Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2024 06:01 3 497 23

Всички пътища водят към Полша

  • euvsdisinfo-
  • русия-
  • беларус-
  • украйна-
  • полша-
  • дезинформация-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда-
  • владимир путин-
  • война-
  • европа

Интересното е, че Русия не атакува Полша директно, а посредством Беларус

Всички пътища водят към Полша - 1
Снимка: EUvsDisinfo
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички пътища водят към Полша (All roads lead to Poland)

Глашатаите на дезинформацията в полза на Кремъл от дълго време държат на мушка Полша – един от най-верните съюзници на Украйна. През последните седмици станахме свидетели на нови примери в потвърждение на тази тенденция. Интересното е, че Русия не атакува Полша директно, а посредством симпатизиращата на Кремъл Беларус, източния съсед на Полша.

Още новини от Украйна

Тристепенно меню за полската публика

Наративите се поднасят като блюда в тристепенно меню с първо, второ и трето. Предястието в дезинформационното меню не е съвсем прясно: полскоезичното издание на „Правда“ – наследник и съименник на официалния вестник на ЦК на КПСС – писа, че прилагайки европейските санкции срещу Русия, Полша е съсипала двустранните си отношения с Беларус. Този често повтарян прокремълски дезинформационен наратив отразява обвиненията във войнственост, които властите в Беларус отправят към Полша.

В основата на твърдението лежи изопачената идея, че Полша крои заговор срещу Беларус и нейните граждани и се опитва да дестабилизира и унищожи страната. Действително Беларус попада под санкциите на ЕС, но тези санкции бяха приложени не за друго, а заради продължаващите репресии на режима срещу гражданското общество и участието на Беларус в агресивната война на Русия срещу Украйна. Да се обвинява Полша за европейските санкции срещу Беларус е неоснователно и се изисква голямо въображение, за да може човек да аргументира такава теза.

Следва обилното основно ястие – „Правда“ твърди, че целта на Полша е да предизвика ядрена война с Русия. През юни 2023 г. полските власти действително изразиха желание страната да се присъедини към механизма на НАТО за споделяне на ядрени оръжия, но това не беше нищо повече от реакция на предишния руски план за доставка на тактически ядрени оръжия на Беларус. Контролираната от Кремъл дезинформационна машина често представя Полша като агресивен антируски „преден пост“ на НАТО, който представлява заплаха за сигурността на Русия. Тази интерпретация отразява начина, по който Русия вижда НАТО и колективния Запад като агресори.

Накрая кремълските дезинформатори поднасят десерта. Платото включва разнообразни хапки за дегустация, даже… балтийските страни. Пропагандистите твърдят, че Полша и балтийските държави обучават незаконни въоръжени групи, които са противници на Беларус. Твърдението е част от по-голямото внушение на Москва, че Западът уж се опитва да организира цветна революция в Беларус. Реалността всъщност е, че Полша продължава да подкрепя белоруския народ, живеещ под репресивния автократичен режим на президента Лукашенко, и напълно зачита принципите на международното право.

Англосаксонците – обичайните заподозрени

„Спутник“ обяви в изданията си на грузински и на арменски, че бившият британски премиер Борис Джонсън и други англосаксонци са осуетили подписването от страна на Киев на споразумение с Русия още през пролетта на 2022 г. Това е централен идеологически акцент в агресивната война на Русия срещу Украйна – да бъде убедена публиката в измислицата, че Русия е миролюбивата жертва, а Украйна – агресивната марионетка в ръцете на войнствения Запад. Няма доказателства в подкрепа на това твърдение, което бързо беше развенчано от организации за проверка на фактите като „Myth Detector“ („детектор на митове“). Всъщност Путин и Кремъл имат доказан опит в това да се преструват, че предлагат преговори. Тези преговори обаче не са нищо друго освен грубо настояване за безусловна капитулация на Украйна.

Широк отпор срещу руските информационни манипулации

Всекидневното разобличаване на лъжите на Русия и повишаването на осведомеността чрез „EUvsDisinfo“ е само един от отговорите на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) срещу чуждестранното манипулиране на информация и вмешателство (foreign information manipulation and interference, FIMI). ЕСВД публикува своя втори доклад за заплахите от FIMI. Това издание се основава на концептуалната рамка от първия доклад и същевременно предлага конкретни стъпки за по-добър колективен отговор.

Докладът обобщава 750 случая на манипулиране на информация, разкрити от ЕСВД през последната година и от анализа се набива на очи една важна тенденция – чуждестранните агенти продължават – умишлено, стратегически и координирано – да манипулират фактите, да объркват и да сеят разделение, страх и ненавист. С други думи Русия, Китай и другите чужди играчи продължават с действията си на враждебна намеса, в това число и разпространение на дезинформация.

Други примери за дезинформация:

- Насоченото към арменска аудитория и приближено до Кремъл издание „LIVEnews.am“ писа, че Армения „е въвлечена“ противно на волята си в партньорство с ЕС, който от своя страна се управлява от масонска ложа. Тази често срещана тема в руската дезинформация има за цел да дискредитира диалога и сътрудничеството на Армения с ЕС и държавите членки. Наред с това твърдението за масонската ложа е елемент от по-широкия наратив на Кремъл за тайни глобални елити, които доминират света, контролират правителствата, лишават нациите от суверенитет, потискат масите и се стремят да установят „световно правителство“.

- Изданието на „Правда“ на френски език определи като „шега на украинските медии“ факта, че Русия е изключила отоплението в някои затвори, за да подтикне затворниците да се запишат като доброволци да се бият в Украйна. Всъщност информацията идва не от Украйна, а от Олга Романова – ръководител на руската неправителствена организация „Русия зад решетките“, която защитава правата на затворниците. Германската медия BILD също отрази тази история в рускоезичното си издание.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    19 39 Отговор
    Ватнишко безсилие.

    Коментиран от #9

  • 2 да де

    48 10 Отговор
    Хехе точно фактифейк ли пише за дезинформация и особено авторчето на статийката.

    Коментиран от #14

  • 3 Ха-ха-ха

    36 8 Отговор
    Значи Европа може да твърди че Русия ще я напада ама Беларус неможе да твърди че Полша иска да я напада. Странни работи.
  • 4 Д ж а м б а з

    37 5 Отговор
    Ти си у н и к а л н о. т ъ п о. п а р ч е.о с т а в И. ж у р н а л и с т и к а т а и си п о т ъ р с и п о д х о д я щ а п р о ф е с и я.Е л е м е н т а р е н си-ц я л м е с е ц Полша б л о к и р а. украинското зърно и транспорт,п р и я т е л и б и л и..
  • 5 И какъв е извода.... пазете се хора

    26 10 Отговор
    Извода е, че по лошо от руската дезинформация е западната ХИБРИДИЯ!!!
  • 6 Ком

    24 7 Отговор
    Много нескопосана аналогия с римския афоризъм " всички пътища водят към Рим". Несполучлив опит за оригиналничене.Беларус си има диктатор и не е необходимо трети да я настройва срещу Полша. Специалитет на други е да настройват братски държави една срещу друга. Що се отнася до Полша, то тя се готви или я готвят за новата супер държава в Европа.
  • 7 ДЕНИС лъжеца е дежурен днес? Полша,

    30 4 Отговор
    Москва, Беласрус и Фейкове и Маниполации, не се чете!!
  • 8 Глашатаят Д.........в

    24 7 Отговор
    Пътят води към фалит окрайна скоро ще падне и факти ще те уволни
  • 9 Българин

    16 7 Отговор

    До коментар #1 от "Варненец":

    Зелю е пътник
  • 10 Урюрвкос

    12 6 Отговор
    Всички пътища водят към Полша каза Зеленски и добави по добре да дам Лвов на поляците от колкото да остане за Руснаците.

    Коментиран от #22

  • 11 БАНко

    10 6 Отговор
    наДЪЛГО И наГЛУПАВО , ПО НАТОВСКИ !!!
  • 12 Колкото хиена

    12 3 Отговор
    Още първото изречение започва с НЕистина , меко казано. Полша енай-верен съюзник колкото хиена чакаща за мърша - Лвов и Ровно.
  • 13 Самата истина е че

    12 8 Отговор
    Полша е агресивен антируски „преден пост“ на НАТО, който представлява заплаха за сигурността на Русия.
  • 14 Хахахаха, да бе

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Точно на представителството на ЕК, надали някой има доверие! Иначе нямаше, как да протестират хиляди фермери с трактори!
  • 15 Сандо

    3 1 Отговор
    И на Кинжалите също.
  • 16 Тоя кпт

    10 7 Отговор
    путин, как окончателно досъсипа страната си. Ама, от прст милиционер какво друго може да се очаква.
  • 17 Верно ли

    9 6 Отговор
    Оооо, ей го рупора на EUvsDisinfo, който е длъжен да ни обяснява и на нас, както и в цяла Европа, че всъщност хората са си много добре с марионетните правителства, които са ги налазили, и че има разни такива заблудени, като фермерите във Франция и Германия например, които ЯВНО са жертва на руска дезинформация и се поддават на "крайно-десни" групировки, които работят в полза на Путин:)))) Явно, че тези самоназначили се управци не могат да преглътнат, че хората ПРОСТО НЕ ГИ ХАРЕСВАТ!
  • 18 !!!?

    7 10 Отговор
    Видях пресветлия лик на аФтуря и се отказах да чета по - нататък.
  • 19 Авторът

    9 9 Отговор
    съвсем не е запознат с участието на Полша и балтийските страни в съпротивата срещу Русия. На територията на Литва например има тренировъчни лагери за бандеровците още от 2014 г., които след това се пращат на фронта в Укрйна. Заедно с Полша те са основния фактор за логистичната подкрепа на НАТО във войната срещу Русия! А именно НАТО води войната от украинска страна в Украйна!
  • 20 реру

    14 3 Отговор
    "... посредством симпатизиращата на Кремъл Беларус..."


    Отдавна беше времето на симпатиите... Най-късно 2022 год. Беларус стана васал на Кремъл
  • 21 Опорка

    7 5 Отговор
    Фактифейк не публикува "публикува мнения с широк спектър от гледни точки", а едни точно определени, спуснати от едно посолство.
  • 22 Шляхтиц

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Урюрвкос":

    Лвув и без друго си е полски. Преди ВСВ границата между Полша и СССР е по линията Лвув - Житомир.
  • 23 Харон

    2 0 Отговор
    Ами от агитпропа на Империята на Злото какво очаквате? Царят на орките е кликуш.