Last news in Fakti

16 Януари, 2024 21:50 3 073 69

"Фашист" за премиер на германска провинция?

  • алтернатива за германия-
  • фашист-
  • германия-
  • бьорн хьоке-
  • политика-
  • тюрингия

Според социологическите проучвания „Алтернатива за Германия“ за момента е първа политическа сила в Източна Германия

"Фашист" за премиер на германска провинция? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Политически наблюдатели, изследователи на екстремизма, както и оцелели от Холокоста предупреждават за опасните последици от възхода на дясната партия „Алтернатива за Германия“ (AзГ). А наскоро медията „Коректив“ разкри тайните планове на политици от тази партия и десни екстремисти за прогонване на мигрантите от страната. Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер призовава за бдителност. Дискусията за евентуалната забрана на политически партии също набира скорост поради радикализацията на „Алтернатива за Германия“.

След години, прекарани в опозиция, партията сега протяга ръка и към политическата власт. „Алтернатива за Германия“ може да постигне важни политически успехи през 2024 г., тъй като освен изборите за Европейски парламент предстоят и многобройни провинциални и комунални избори.

Първа политическа сила в Източна Германия

Според социологическите проучвания „Алтернатива за Германия“ за момента е първа политическа сила в Източна Германия. В малката провинция Тюрингия тя дори се готви да излъчи министър-председател - и не кой да е, а тъкмо един особено радикален свой представител - Бьорн Хьоке.

Хьоке е председател на парламентарната фракция на АзГ в Ландтага на Тюрингия. Бившият гимназиален учител на няколко пъти е участвал активно в неонацистки маршове и сборища. Дори и собствените му съпартийци бяха убедени, че преди години е публикувал под псевдоним текстове, които са "изключително близки до националсоциализма", както се казваше в документ на партийното ръководство по случая. Хьоке отрече обвиненията, но отказа да подпише клетвена декларация, че не е автор на въпросните текстове.

Нарушено табу

Заради това през 2017 г. „Алтернатива за Германия“ направи опит да изключи Хьоке от партията, но той се оказа неуспешен. Вместо това политическата сила се радикализира в посока на неговите възгледи.

Нацистката идеология дълго време беше тема табу в Германия. От времето на нацисткото господство на Адолф Хитлер всяка форма на идейна или духовна близост с националсоциализма се осъжда политически и преследва от закона в Германия. Редица функционери на „Алтернатива за Германия“ обаче не се свенят да изразяват подобни убеждения. А Бьорн Хьоке може да бъде наричан "фашист" - гласи оценка на Административния съд в Майнинген от 2019 година.

Именно Хьоке би могъл да стане първият крайнодесен политик, избран за премиер на федерална провинция - на изборите в Тюрингия през септември 2024 година. Това е пост, който разполага със значителни правомощия. С оглед на призива на „Алтернатива за Германия“ за радикална промяна на политическия курс при даването на убежище и имиграцията, това би могло да има сериозни последици.

Хьоке: "Ще спрем борбата срещу дясното"

През ноември 2023 г. Хьоке обяви сериозни мерки, ако бъде избран. "Ще спрем борбата срещу дясното", обеща той под одобрителните възгласи на съпартийците си. Хьоке иска да предприеме и действия срещу обществено-правните медии. Заради критични публикации към „Алтернатива за Германия“ партията от години призовава за премахване или реорганизация на обществените радио и телевизия в Германия. Вдъхновена от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, АзГ разчита на така наречените алтернативни медии. Тя разпространява идеите си по собствени партийни канали в социалните мрежи.

„Алтернатива за Германия не споделя общия обществен интерес от функциониращ парламент", гласи оценка на авторитетния Конституционен блог (Verfassungsblog) И още: "Партията подхранва сили от наратива, че елитите трябва да бъдат сменени и че демокрацията не работи."

Автор: Ханс Пфайфер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    14 87 Отговор
    В Алтернатива за Германия са всички деца на руснаците, окупирали ГДР.

    Коментиран от #5, #13, #22, #37, #56, #57

  • 2 Фашистите

    20 77 Отговор
    Са в русия

    Коментиран от #25

  • 3 Джон

    15 71 Отговор
    Е, нормално, там са болшвишизрани. Където стъпи комунизма трева не никне. У нас населенито е почти на 100% болшевизирано. Могат да си ни въртят както си искат. Комунистите са си направили всякакви партии, всичко е тяхно, щом простолюдието е на 100% болшеивизирано. След 1944-та изтикаха простолюието на преден план, превзеха ни и така..
  • 4 Глупости на таркалета

    84 7 Отговор
    Както винаги тази медия е пълен шрот
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 И другите партии

    39 2 Отговор
    Не са по стока от тази
  • 7 Механик

    47 9 Отговор
    Германия УМРЕ. Яко УМРЕ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А50

    85 4 Отговор
    На различните от статуквото им лепват етикети: популисти, крайно десни, фашисти, путинисти, антиевропейци, радикалисти. С това плашат хората и ги отказват да гласуват, а после идват машинациите. Успех на Алтернатива за Германия
  • 10 Райнхард

    71 4 Отговор
    Бьорн Хьоке е всичко друго но не и нацист! Патриот и родолюбец но когато в Германия човек е патриот това е равносилно на нацист...

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Най-големият фашист

    55 5 Отговор
    На съвремето е глобалният фашизъм налаган от съединените щати в целия свят под маската на някакъв демократизъм
  • 13 Абе знаех си аз, че пак

    50 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    руснаците са виновни но ми трябваше потвърждение от лехата със зеленчуци.
  • 14 Джон

    16 6 Отговор
    Обяснете ми защо селяните са комунисти
  • 15 Някой

    52 7 Отговор
    И що да е фашист човека? Щото дълбоката държава в САЩ казва така? Щото всеки, който ме подкрепя пишман "демокрацията" е фашист? Хайде стига!
  • 16 Мдаа

    41 4 Отговор

    До коментар #10 от "Райнхард":

    Нацистите батко си имат държава-Пъряия Укро Райх и света много добре знае това! Видяхме и в канадския парламент на какво уважение се радва един престарял националсоциалист!
  • 17 Това е

    19 6 Отговор
    положението в дойче драматише републик .
  • 18 Бъдещето

    45 0 Отговор
    е на партиите,които искат да има ред, сигурност и християнски ценности!Не на глобализма,не на джендъризма,не на мигрантите!
  • 19 Селянин

    44 4 Отговор
    Фашист е протежето ви Зеленски и то от най-долнопробните. Един милион убити украинци на съвестта му ще тежат, а го избраха за президент защото обеща да приключи войната.
  • 20 Тракиец

    25 2 Отговор
    Чи-фу-тската ционист ВЕЛЕ се управлява от ЛЯВИ екстремисти и терористи комунисти . Тъ-по е да използваш думата фашист ! Казва се НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ !!! Набийте им го в тъ-пото канче на ЛЯВИТЕ либерал екстремисти терористи които имат една основна цел - унищожение на европейската раса и цивилизация

    Коментиран от #24

  • 21 Каква нагла мисирка

    37 4 Отговор
    Децата на нацистите в момента управляват Германия и я тласкат към пропастта. АзГ е спасението на страната.
  • 22 Трай като не знаеш

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Хьоке а и повечето шефове на АФД са за западняци. Разбира се и основателя на партията.
  • 23 Даниел Лорер

    6 10 Отговор
    Белазел Смотрич и Боби Белазелков не са фашисти и терористи, защото са евреи. Терористите мразят евреите и искат да ги избиват като на 7 октомври.

    Коментиран от #30

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Възглавница

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фашистите":

    Са в америка
  • 26 Коментар

    26 2 Отговор
    От "Алтернатива за Германия" не са фашисти.Това е сащисаната пропаганда,която е огледална и за да замаже очите на хората всъщност обвинява в своите грехове своите конкуренти.
    Докато замазват очите на хората по медиите от разкрачено общество пускат по социалните мрежи изкуствен интелект,който на всякакви езици обяснява,че фашизъма е измислица на руснаците,всъщност означава "национализъм",Холокоста е измица и т.н.
    Също така западните лицемери съветват израелците да извършват геноцид,за да може хората да се настройват срещу евреите.Истинските евреи са против случващото се в Газа и праеиха митинги.
    Някой много силно иска да се възроди нацизма преди да е навършил 101 години....Някой дъртак.Да се разкара и да ни остави да дишаме спокойно без войни!!!
  • 27 шат на патката главата

    9 6 Отговор
    Фашагите надигнаха глава в цяла европа .
  • 28 Затова

    24 1 Отговор
    Ами те станаха малцинство в родината си, да видиш бял германец там, ще стане като да видиш бяла врана.

    Коментиран от #65

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Академик Денков

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "Даниел Лорер":

    Здравей. Ами честно да ти кажа гоите ни мразят. Аз се опитвам да минавам за българин, но наистина не става, много са прοcτи, извинявай ама аз не мога да слезня ня това ниво. Аз съм академик и мразя, че съм се родил в тази страна. Какво като говоря български, ми нали ако се бях родил в Германия, щях да говоря на немски, или в Испания на Испански и така нататък. Ами мразя България.
  • 31 Иванушка 🇷🇺

    29 2 Отговор
    След Украйна, Германия е най-пострадалата и обедняваща европейска страна, раздирана от дълбоки вътрешни противоречия, обедняване, растяща инфлация, селски бунтове и засилваща се детска престъпност. Виновника за колапса на Германия си има Име и Фамилия - Олаф Шолц.
  • 32 Ла фет е фини

    20 2 Отговор
    Еврейските проксита почват да се разпадат.Държави с измислеки имена управляванимот едно място разиграваха цирк.Е цирка свърши
  • 33 баба Изперкел

    22 0 Отговор
    Тя ги докара емигрантите в ГДР, нормално е тази партия да е в ГДР !
  • 34 2045-та година...

    35 0 Отговор
    Руснаците отново са обкръжили Берлин...
    руски войник се провиква:
    - Немецо, предай се!!!
    А в окопите група араби си приказват:
    - И сега откъде да им намерим немец, та да им го предадем?!
  • 35 Разбрах

    18 0 Отговор
    Защо бил "фашист" Хьоке, защото иска да издърпа мисирската паничка.
  • 36 Нещо става в Германия!

    8 5 Отговор
    Рускините масово бягат от там и се преселват в България!
  • 37 Съвпадение? Не мисля.

    3 18 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Всички настоящо фашисти, националисти, ксенофоби в Европа, са по-един или друг начин свързани с Русия.
  • 38 тйхт

    25 1 Отговор
    Фашисти са хората на СС офицера Шолц... така ли не ви стана ясно?? Алтернатива за Германия са алтернативата на Германия.
  • 39 Немците вече скандират

    11 4 Отговор
    Аlle zusamen gehen den Faschismus.
    Всички заедно против фашизма !
  • 40 В.В.П.

    15 2 Отговор
    Тошо фашиста мяза на мексикански диктатор ,дето чака да лапне свинеца ..Ахаха..Няма да доживее Ефкиите..
  • 41 Време е за Възраждане

    22 3 Отговор
    Вече никой не вярва на глупостите на Дойче зеле . ИСКАМЕ СИЛЕН И БОГАТ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
  • 42 В.В.П.

    21 3 Отговор
    Тошо ,украинския фашист ,на голям пост в България ,скоро ще бъде изгонен от България..Да си ходи в Окраина .. Казах..
  • 43 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Германците са приятели с руските ..Винаги .Мразят Шолц и УРСУЛ ФАШИСТА..
  • 44 Объркано Атлантиче

    23 2 Отговор
    Малко хора знаят за това, но настоящият канцлер на Германия е внук на генерал от SS.

    Фриц фон Шолц е австриец. Воюва на Източния фронт и организира масови екзекуции на евреи в Полша и Украинската ССР.
    Дядото на Шолц също се бие в Русия, два пъти - и в Първата световна война, на Руския фронт за Австро-Унгария и през Втората световна война на Източния фронт.

    Коментиран от #67

  • 45 В.В.П.

    19 1 Отговор
    Тошо фашиста и Урсул фашиста,ще ръководят НАТО..От психо диспансер . АХАХА..
  • 46 Гост

    3 0 Отговор
    Зай шлау, ваеле блау = бъди умен, избери синьо
  • 47 В.В.П.

    14 1 Отговор
    РОССИЯ издирва Джоузеф,Урсул ,Тошо украинския фашист ,и Денко пееераза..

    Коментиран от #53

  • 48 Ъхъъъъ

    15 1 Отговор
    "Фашист" за премиер на германска провинция.......а министъра на отбраната в България какъв е ?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Карлсон от покрива

    5 0 Отговор
    Дойче веле, видяхте ли какво ни довлекохте, м?
  • 51 Ццц

    13 0 Отговор
    "Партията подхранва сили от наратива, че елитите трябва да бъдат сменени и че демокрацията не работи." Този лозунг не случайно печели последователи. Вместо да ги опровергаят, се готвят да ги забранят, доказвайки именно, че демокрацията не работи, а сегашните елити са се самозабравили и са за смяна.
  • 52 Да се знае и помни

    13 0 Отговор
    Тъпата и еУернтарна пропаганда на дойче зеле няма как да спре АзГ които са партньори на Възраждане . И двете ще спечелят следващите избори в страните си а холандските такива вече спечелиха . А честито патократи .
  • 53 Клети неграмотни копейки

    0 7 Отговор

    До коментар #47 от "В.В.П.":

    Д-р Гълъбова също те издирва.
  • 54 Перо

    16 0 Отговор
    Джендърското, соросистко радио и БГ екипа му, пак се унесоха в лъжите за фашизма! Алтернатива за Германия със сигурност ще бъде първа политическа сила на изборите и за джендърията и маймуняка ще стане тясно! Пожелавам им успех!
  • 55 браво

    7 0 Отговор
    само така и напред
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 супер

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    И шъ тъ ибьт, ибьт...
  • 58 Гюнтер

    7 2 Отговор
    Dw са фашиска американска черна станция за, дезинформация и клевети.
  • 59 ПП и ДБ дебилите са КОМУНИСТИ

    4 0 Отговор
    ТЕ ЩЕЛИ ДА ПРИЕМАТ ВСИЧКО ЖИВО ДЕТО СЕ ГОНИ ОТ ГЕРМАНСКИТЕ ФАШИСТИ И С ДАНЪЦИ НА БГ НАРОДА ЩЯЛИ ДЕ ГИ ХРАНЯТ - ПО 1000 ЕВРАКА ДА ЯДАТ И ПИЯТ ОРАТА ЧЕ ОТ ГЛАД МОГАТ ДА ПОЧНАТ ДА ТЕПАТ БЪЛГАРИТЕ
  • 60 те КИРО и КОКОРЧО СА ЦИОНИСТИ

    5 0 Отговор
    ХАРВАРДСКИ ФАШАГИ И ПАРТИЯТА ИМ Е КАМОРА И АКО НЯКОЙ МАФИОЗ ОТ ПП ДБ ПРОГОВОРИ МУ РЯЗВАТ ЕЗИКА И ЧИШКАТА
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Всеки който не играе по гайдата

    7 0 Отговор
    на Клаус Шваб и новия му световен ред "базиран на международните му закони" и тиранията му, го наричате "фашист", "крайно-десен екртремист", :"расист".....

    А спосорират доказани фашисти- бандеровци и ръкопляксат на крака на дейци от SS! А и създават марксически бойни отряди като БЛМ и АНТИФА. И Интернационализъм
  • 63 БСП на Бунището

    2 1 Отговор
    Няма разлика между Национал социализъм и Комунистически социализъм - Диктатури...
  • 64 Патриот

    4 0 Отговор
    ФАШИСТИ СА ЕВРЕЙСКИТЕ ЦИОНИСТКИ 🐷🐖✡🇮🇱🇺🇦ЗЕЛЕНСКИ И НАТАНЯХУ.
  • 65 Краси

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Затова":

    За Германия незнам, но за Франция съм напълно сигурен. Чернилки и кюмури колкото искаш.
  • 66 Анонимен

    5 0 Отговор
    Леви,зелени и розови инфантилни либерали ще докарат крайнодесните поради безбройните си бели.
  • 67 Петър Славов

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Объркано Атлантиче":

    Доказана лъжа, разпространена от Пригожин и повтаряна от такива като теб
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ГОЛЯМ ВОЙ

    1 0 Отговор
    НА ЛИБЕРАСТИТЕ КАКТО И НА ЗЕЛЕНИТЕ ЕУГЛЕНИ
    АЙДЕ ФАШ ФАШ ПЕДАЛИТЕ
Новини по държави: