Last news in Fakti

30 Септември, 2023 03:11 1 597 15

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан

  • сюлейман i-
  • сюлейман законодателя-
  • султан-
  • корупция

Султанът преборил корупцията и създал закони в Османската империя

30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан - 1
Снимка: Архив

На 30 септември 1520 г. Сюлейман I става султан. Той наследява наследява Селим I на трона. Султан Сюлейман I остава в историята като Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодателя.

Сюлейман I е 10-ят и най-дълго управлявалият султан на Османската империя - от 1520 до 1566 г. Наследява баща си Селим I на трона, а той самият е наследен от сина си Селим II.

По време на неговото управление империята му се простира от Централна Европа до Китай и от Стълбовете на Херкулес до Индийския океан.

Императивното право на империята е шариата (свещеният закон), който като божествен закон на исляма е извън правомощията на султана за промяна. Това не пречи на Сюлейман Великолепни да създаде първия законов кодекс на Османската империя, с който се прави опит да се уеднакви работата на съда и администрацията.

Той е известен като „Османови закони“ и просъществува през следващите над 3 века. Неговата данъчна реформа предопределя развитието на империята за векове напред. Султанът е смятан за баща и на наказателното право в империята, което къса с някои норми на шериата.

Султанът освен, че има военни успехи провежда и образователна реформа, която подкрепя отварянето на училища към джамиите и по този начин се гарантира жизнеността на империята през следващите векове.

Докато за останалия свят той изглежда опасен, вътре в империята той има слава на справедлив владетел, който се бори с корупцията.

Чрез личното си покровителство Сюлейман застава начело на Златния век на Османската империя, което представлява върха на културните постижения на османските турци в областта на архитектурата, литературата, изкуството, теологията и философията.

При неговото управление Османската империя достига най-големия си разцвет като територия и икономическа мощ. Проведените от султана реформи гарантират запазването на империята през следващите столетия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    8 30 Отговор
    И ПРИ ЦЯЛАТА ТАЯ МОЩ
    НЕ СА УСПЕЛИ ДА СИ ИЗМИСЛЯТ АЗБУКА
    ...
    А ПЪРВИЯ ИМ ХОДЖА Е ПОГРЕБАН ВЪВ ВЕЛИКИ БОЛГАР .. ВЗЕЛИ СА РЕЛИГИЯТА СИ ОТ ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ:))
    ....
    МЪКА, МЪКА : )))
  • 2 БАРС

    28 24 Отговор
    Не знам какъв разцвет е имало след като на света не са дали нищо освен баклавата и кадаифа.И тая тенджера на главата му.

    Коментиран от #8, #9, #14

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    7 28 Отговор
    НА ТУРЦИТЕ ЩЕ ИМ Е МНОГО ПО ЛЕСНО
    ДА ПИШАТ НА СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА АЗБУКА
    НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ
    .. .
    ОТКОЛКОТО НА ЛАТИНСКАТА ИЗМИШЛЬОТИНА КОЯТО СА АДАПТИРАЛИ
    ....
    ТАКА ДЕ - КАЖЕТЕ МИ ДУМА НА ТУРСКИ , КОЯТО
    НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПИСАНА С КИРИЛИЦА :))
  • 4 Кирил

    28 20 Отговор
    Неща, които ние никога не сме имали и постигали . От там идват и вечните български комплекси спрямо Турция и турците . Цялата международна историография е категорична че аспаруховите българи са тюрки, само ние се пънем че са били афганистанци .

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Булпсихопатъ

    2 15 Отговор
    Нас каково ни брига? Неща стни безр@дници.
  • 7 Значи

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "Готин американец или просто Киро":

    Е велика е велика но колко е велика всяка държава е велика колко териториите които владее иначе спрямо тебе България сигурно е по-велика и от Русия може би и от Индия или от Китай
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МатеМаТика

    21 13 Отговор

    До коментар #2 от "БАРС":

    Личи си че не сте учили модерна Линейна алгебра.
    Но и да сте вие не сте от онези дето знаят че нейните основи са положени от османски математик.
    Така е не само в България но и в цял свят някои неща умишлено не се осведомяват само се ползват.
    Готованци много по света неблагодарни като вас.

    Коментиран от #10

  • 10 Д'мин

    15 14 Отговор

    До коментар #9 от "МатеМаТика":

    От детерминантата до матрицата, от вектора до кватерниона, линейната и абстрактна алгебра нямат нищо общо с османски математик!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Ганюша

    13 5 Отговор
    И започва “Великолепният век” на България, който беше прекъснат от татароидните варвари. Я вижте докъде я докараха страната местните Червени Талибани.
  • 12 МатеМаТика

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "Д'мин":

    Казано е модерна Линейна Алгебра като предмет за обучаване.
    По този предмет се обучават всички вишисти с технически способности.
    Това че вие не искате да знаете не означава че други няма да любопитсват
  • 13 МатеМаТика

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Д'мин":

    Напишете на латиница в търсачката: Линеар Алгебра Би Нюссеин Тевфик.
    И ще я намерите дори като pdf..
    Писана е в края на 19 век.
  • 14 БОЗА

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "БАРС":

    "Картата на Пири Реис е карта на света, съставена през 1513 г. по сведения на османското военното разузнаване от османския адмирал и картограф Пири Реис."

    Не е,като да нямат открития... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 15 Тъй кат гледам

    9 8 Отговор
    ….Как се кундят от злоба и завист “Кучетата на Павлов”, започнах да си мисля, че турците воистина са велик народ. Под тяхната власт, стотици години,народите на Балканите, Кавказ и Близкия Изток, живяха в мир и сговор, без кървави сакатлъци. След като Кръстоносните “цивилизатори” утепаха Османлиите, волно или неволно, отвориха и “Кутията на Пандора”, за са се превърнат Балканите мигом в “Барутния погреб на Европа”, който, до ден днешен, гърми със страшна сила. Да не говорим за Кавказките Касапници и сощинския Апокалипсис в Близкия Изток, отнел живота на милиони люде в Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, само през последните 10-ина години. Пък някогашната “Швейцария на Балканите”, всеки вижда на какво е заприличала - надлъж и шир, маала до маала.
Новини по държави: