Last news in Fakti

3 Ноември, 2023 23:36 3 895 50

"Без месо не сядах на масата. Но вече съм веган."

  • здраве-
  • веган-
  • вегани-
  • месо-
  • храна-
  • германия-
  • свинско месо-
  • климатични промени

10 милиона германци не ядат месо

"Без месо не сядах на масата. Но вече съм веган." - 1
Снимка: Shutterstock

Листно зеле (кейл) със соленки от тофу - в момента това е любимата храна на Щефан Пюц, ММА боец от Франкфурт. От началото на годината 36-годишният мъж вече се храни само вегански. "Растителните храни ми помагат да тренирам повече. Силовите ми показатели се подобриха", обяснява Пюц. След една контузия той забелязал, че когато приема само вегански продукти, тялото му се възстановява много по-бързо. Като спортист той все пак се нуждае от достатъчно протеини - ето защо набляга на бобовите растения, например на соята.

10 милиона германци не ядат месо

Веганът Пюц може би все още е изключение сред професионалните спортисти. Но иначе все повече потребителки и потребители в Германия заместват месото, рибата и яйцата с тофу, соени наденички и зеленчуци. Едно допитване от септември 2023 показва, че вече 3% от хората в страната са вегани, а девет на сто предпочитат вегетарианското хранене. Казано другояче: около десет милиона души в Германия вече не ядат месо. Сред тях е и хамбургският инфлуенсър Альоша Мутарди. При него главна роля играят морално-етичните мотиви. 36-годишният лекар съзира проблеми най-вече при масовото животновъдство. Като куиър активист в Инстаграм и Ютюб той акцентира главно върху теми като веганство, антирасизъм и психическо здраве. Но неговата нагласа невинаги е била такава. "Навремето месото си беше стандарт за мен. Не сядах на масата без месо", казва той и обяснява, че промяната настъпила, след като изгледал едно видео за индустриалното животновъдство. "Разревах се със сълзи."

Месото и опазването на климата

Движението за опазване на климата дава допълнителен тласък на веганството. Според ООН, около 15% от вредните емисии, за които са виновни хората, идват от животновъдството. Ако се промени начинът на хранене, вероятно може да се промени и селското стопанство. Защото заради фуража в Германия всекидневно се засяват специални култури, които се пръскат и торят. Заради животновъдството се изсичат и горски масиви, а пък самите животни при своето храносмилане отделят метан.

Иля Щефелбауер от университета в Кремс, Австрия, също потвърждава, че дебатът за месоядството е свързан с друга, още по-критична дискусия на днешното време: тази за опазването на климата. Ученият, който се занимава с историята на месото, е убеден, че за хората начинът на хранене е много важен и интимен въпрос. Това, което ядеш, има много тясна връзка със собствената ти идентичност, смята Щефелбауер. Но дори изцяло да се промени начинът на хранене, това изобщо няма да бъде достатъчно за глобалното решаване на климатичния проблем, смята ученият. "За тази цел трябва радикално да променим цялата икономика и свързаните с нея културни практики", обяснява той и добавя, че не е достатъчно просто да се откажеш от всекидневния сандвич с пастет.

Но когато се откажеш, ти помагаш на производителите на вегански и вегетариански алтернативи. Защото променената консумация се отразява и върху производството на храни. През 2022 година в Германия е отбелязан ръст с 6,5 процента в продажбите на вегански продукти в сравнение с предходната година. Успоредно с това потреблението и производството на месо и месни изделия намаляват. Въпреки това оборотът на месарите е несравнимо по-висок от този на производителите на веганските заместители: през първото полугодие на тази година в Германия са заклани над 23 милиона свине, говеда, овце, кози и коне и около 345 милиона кокошки, пуйки и патици.

"Животът без свинско печено няма смисъл"

Въпреки това консумацията на месо получава солидна подкрепа. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер например наскоро каза, че не приема насилствената "веганизация" на Германия или на Бавария. "Животът без свинско печено е възможен, но няма особен смисъл. Ние искаме и занапред да ядем онова, което желаем", каза Зьодер. Щефан Пюц, който е не само спортист, но и консултант по здравословно хранене, не се впряга особено от дискусията около месоядството. Той няма амбицията да "веганизира" други хора. "Вече има атлети, които приемат само растителни храни, мнозина обаче си ядат месо. Това има както предимства, така и недостатъци. За себе си мога да кажа, че съм намерил своя път. И се чувствам прекрасно."

Автор: Сузане Майер ард


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохо Бохо

    26 46 Отговор
    10 милиона германци не ядат месо
    А 100 милиона руснаци няма какво да ядат

    Коментиран от #18, #27, #39, #41

  • 4 "Без месо не сядах на масата.

    49 8 Отговор
    Но вече съм веган."

    Явно - поредния безроботен, жертва на "ценностите".

    Коментиран от #8

  • 5 Наблюдател

    47 2 Отговор
    То пък соята и производните й много полезни били. Особено с женските хормони и ГМО соята, която вече сеят в цял свят и горят Амазония да освободят териъории за соя. Лабмишки, хранени с ГМО нямат трето поколение след тях. Само след две поколения едни от най- плодовитите бозайници стават безплодни. Вайкайте се после що тъй. Хората имат значително по-ниско ниво на плодовитост на старта. Отделно хормонално соята прави момчетата на момичета.
  • 6 Опааа

    48 3 Отговор
    Супер простотия! 🤦‍♂️
  • 7 Всички месоядни или всеядни бозайници

    51 5 Отговор

    До коментар #2 от "Един от многото":

    имат кучешки зъби и очите им са разположени отпред, гледайки в една посока. Всички които са с очи отстрани и нямат кучешки зъби са немесоядни-ВЕГАНИ. Ние към кои спадаме според вас?
  • 8 Пилотът Гошу

    41 2 Отговор

    До коментар #4 от ""Без месо не сядах на масата.":

    Е той е куиър с име Альоша, фамилия Мутарди, а живее в Хамбург... Много неща са му сбъркани, веганството е най-малкото от тях....

    Коментиран от #12

  • 9 Баце ЕООД

    42 1 Отговор
    Демокрацията се оказва че и тя била веганска работа, разбирате ли?

    Коментиран от #42

  • 10 Aлфа Bълкът

    25 2 Отговор
    Проблемът на месото е лепилото. Вчера ходих до Вуйчо да взема едни кюфтетата за кучетата.
    Забравил ги два дена на перваза на прозореца, вместо да ги прибере.
    Значи кюфтетата в тарелката за два дена са се разпуснали и съединили в пакет кайма.
    Сякаш никога не са били кюфтетата!
    Значи не съм виждал такова нещо, аз повече няма да купя кюфтетата от тая фирма Ту-ида!
  • 11 DW - Пропаганден машинен

    40 4 Отговор
    DW почитателите на прави краставици! Пропуснали сте да напишете, че ММА бойците вегани, като хапнат и от новите буболечки, ще могат да набият всеки джендър карнист!
  • 12 Както вече написах

    24 3 Отговор

    До коментар #8 от "Пилотът Гошу":

    "Жертва на ценностите"
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Верно ли

    28 0 Отговор
    "Сред тях е и хамбургският инфлуенсър Альоша Мутарди. При него главна роля играят морално-етичните мотиви. 36-годишният лекар съзира проблеми най-вече при масовото животновъдство. Като куиър активист в Инстаграм и Ютюб той акцентира главно върху теми като веганство, антирасизъм и психическо здраве." Хахахаххахахахаха!!! Веганство, антирасизъм и психично здраве= куиър Альоша Мутарди. Да се смее ли човек, да плаче ли...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дойче веле

    34 4 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България

    Коментиран от #43

  • 17 Гордостта на Тара

    31 0 Отговор
    Направо се ... Трябва баланс .. само с месо не може и без него също само веганство също не може .. Цялостния проблем идва от прекомерната консумация която не се консумира правилно ,защо не се казва колко месо се изхвърля след ядене .. незнам как е на запад но тук си има велики пости измисли сме го са определен период да не се яде месо .. Всичко е в правилния баланс месо зеленчуци плодове .. Всичко което се прекалява е вредно, дори и водата е вредна при свръх употреба
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 15 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Абсолютен Факт, в гнилата матушка глада е сериозен, революцията предстои‼️
  • 19 И после

    22 3 Отговор
    Станах хомо и най голямата ми любов беше краставицата
  • 20 Каккак

    6 13 Отговор
    Не се сили много,какво означава вече съм веган?Веган не е човек спрял да яде месо а някой,който е наясно какво прави и има достатъчно пари да си го позволи.Освен това има уменията и да си сготви веганската храна,която е по-скъпа от останалата.В природата има много заместители на месото,но дали вашия организъм е способен да ги употреби?Аз консумирам само риба и пиле,защото психически съм веган,но телесно не съм веган и няма да оцелея като такъв.Моя позната се запали преди години и днес се сдоби с левкемия от най-страшната

    Коментиран от #29, #32, #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мъжа на урсула

    17 3 Отговор
    Първо спряхте да се отоплявате, спряхте газта
    Ся спряхте месото
    Скоро ще спрете да сте между живите
    ,,ценности,,...
  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    17 1 Отговор
    Това са тинтири минтири, има необходими Витамини и съставки за Доброто функциониране на човешкият организъм които могат да се добавят само с консумацията на месо.

    Има основни и незаменими Аминокиселини и Мазнини но няма незаменими и основни въглехидрати.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мария

    8 2 Отговор
    Нищо не разбрах!.. Ква беше тая тъпня?
  • 26 Факти

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "На всички байганьовци!":

    Така е... ама ти нема да си жив да го видиш!
  • 27 Ха ха

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Не ги мисли руснаците.Ти нали имаш соя за предъвкване,преджвакане,пак дъвчене и пак предъвкване.Какво друго от кравите може да научиш.
  • 28 Един

    7 10 Отговор
    Странни хора са германците! Пред вратите на Европа се е надигнало зло, което заплашва целият свят. А те за животни и климат говорят!!! Вместо да поматат всячески на Украйна, те тъпотии си мислят.
  • 29 Само питам

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Каккак":

    От рибите шаран или замразена скумрия ,гледана в седка?А пилето се храни с всичко,което яде и прасето.Голяма диета ни заформи и ти.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Баба Кина

    10 2 Отговор
    А, мъжа на Щефан играе на пилон в бар на пристанището на Хамбург. И той е веган. Предпочита кюфтета от рукула с чиа и киноа....
  • 32 Ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Каккак":

    Интересно,дали ще ни присаждат наново апендикс или втори стомах за да усвояваме по- добре люцерната?
  • 33 Мъжа на урсула

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Каккак":

    Пилето е най-голямата измама, браво, много си ,,умен,,.
    Втората най-голяма измама е сьомгата.
    Образовай се, чети повече, МИСЛИ ПОВЕЧЕ...

    Коментиран от #40

  • 34 Несполучлива промивка

    8 1 Отговор
    Веднага познах че ДВ ще се опитват да ни втълпяват да не ядем каквото те ядат. Мисля да стана 100% месояден след като толкова ги е страх от това.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Ами

    10 1 Отговор
    Западно германците се оказаха рядко прости.С тях всеки може да прави всичко.Надеждата за нормализация и изчистване на страната е в източно германците но не е голяма.
  • 37 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    7 1 Отговор
    Яжте си хлебарките и скакалците, всеки има право да бъде неNORмален...
  • 38 яжте месо не ги слушайте!!!

    7 0 Отговор
    и аз имам един такъв приятел отиде в англия да робува и стана веган добре че не стана и още по-модерен (розов) но все пак това му се отрази на мозъка стана необяснимо глупав всеки менпиташе какво му е станало на тоя аз такъв не го познавам ? та внимавайте с глупавите пропаганди най-вече със вкиснатото зеле!!!

    Коментиран от #46

  • 39 и защо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    не умират от глад тогава??? или май ти нямаш с какво да мислиш?
  • 40 оп тука те хванах

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Мъжа на урсула":

    “МИСЛИ ПОВЕЧЕ” а питаш ли се дали има с какво ???
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Варненец

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Баце ЕООД":

    Ти го тура, на веганство ни учеха по татово време и то принудително, просто нямаше месо по магазините.
  • 43 Варненец

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Дойче веле":

    риа новости, пасьолството и мутрафанова, трябва да бъдат изгонени от България, не Дойче Веле. Всичкото зло на света произлиза от ватниците.
  • 44 Нова

    1 0 Отговор
    Познавам веган англичанин. Тъпче се с хляб, сладки, ориз и др. И тежи поне едни 130 кг. среден на височина. Пуши и пие бира. Много здравословни живее, няма що. Сега го обработва една мамашша. Да й носел не знам си какво в близкия град, но трябвало веднага да си ходел. 10 минути да й оставил ресурса. Тя си заслужавала. Иначе телефонно обработката трае поне 2 часа ежедневно и той е налаппал кукичката вече. Тя не, че го иска заради дебелите му меса.
  • 45 Будител

    4 0 Отговор
    В световен мащаб се разпространява масова пандемия наречена ГЛУПОСТ...Според статистиката най много самоубийци има сред веганите....аз обичам да ям месо , да спя до месо и да вкарвам месо в месо...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мда

    1 0 Отговор
    Доказано е чрез антропологични изследвания, че вегетарианството е вредно за човека.
    След направените изследвания се доказва, че вегетарианството води до забавяне на мозъчната дейност, а от там и еволюционното развитие на обществата.
    За да няма дилема, изследванията са правени върху цели групи/общества и техните привички в храненето.
    Затова, ако искате да поддържате и надграждате интелекта си/на своите деца, не се отказвайте напълно от месото.
    Има и други примери, но са свързани с други заболявания.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 спокойно

    0 0 Отговор
    Всичко е наред. Ще има месо от птичи, свински и всякакви животински клетки, отгледано в лаборатория и оформено
    от 3 D принтер.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.