Last news in Fakti

13 Май, 2022 04:14 1 712 12

13 май 1981 година: Али Агджа стреля срещу Йоан Павел II (СНИМКИ)

  • али агджа-
  • атентат-
  • йоан павел ll-
  • папа-
  • ватикана

Ражда се българската следа в разгара на Студената война

13 май 1981 година: Али Агджа стреля срещу Йоан Павел II (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС

На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад „Свети Петър” във Ватикана срещу папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „Сивите вълци”.

Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв но според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, но е репатриран в турски затвор където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и са набедени български граждани. Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, лидерът на „Сивите вълци”, заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата.

По покана на българската държава и на Католическата общност в страната главата на Римо-католическата църква пристигна в България. Това високо посещение е с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов открито заявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    16 1 Отговор
    И Запада, и боклука Рейгън са знаели, но какво от това??? Юдео-масонското сатанинство не се нуждае от истината, а от глобалното господство и разширение на НАТО-ОТАН.......Путин пречи.....$ Сто милиарда допълнително за еврейските сатанински СМРАДове.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Панов

    6 4 Отговор
    Факт е че преди да отиде в Рим е бил в София, настанен по луксозни хотели от българските тайни служби.
    Има много случаи в които агента започва да манипулира своите ръководители.
    Доган е пример как агент може да стане шеф на бившите си началници, да ги уволнява и назначава.
  • 9 Уса

    0 1 Отговор
    Когато стане напечено и запада започва да се пържи България става виновна за всичко,защото цяла Европа е минала през България много преди да е имало Америка.Когато са минавали през България са плащали такса и мястото е между две пещери едната се казва "козарника"а другата е на отсращната страна на възвишениети още неизследвана и пиле не е могло да прехвръкне без да си плати било финасово или с живота.Това са фактите и затова Европа ни мрази и иска да сме мъртви,но ние трудно умираме,защото някой трябва ги таксува.Една дребна и елементарна истина от миналото а колко много проблеми е създала.Отодете на място и ще се убедите
  • 10 Кнаус 485

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Чета за мономент на урко майки..... А ПАМЕТНИК НА ГОЛЕМИЯ И ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН СЕРГЕЙ АНТОНОВ КОГА....... Не го познавам, но бих дал пари ЗА ПАМЕТНИК НА АНТОНОВ..... НЯМА СЕТА ЧОВЕК ДА СТАВА В ПОЛУНОЩ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ХИМН.....

    Коментиран от #11

  • 11 минувач

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кнаус 485":

    няма да направят. сегашните служат на ония, които стоят зад цялата история. за съжаление и срам.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: