество обаче все още има да решава някои деликатни проблеми, за да стане факт европейското съжителство: признаването на Република Кипър, кюрдския въпрос, признаване на факта за геноцид над арменците през 1915 г.

За последните осем години преговарящите страни финализираха преговори само по една от 35-те глави. Европейските анализатори изразяват опасение, че преговорният процес може да завърши чак след 15-20 години. Трябва да се отбележи, че затварянето на всички 35 глави не означава автоматично влизане на южната ни съседка в ЕС – това е решение, което трябва да бъде взето допълнително от всички останали държави членки. Против присъединяването е Франция, а Кипър заявява, че ще наложи вето върху подобно решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА