Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 21:21 4 370 30

В последната минута! ЕС постигна ключово споразумение за мигрантите

  • европейски съюз-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • средиземно море-
  • африка

Споразумението, което ще постави основата на преговорите между държавите членки и Европейския парламент, ще даде на страните възможности за коригиране на правилата за убежище и миграция по време на криза

В последната минута! ЕС постигна ключово споразумение за мигрантите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пратениците на 27-те страни членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за споделяне на грижите за бежанци и мигранти в кризисни ситуации, съобщава "Ройтерс".

Споразумението, което ще постави основата на преговорите между държавите членки и Европейския парламент, ще даде на страните възможности за коригиране на правилата за убежище и миграция по време на криза.

Държавите членки, изправени пред голям наплив от мигранти, биха могли да ускорят процедурите и да поискат финансова помощ или солидарен принос от други страни от ЕС за преместване на търсещи убежище.

"Това наистина променя играта, което ни позволява да напреднем в преговорите", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс".

"Много съм щастлива, че държавите членки вече се споразумяха относно регламента за кризисни ситуации, който е важна част от пъзела в пакта за миграцията и убежището", заяви на свой ред шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард.

"Сега можем да продължим с преговорите между Съвета, Комисията и Европейския парламент. Важно е споразумението да бъде сключено, да се осигури ред по външните граници на ЕС и да се намали напливът (на мигранти)".

Днешната среща беше последният шанс за постигането на споразумение, преди лидерите на 27-те страни от блока да се съберат в испанския град Гранада в четвъртък и петък, където трябва да обсъдят нелегалната миграция на фона на ръста на пристигащите през Средиземно море, включително на италианския остров Лампедуза.

Миналата седмица спор относно неправителствени организации, които спасяват хора от морето, попречи на сделката между министрите на миграцията на ЕС. Съюзът обаче все още се стреми да я постигне преди ключови избори в Германия, Полша и общите европейски избори през 2024 г.

Държави като Полша и Унгария остават твърдо против приемането на хора, пристигащи от Близкия изток и Африка, но 27-те членки все още могат да постигнат съгласие на мнозинството, което двете страни не могат да блокират сами.

Отделно, Гърция призова другите държави членки на ЕС да приемат предложен план за санкциониране на страни, които отказват да приемат мигранти, депортирани от блока, съобщава в. "Катимерини".

Гръцкият министър на убежището и миграцията Димитрис Кайридис заяви, че съществуващите двустранни споразумения за връщане на мигранти между отделните държави членки на ЕС и страните, които не са членки на Съюза, са се оказали неефективни.

"Европа трябва да изиска тези страни да приемат обратно своите граждани. В противен случай да има санкции и никаква финансова помощ. Европа има властта да наложи волята си по този въпрос", подчерта той.

Според него неуспехът да се приложи изпълнима политика за депортиране, ще "направи Европа за смях заради процедурите ѝ за предоставяне на убежище".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    62 1 Отговор
    Урсула ще ни праща бежанци от Италия.
  • 2 бцжььььььь

    74 1 Отговор
    Цяла Европа е пълна с измет, много е късно вече.
  • 3 Тъй тъй

    68 3 Отговор
    Съсипаха ни икономиката и енергетиката, сега ще ни стоварят имигранти да хрантутиме. Бегайте от кочината докато е време.

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 суссссссс

    37 0 Отговор
    Първо оправете футболните отбори в белите държави като например Франция
  • 6 Усритее не сЪ на мода

    35 0 Отговор
    Чакаме Бинго-Бонговците
  • 7 Майна

    47 0 Отговор
    Аз мисля, че раничко ги отрязаха..
    В Германия почнаха да изграждат бараки за убежища дори и в двора на едно училище..
    Все пак , може и още..
    В класни стаи, може също...
    Някакси избързаха, все още тук там се виждат и германци..
  • 8 Бравос!

    51 1 Отговор
    Пак "добри новини" от ЕС с адрес Урсула. Колко големи мазохисти трябва да сме, че още стоим в тази тоалетна?
  • 9 Гошо

    50 1 Отговор
    Какво ще е това ключово споразумение ,като тия освен гейпарад друго не могат да организират
  • 10 Дааа

    55 2 Отговор
    Мястото на африканците и азиатците е в Берлин, Амстердам, Брюксел и т.н. Просто, защото там им харесва. Както виждате нищо не може да ги спре, нито морета, нито комични огради! Гейовете от гейсъюза са длъжни да им осигурят нормален живот, без труд разбира се и то не в Харманли, а в Берлин!

    Коментиран от #12

  • 11 ужас(истински)

    50 0 Отговор
    Какво е това пращане от страна в страна "при криза"? Кой ще дефинира понятието "криза". Най- разумно е самолета и "кой от където е"...
  • 12 Те от пръчката не се отказват

    27 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дааа":

    Те за това са поставили алтернатива, ние да им плащаме масрафа.
  • 13 Танас

    42 0 Отговор
    Време е за БълЕкзит.
  • 14 Факт

    36 2 Отговор
    Да идват още ! Ама да си ги прибират на Запад,защото са от техните колонии.
  • 15 Спецназ

    33 1 Отговор
    У нас и да ги пратят, до месец пак са драснали за натам!

    Спасява ни само това, че селата през които минават им се

    виждат по-голем пустиняк от техните в родината от която са
    избегали, което не е чак толкова добре, де...
  • 16 Калпазанин

    37 1 Отговор
    Искам да знам, урсула защо не е в затвора и защо изобщо може да изказва или да казва нещо си, и кой и на какъв принцип я е избирал или като тука, просто е назначена
  • 17 факт

    41 2 Отговор
    Господи, какво лицемерие? Щастливи били, доволни били... Европа се дави в кризи, а те са щастливи, доволни. Животът е хубав, милоните текат в сметките всеки ден. Европа е на колене, предадена от англосаксонските си партньори, обаче те са щастливи. Пеят одата на радостта, докато броят парите и имотите. Всичко върви по плана, който беше заложен още в началото - канарчетата се навързаха на мюрето с обещания за солидарност, равноправие, справедливост, човешки права, свободно придвижване на хора, стоки и капитали... и после, тряс, падна гилотината и отряза главите на наивниците. Тарикатите обаче са доволни, щастливи, имат голяма част от това, което са си пожелали, но може и още, още може. Няма такова духовно падение и такава низост като тая на лидерите на ЕС и водещите държави в него. Готови са върху тр.упове да танцуват и да броят пари, пари, пари...
  • 18 маке

    36 2 Отговор
    Нищо добро не чакайте от политици като Дрисула Фон дер Лайнен...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някъде далеч зад хълма

    30 2 Отговор
    ,,В една зверилница толерантността значи смърт." - Николай Хайтов.
    Края на Европа.
    Господи, закриляй България.
  • 21 Фермата

    21 3 Отговор
    Айдее, кочината се разкова.
  • 22 БРАВО

    13 0 Отговор
    Безумна радост,
  • 23 Уса

    11 2 Отговор
    С Тръмп ще депортираме всички бежанци към ЕС
  • 24 Ще ни заливат от медиите

    19 4 Отговор
    С такива подобни никому ненужни статии, само и само да забравим кои сме! Я да си гледат падението, и да не ни се хвалят с постижения, че стават доста неприятни!
  • 25 Българин

    6 11 Отговор
    Да живее ЕС и НАТО, стожери на свободата и мира на Земята!
  • 26 Сотир

    4 8 Отговор
    Да ги изпратят в Русия.Плана на Путин е да раздели ЕС чрез размирици и войни в Африка.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мдаа

    3 15 Отговор
    По добре с европейски пари да храним афганистанци отколкото с наши пари отново да хрантутим ненаситените руски алкаши.
  • 29 Соваж бейби

    8 0 Отговор
    Нека да не спират да ги приемат,всички са добре дошли ?!До момента в който ще се наложи да ни гонят от домовете ни и да настаняват тях ,или да ги закичват по дърветата като мартеници вече и по тротоарите няма места от бездомнци излъгани мигранти.
  • 30 Ачо от ПП

    2 0 Отговор
    Аз съм за, да започнем да даряваме заплати и за други страни, не само за Украйна. Ще пиша на Кирчо да го питам дали може и почваме.
Новини по държави: