25 Март, 2023 10:09 2 402 49

Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско? Или македонско?

  • агнешко-
  • агнешко месо-
  • великден-
  • месо-
  • производители-
  • овцевъди-
  • животновъди-
  • животни-
  • трапеза-
  • храна

И тази година се очаква недостигът да се компенсира с внос от Северна Македония

Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско? Или македонско? - 1
Снимка: БГНЕС

Агнетата в овцеферма в село Руня ще са готови за продан след около месец. Според овцевъдите за пазара у нас по празниците ще са готови не повече от 400 000 българските агнета, предаде bTV.

Затова и тази година се очаква недостигът да се компенсира с внос от Северна Македония и Румъния. Цената на килограм трупно тегло при тях е между 13 - 17 лева, докато у нас цената е 20 - 25 лв. В търговската мрежа обаче е трудно да се ориентираме в произхода на месото. Затова алармират фермерите и открито споделят цената на своя труд.

Семейство Бурмови се занимават с животновъдство от над 30 години. От сутрин до вечер, без почивен ден. "Между 12 и 15 часа. Взаимозаменяеми сме“, казва Камелия Бурмова. "И когато сравним часовете, които ние сме изработили с нормалното работно време, с нормалния начин на живот, това, което хората вършат за 3 години, ние го свършваме за една", допълва Красимир Бурмов. Семейството се грижи за 1600 животни от изчезващата българска порода старопланински цигай. Агнетата в стадото тази година са 700.

"Едно агне, за да стане агне, трябва да изпие между 70-90 литра мляко от майка си минимум. Трябва около 50 кг концентриран фураж. Трябват му около 50-60 кг сено. И когато си сметнем всичките тези нещица и ги сборуваме, стигаме до една сумичка от 250 лева минимум разходи за агне 25-26 кг. Това значи, че себестойността на килограм живо тегло се завърта около 10 лева, но в тези 10 лева ние не включваме фактора труд“, коментира Красимир.

Грижата за едно агне на пазара на труда в момента се оценява на около 30 стотинки. А един човек може да обгрижват не повече от 300 агнета. "Ако ние поискаме 12 лева и ако някой ни ги даде разбира се, на магазина би трябвало да бъде 30, и над 30 лева“, допълва още фермерът.

В същото време у нас се внася агнешко месо, но на далеч по-ниски цени.

„Ние не знаем какво виждаме в търговската мрежа. Виждаме нещо, което е агнешко, но дали това агнешко е българско, или е внос от Македония и Румъния, кой може да каже? Имайки предвид, че в Македония в момента агнешко живо тегло се предлага между 6 - 6,50 лева, а в Румъния - между 7 и 7,50. Там вече нещата водят наистина до изнервяне, защото го внасящ на 17 лева, а го продаваш го на 30“, коментира Красимир.

Според него проблемът е в замиращото у нас животновъдство. "Популацията на овцете в момента в България е около половин милион. Една Македония с 2 милиона население може да поддържа популация от животни от 2,5 милиона, една Румъния с 18 млн. население може да поддържа 15 милиона популация. При нас нещата стигнаха до 1:10 - 6 милиона население държава се грижи за 60 0000 овце. 1:10!

Кои сме ние и какъв фактор сме? Че ние вече не можем да задоволим 20%, 30% от пазара си. Слагаме средно тегло 8-9 кила трупче и се получава накрая една смешна цифричка от около 400 грама годишно производство на агнешко месо - българско. Като махнем от тези 400 грама половината кокалчета, останаха 200 грама на глава от населението производство на агнешко месо“, обяснява още стопанинът.

Въпреки трудностите семейството овцевъди остава в отрасъла, поне засега.

"Сега ако се зададе буря, природно бедствие - вятър, дъжд, сняг, силно слънце, животните се събират в кръг. Най-слабите са по средата на кръга, най-здравите по външната част на кръга. Те си обръщат главите ниско долу за да ги запазят... Когато обаче се появи хищник - вълк, чакал, мечкат, те пак заемат същата позиция, само че вече с главите към опасността, за да могат да вземат решение дали със зъби, дали с нокти, дали с копита да се защитят, за да оцелеят. Ако това нещо се случи и в България - политиците да си подадат ръка, както животните си подават ръка, когато времената са трудни, България би била в много по-добро състояние“, смята Красимир. През последните години у нас големите стопанства се разширяват за сметка на малките, които са на изчезване. Към днешна дата с над 50 животни са едва около 7000 стопанства.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агне

    17 6 Отговор
    ли е ? Агне ! Стига да е прясно !
  • 2 Урюрвкос

    29 16 Отговор
    бай Тошо беше лош защото всичко беше заринато със месо, шунки, кашкавали а ние искахме тоблерони и банани

    Коментиран от #7, #22, #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Антички северномакедон

    5 5 Отговор
    От источната татаркса Македония е.
  • 5 БАБХ

    6 3 Отговор
    Трябва да задължат търговците да пишат на етикета каква порода е "агнешкото".
  • 6 По-добре

    14 5 Отговор
    Да е от Македония, купувал съм македонско и не е лоесто, като българското, също така има вкус на агнешко.
  • 7 Агнешкото

    14 11 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    при правешкия цървул отиваше за СССР , арабските страни , както и за шумкарския "елит" !
  • 8 777777

    10 2 Отговор
    Ква е разликата

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 !!!!!!!!!!

    10 10 Отговор
    Внимавайте с украинските боклуци, всички са отровни!
  • 11 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    4 4 Отговор
    НЕЩОТО КОЕТО ВИЖДАТЕ Е - КОЗЕ МЕСО ! ! !
  • 12 Агата Кристи

    12 9 Отговор
    Какви агнета искате. Комунистите вкараха селяните в заводите и направиха АПК-та. 90-та година, като властимащи приватизираха и разрушиха всичко - и техника, и сграден фонд, и каквото можеше. Създадоха и лозунг - "Учи, за да не работиш".
    Там, където земята винаги е била частна собственост - там винаги е имали и ще има. Но, комунягите никога няма да признаят това.
    А кои станаха комунисти - без имотите и мързеливите , и тук там някой повярвал в "идеята"...

    Коментиран от #19, #41

  • 13 Инж+

    7 3 Отговор
    И да е македонско агнешкото - нали са наши хора!?
  • 14 Гост

    7 4 Отговор
    Македония ни храни.
  • 15 Тахумба

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "777777":

    Това момиченце няма хал хабер от нещата. Какво значи българско агнешко?! Демек качествено. Друг път! Ами ако агнето е расло примерно в Каменичка Скакавица или Гюешево, българско ли е или македонско? Пашата, т.е. храната е от значение и соя. Соят!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Що, бе, те агнетата

    12 1 Отговор
    Националност ли имат вече? Не е ли важно само дали е вкусно или не?
  • 18 Козъта е

    2 4 Отговор
    Не е агнешко
  • 19 Анонимен

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Агата Кристи":

    По време на комунизъма във всяко село и всяка къща имаше я овци я кози я крави или прасенца Сега по селата няма хора няма и животни

    Коментиран от #28

  • 20 Минева

    10 0 Отговор
    Какво като има македонско агнешко
  • 21 Тони

    3 2 Отговор
    Яж народе бок лу ците на света!
  • 22 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    И свобода пич...
  • 23 КЛАСАТА НА НЕ СОЦИАЛИСТИТЕ

    4 2 Отговор
    но в тези 10 лева ние не включваме фактора труд“, коментира Красимир. Социалисти и комунисти също ! За тях чуждия труд е безплатен !
  • 24 Нищо лошо

    10 3 Отговор
    Македонското е доста по-вкусно от българското. И като цяло Сърбия е известна с чистотата и качеството на храните си.

    Коментиран от #40

  • 25 пецниоер

    1 1 Отговор
    Не ме интересува какво е важното е да е 10 лв. кг.
  • 26 Айде бе...

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Урюрвкос":

    Явно не си живял по времето на Бай Тошо и не си чакал на опашки даже за кайма, салам кучешка радост, а да не говорим за агнешко или деликатеси които последните години можеха да се купят само от така наречените правителствени магазини, където имаше и различни западни корекомски стоки на половин цена в левове, но там имаха право да пазаруват единствено хора от властта
  • 27 един от стадото

    1 0 Отговор
    един път съм ходил в Англия и няма да повторя, но по други причини. Такова Уелско агнешко съм ял там, един път. Той и Том Джоунс и сега посяга на агнешкото още
  • 28 Агата Кристи

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Анонимен":

    А бе, "ДРУГАРЮ",
    Точно това ти обяснявам.
    ВЗЕХТЕ ЗЕМЯТА НА ХОРАТА И ИМ ОТРЯЗОХТЕ КОРЕНА.
    Научихте ги да не работят.
    Получи се едно взаимно надлъгване - за работа и заплата. Създадохте МЪРЗЕЛА у хората.
    Сега ходи да си купиш вносно, не само агнешко, а и всичко свързано с животновъдство и земеделие.
    П.п. А спомняш ли си, че от малко населено място не можеше да отидеш да живееш в по-голямо, без постановление от ЦК за нуждите някой завод.
    Софийското жителство - помниш ли, или не ти е удобно ?

    Коментиран от #34

  • 29 Ще се опитам

    2 0 Отговор
    Да не чета такива статии. Някак всяка мисъл в нея е откъсната от другите.
  • 30 И тези

    7 0 Отговор
    като зърнари,маслари, краставичари.Увеличава се вноса,и вой до небесата.Ако няма внос,дори и 10 милиона агнета да отгледат,пак ще надуват цените.И при подобна ситуация на презаситено производство,тук ще продава мръшляка,а доброто- навън.Предимно в Азия.Само Ганъо е способен да измисли поговорката...Ден година храни! Защо при намалено ддс за хлебарите ( на практика на всеки хляб спестява 11%) цената не мръдна надолу? Било от Македония и Румъния!? Егати претекста.Точно от Македония агнешкото е това,което ядяхме преди 1989 Вкус на агнешко ,на свободна паша.А не- във фермата на гранули и сено, 20 кг чисто месо,с един пръст лой.А не предишното,да се топи в устата,а мазнината тънък пласт.Затова..лаком г,,,з глава затрива.Капитализъм означава реална конкуренция и печалба от висок оборот.Вие искате да ви дундурка държавата по социалистически,но да печелите по капиталистически.Ако може на всеки лев,пет отгоре. Ще ударите катинара самички - зърнари,маслари,оризари,пилещари,яйчари.Въпрос на недалечно бъдеше.
  • 31 Буден

    4 2 Отговор
    Бай Тошо....В МАГАЗИНА ДВА ПЪТИ ВЪВ ВТОРНИК И ПЕТЪК ПО еДНА КАСЕТКА И ТО ЗА ПОЗНАТИ НА МАГАЗИНЕРА...
  • 32 Защо

    6 0 Отговор
    Поредните дето не им излиза сметката, защо в Македония и Румъния е по евтино, хранили овцата, но тя дава и мляко, в другите държави сигурно не ги хранят, и прасетата ги хранят и много повече време преди да пораснат, и свинята майка мляко не дава, но свинското е 10 лв, а агнешкото само кокали, ами да си го хапват само, мога да си купя, но за поредна година няма , точни заради истерията която се създава, вина имат и журналистите
  • 33 Въпрос на време

    4 1 Отговор
    РСМ да влезе в ЕС и да дръпне доста пред Бг.
  • 34 Да, ама не...

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Агата Кристи":

    Това донякъде е вярно, но не съвсем. Съвсем на друго място е ключа за бараката. Ние нямаме свободен пазар и независими борси нито за плодове и зеленчуци, нито за фуражи, торове и други сселскостопанки препарати, нито за животни и животински продукти, нито нормално разпеделени субсидии за селскорто стопанство, а да не говорим, че парите за субсидии отиват във фиктивни представители, които са близки до властта. Така производството е нерентабилно за фермерите, целия пазар е силно изкривен и подчинен на спекулата. За всичко обаче сме си виновни сами, защото не търсим никаква отговорност на политиците си още докато им тече мандата, както правят в другите страни, а чакаме неизвестно кой еднолично да им разпореди и да ги принуди да бъдат лоялни към нас самите. Такъв никъде и никога няма да се появи, защото народа е казал " - Една птичка пролет не преви!", а едиствено всички заедно можем да наложи справедливо отношение в държавата си. Дори най свестния да поставим за държавен глава, ще бъде смачкан и унищожен от организираната вече олигархия.

    Коментиран от #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 я по сериозно!

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Павел пенев":

    За масовия износ на агнешко, особено за арабския свят, съм съгласен и няма спор, но в българските магазини ако не уцелиш момента в който зареждат стока много често не можеше да се вредиш даже за кайма, а да не говорим за други артикули от прясно месо. Специално пък за агнешко, а и за повечето от търсените стоки, трябваше да имаш човек в магазина, който да ти запази под тезгяха. Иначе да се снабдиш беше абсурт или чиста случайност.
  • 37 каква е тази снимка

    1 0 Отговор
    пълна мизерия и мърсотия!
  • 38 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да, ама не...":

    А чии продукт е олигархията?
    "Ключа от бараката" е у "ДРУГАРИТЕ".
    Навсякъде в Източна Европа ги вкараха в миши дупки, а тук са като цветя в парник - ни вятър ги вее, ни дъжд и вали.
    Но се задава буря...

    Коментиран от #42

  • 39 Петър Петров

    2 4 Отговор
    Да не се купува НИЩО северномакедонско, от сладки до агнешко! Гледайте етикетите! За съжаление, лакомниците по Великден за агнешко ще прецакат нещата!
  • 40 Петър Петров

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Нищо лошо":

    Пълни глупости!
  • 41 Механик

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Агата Кристи":

    Когато бяха комунистите в едното ми село имаше 10 частни кошари с по минимум 120 овце.
    Знаеш ли какво е "зареда"? Не. нали. Щото си от новите суклчета, дето мързеливият им дедо им им е казал колко е било лошо тогава.
    "Зареда" е когато частниците които имат овце в определена кошара, се изреждат и в зависимост от броя овце, които имат, толкова и дни ходят пастири. По същия начин се поделяше и млякото." Лошите" комунисти освобождаваха хората от работа, когато трябваше да ходят пастири. Водеше се уважителна причина и не правеха проблем на хората.
    А сега след 33 години деокрация се оказа, че овце няма. Демократите демократично казаха на хората ,че не могат да гледат овце, понеже било "населено място", понеже "не можели да ощастливяват овцете", понеже овцете не били "сертифицирани" и пр. За това сега ще ядете вносно агнешко с кой знае какво вътре и ще го плащате по 30 лв/кг.
    Мляко ще пиете, ама то ще е без мляко, за това пък антибиотици и косерванти на цена от 4 лв/Лт.

    Коментиран от #44, #45

  • 42 Да, ама не...

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Агата Кристи":

    Навсякъде в Източна Европа ги вкараха в миши дуки, но не онези по върховете на които ние вече над 30 години чакаме и се надяваме, а народа който не чака някой друг да му подреди държавата, а той да си чопли носа като нас. Там народа не търпи некачествени политики нито миг, а веднага търси отговорност от тези, които е назначил да го представят. Олигархията никой не ни я донесе от някъде, а с бездействията си сами ѝ позволихме да се образува и разрастне. На въпросите, които задаваш съм отговорил предварително, но понеже много обичате да пишете без да четете ще го повторя отново. < За всичко обаче сме си виновни сами, защото не търсим никаква отговорност на политиците си още докато им тече мандата, както правят в другите страни, а чакаме неизвестно кой еднолично да им разпореди и да ги принуди да бъдат лоялни към нас самите. Такъв никъде и никога няма да се появи, защото народа е казал " - Една птичка пролет не преви!", а едиствено всички заедно можем да наложи справедливо отношение в държавата си. Дори най свестния да поставим за държавен глава, ще бъде смачкан и унищожен от организираната вече олигархия.>
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Агне е до 18 кг...след това шиле. Какви са тези "агнета" по 25 кг.?
  • 44 Агата Кристи

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    "ДРУГАРЮ" механик,
    "новото сукалче" с удоволствие би ти показало градината си, в която има голям парник от поликарбонат, който "сукалчето" сам си е направил и произвежда продукция - ЕКО, /АМА ИСТИНСКО ЕКО/. Задоволява от пролетта до късна есен необходимостите на ТРИ семейства.
    На изпроводяк мога сега да ти дам и разсад на краставици, домати, пипер, салати - бол.
    Бъди жив и здрав и се захвани с отглеждане на овце, та и ти да имаш какво да ми покажеш, ако ме поканиш.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българин

    3 2 Отговор
    По време на социализма( за дебилите било комунизъм който още борят и ще борят независимо дали след 200 или 1000 години, в главите им набито че са деца на комунисти станали анти комунисти и ще умрат в комунистическият си бълвоч), в България е имало 12 000 000 милиона овце, дойдоха либералите соросоиди и редуцираха това до около ПОЛОВИН МИЛИОН, и така със всички животни в България, за да може да внасяме от Запада и поддържаме тяхната икономика, а Българската според тях трябвало да се унищожи.

    Коментиран от #47

  • 47 чичо Тончо

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Планът на Ричард Ран започнат при Андрей Луканов, продължен при Беров и довършен при Филип Димитров! Същото и със земеделието, производството на череши, ябълки, домати и каквото се сетиш! Индустрията добра или лоша я дооправиха при Жан Виденов и Иван Костов с разбойническо-мениджърската приватизация и други врътки!
  • 48 Хаха

    2 0 Отговор
    Няма разлика между българско и македонско. Все е българско, дали е произведено в българия или провинцията на българия няма значение
  • 49 123

    2 0 Отговор
    Мен не ме интересува какво е по произход - няма да разговарям с негол Важното и да е достъпно и вкусно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове