Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 21:01 1 989 37

Как Орбан изнудва съюзниците си в Европа

  • виктор орбан-
  • украйна-
  • европейски съюз-
  • унгария

Въпреки малкото му останали съюзници, международната изолация на Виктор Орбан далеч не е гарантирана

Как Орбан изнудва съюзниците си в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Следващият сблъсък вече е програмиран: унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че има проблем с перспективата за членство на Украйна в ЕС. Изглежда той отново е готов да изнудва съюзниците си в Европа. Защо го прави?

Унгарският премиер Виктор Орбан нееднократно е блокирал сътрудничеството в международни алианси. Последните примери за това са присъединяването на Швеция към НАТО и миграционна политика на ЕС. Задава се и нов казус - присъединяването на Украйна към блока на 27-те страни членки. В своя статия германската обществено-правна медия АРД анализира поведението на унгарския лидер.

Следващото изнудване на Орбан вече е замислено. В петък Виктор Орбан показа, че не приема особено добре перспективата за присъединяване на Украйна към Европейския съюз. По държавното радио Орбан заяви, че преди изобщо да започнат преговори, ще трябва да се дадат отговори на "много трудни въпроси".

Страните от ЕС искат да вземат решение през декември дали преговорите за присъединяването на Киев могат да започнат. За това е необходимо единодушно решение. А Орбан за пореден път заплашва да извива ръце, коментира АРД.

Как се уязвяват съюзници

Решенията, изискващи единодушие, са били използвани от Орбан многократно, за да уязвява Европейския съюз и НАТО. Така например Унгария беше изключена от европейското петролно ембарго срещу Русия, след като Будапеща заплаши да блокира тази мярка, припомня германското издание.

Страната блокира от май насам и отпускането на милиарди за Украйна в рамките на т.нар. Европейски механизъм за подкрепа на мира. Причината за това е, че Киев беше включил унгарската банка OTP в списък със санкции заради войната срещу Украйна. Сега Украйна преразгледа този документ с надеждата, че Унгария ще ревизира позицията си. Но Орбан обяви нещо съвсем различно в началото на миналата седмица: Докато Украйна не възстанови правата в училищата на унгарско говорещото малцинство, Будапеща няма да подкрепя страната на международната сцена. Последва и критична забележка относно евентуалните преговори за присъединяване на Украйна към ЕС.

Обвинения и към Швеция

Унгария прави сложен и живота на съюзниците си в НАТО. Будапеща разрешава доставките на оръжие през територията си, само ако те не влизат директно в съседна Украйна. А от месеци парламентът просто не включва в дневния си ред присъединяването на Швеция към отбранителния Алианс. Виктор Орбан многократно обвинява Стокхолм, че разпространява лъжи за отчайващото състояние на унгарската демокрация и правовата държава.

Като пример за тези твърдения министър-председателят използваше репортажи на независими шведски медии - факт, който илюстрира по подходящ начин представата му за свободата на печата, коментира АРД.

Нарастващата власт на Орбан и партията му "Фидес" вероятно е една от причините, поради които унгарският премиер многократно напада ЕС и други съюзници. Политическата му мощ процъфтява и благодарение на факта, че той се представя като единствен защитник на Унгария, на преобладаващото бяло и християнско население, на идентичността и езика на нацията, посочва още германската медия.

За да опише по убедителен начин тази картина, той се разграничава демонстративно от външните "врагове". Били те от Брюксел, от мюсюлманските мигранти или дори от уж прекомерно критичната Швеция.

Международната изолация на Орбан не е гарантирана

Анализаторите припомнят, че Орбан е бил силно фрустриран от това, че след първия си управленски мандат трябваше временно да сдаде властта през 2002 година. След преизбирането му през 2010 г. той се зае неуморно да разширява и заздравява властта си. Включително и чрез извоюването на възможно най-много предимства на Унгария на международно ниво. Милиардните плащания от ЕС са само един пример за това. Унгария е един от най-големите нетни получатели на европейски средства, припомня в тази връзка АРД.

Орбан обаче има проблем с приходите, откакто срещу Унгария започна процедура за върховенство на закона в страната. Икономическата криза и високата и постоянна инфлация също измъчват Будапеща.

Въпреки малкото му останали съюзници, международната изолация на Орбан далеч не е гарантирана. Продължават да има държави, които подкрепят курса на Будапеща. Така например в НАТО Турция също все още не дала окончателното си съгласие за присъединяването на Швеция.

Относно компромиса за европейската политика за убежище, Полша, Чехия, Словакия, България и Малта първоначално не бяха съгласни с него. След като обаче испанското председателство постави на масата компромисно предложение миналата седмица, дипломати твърдят че все още има два гласа "против" - тези на Полша и Унгария.

Австрийското правителство също поддържа добри отношения с Орбан и работи в тясно сътрудничество със страната. Защитата на границите е един от примерите за това. Заедно с Полша и Словакия, Будапеща също запази ограниченията за вноса на украинско зърно, въпреки че Европейската комисия ги отмени, припомня АРД.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за тоя истински човек

    40 13 Отговор
    едим ден паметник в центъра на Будапеща в цял ръст !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Накрая, ще изхвърлим Унгария

    15 43 Отговор
    и много бързо унгарците ще разберат как се чувстват Арменците.
  • 3 Буквоядец

    41 10 Отговор
    Орбан показва на тези от нашата изпълнителна власт,как се защитава национален интерес.
  • 4 ...

    46 8 Отговор
    единствения изнудващ е наркоман с потник. Унгария, Полша и Словакия имат държавници и ще напуснат продъненото корито наречено ЕС

    Коментиран от #27

  • 5 А бе

    15 16 Отговор

    До коментар #1 от "за тоя истински човек":

    Може и в София да му направите, нали обичате да се кланяте на чужденци!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Спецназ

    22 8 Отговор
    Няма национален интерес, щом си в СЪЮЗ!
    Ясно е кои са силните и командващите в ЕС.


    Юлий Цезар е казвал, че ако се съюзиш с по-силен,

    - винаги ще си поставен от грешната страна на хОя... :)))
  • 8 Дааа

    24 8 Отговор
    Мястото на бивша Украйна е в Русия! Мястото на украинските нацисти е в Крайният север, отвъд полярният кръг! Тогава всичко ще си дойде на мястото!

    Коментиран от #14

  • 9 Бгг

    31 4 Отговор
    Да се чете : Как Орбан защитава националните интереси на Унгария.

    Коментиран от #13

  • 10 Българските турци

    19 9 Отговор
    Защото и Орбан и Ердоган знаят, че европейците не са никакви съюзници, а са си чисти "осмоноги"колонизатори и експлоататори , които обвиват пипала около жертвите си и ги изсмукват !

    Коментиран от #25

  • 11 Аха

    13 7 Отговор

    До коментар #5 от "А бе":

    В София новият кмет (на него ще се падне тази чест), ще се построи паметник на В.В.Путин! Нека изчакаме развитието на освободителният поход!

    Коментиран от #16, #18, #28

  • 12 Иво

    7 22 Отговор
    Орбан и Путин нямат голяма разлика. И двамата са диктатори и нацисти. ЕС и НАТО трябва да се отърват от Унгария. Няма никаква полза от членството на Унгария в ЕС.

    Коментиран от #19

  • 13 Ццц

    14 7 Отговор

    До коментар #9 от "Бгг":

    Именно. Коментарът ми щеше да е в този смисъл. Орбан е всичко, което Денко, Тагаренко и Опулененко не са. Както не можеш да направиш железен предмет от пластмаса, така не можеш да направиш едно нищожество на държавник. "Успехите" до тук са: 1 Помощ за Украйна; 2. Помощ за Украйна; 3. Откритието, че руската църква се оказа руска църква; 4. Конфискация на автомобили при пияно/дрогирано шофиране и без конфискация ако убиеш човек на пътя. 5. Помощ за Украйна. 6. Надупване на всеки, който се е сетил да протестира. Промяната е факт! Преди поне де помагахме на Украйна.
  • 14 СССР

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "Дааа":

    Мястото на всички дебилни русофили е в Сибир без право на завръщане. хаха

    Коментиран от #20

  • 15 Шляпкин

    8 3 Отговор
    Какъв ЕС за Украйна? Да си ги приемат за звездичка в Юнайтед Стейтс. Бели негри, изтъргувани още по времето на Порошенко.

    Коментиран от #21

  • 16 А бе

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Аха":

    Това само потвърждава,че сте чуждопоклонници и предатели!
  • 17 А нашия сулю

    10 2 Отговор
    що не прави като Орбан?
  • 18 Иванушка🇺🇲

    5 7 Отговор

    До коментар #11 от "Аха":

    По добре мавзолей. Така всички путинофили ще имат "църква" където да се кланят. хахо
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    4 6 Отговор

    До коментар #15 от "Шляпкин":

    По добре негър в Алабама отколкото мизерник от блатата на Москва.
  • 22 Иво

    6 7 Отговор

    До коментар #19 от "Бгг":

    Като е такъв защитник на интереси защо не излезе от ЕС и НАТО. Защото само след месец икономиката ще се срине и Орбан ще отиде по дяволите.

    Коментиран от #31

  • 23 Българските турци

    0 8 Отговор
    Не знам защо но ми идва отвътре да умъртвя няколко българина.

    Коментиран от #24, #32

  • 24 Защото

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "Българските турци":

    Си обикновен Копейкаджия .
    Никакъв Турчин не си .

    По добре напиши Българо-Руски Продажник съм
    Искам да убия няколко украинеца .
    Ще има по голям ефект

    А отвътре може и да ти дойде да гръмнеш Мутрофанова .

    Коментиран от #29

  • 25 Както

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Българските турци":

    Орбан изсмука газовата тръба за
    3 милиарда български пари .
    Ей това е истинско изсмукване .

    Унгареца гласи Българина .

    Коментиран от #37

  • 26 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    3 3 Отговор
    И защо му се позволява
  • 27 Верно

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "...":

    Ама големия Орбан , няма никакво желание да напуска ЕС .
    Иначе е голям мъж .

    И понеже той диктува нещата в Унгария
    Защо не направи референдум за напускане на ЕС .

    Със сигурност ще спечели , ама не му стиска на Подлия Маджар .
  • 28 Продажните

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Аха":

    Български Предатели се молят ден и нощ , да има Сво на Мускалите в България .

    Руски Роб един път , Руски роб цял живот .

    Продължавай да се молиш Червен Боклук .
  • 29 Българските турци

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Защото":

    Ердоган ще завладее България само за 24 часа и никаква Русия няма да ви освобождава повече.
    Алах е с нас.
  • 30 Объркано Атлантиче

    15 2 Отговор
    Ето как ги "изнудва"
    Унгарският премиер Орбан: Тази есен опонентите на Унгария отново едновременно ще издигнат исканията си. Това, което империята на Сорос, брюкселските бюрократи и демократите в Америка искат от нас, ние не можем и не искаме да им дадем. Администрацията на САЩ ще продължи да иска да се включим във войната, като доставяме оръжия и даваме повече пари на Украйна или поне позволяваме на Брюксел да даде на Украйна нашите пари. Брюксел иска да пуснем мигранти и да изградим гета за тях, да поставим сексуална пропаганда в училищата, да им дадем правомощия за вземане на икономически решения и да се откажем от автономната външна политика. Те заплашват, че ако не направим всичко това, те ще под постоянен натиск, без средства от Брюксел, и – чрез хазната на империята Сорос – да плаща на унгарската левица, вътрешни противници на унгарското правителство. Какво можем да кажем на това?
    Първо, Унгария не принадлежи към клуба на „изпълняващите държави“, които при обаждане от Брюксел просто отговарят: „Да!“
    Второ, Унгария не може да позволи на никого да ограничи нейната независимост и суверенитет.
  • 31 хмм

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "Иво":

    Няма такава държава, дори и най-малката, която да се разпаде, ако излезе от ЕС. Виж оставането в ЕС гарантира разпад на малките държави - за справка виж България. Орбан отлично знае какво прави и го прави доста добре - взема облагите от ЕС и се отказва от негативите. Това се нарича държавник, обратното се нарича под.лога и г.зо.лицец, каквито ги има в предостатъчна степен в българската политика.

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гумата

    1 0 Отговор
    Унгария очевидно не е член на НАТО и ЕС.
  • 34 нее

    5 0 Отговор
    EС този който изнудва, не Унгария. ЕС изнудва със своите закони, подзакони, решения и допълнителни решения. ЕС е станал фанатично-склеротичен чиновнически опган, размахващ пръст.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Диамантената ръка

    0 2 Отговор
    Ако спрат парите от ЕС и ще обърнат палачинката маджарите.
  • 37 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Както":

    Унгарците не са станали Шарани или"елински тракийци"като българите и действат досущ като дедите си , хуните на Атилла и рицарите на Ян Хунияди и Владислав Варненчик !...Фалшивите "българските турци" да не се напъват напразно ! Първо пишат с много слаб български език и граматика и не знаят как се пише вярващ в Аллах, с една дума !