Last news in Fakti

23 Юни, 2024 05:02 677 4

Орбан: Миграцията ще е във фокуса на унгарското председателство

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • миграция-
  • председателство

Унгарският премиер говори пред германски медии

Орбан: Миграцията ще е във фокуса на унгарското председателство - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред германски медии, че иска да постави въпроса за миграцията във фокус на предстоящото унгарско председателство на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В публикуван днес коментар Орбан заявява пред вестникарската медийна група „Функе“, че приветства позицията на германския канцлер Олаф Шолц, който обмисля вариантите за прехвърляне на процедурите за предоставяне на убежище в страни извън ЕС.

На 1 юли Унгария ще поеме от Белгия ротационното председателство на Европейския съюз.

Орбан каза, че Унгария вече прилага политика, според която молбите за убежище се разглеждат в трети страни, например в унгарското посолство в Белград, преди да се даде зелена светлина на кандидатите за влизане в страната.

В средата на юни Съдът на Европейския съюз нареди на Унгария да плати глоба от 200 милиона евро (216 милиона долара) и още 1 милион евро на ден за неизпълнение на предишно решение за промяна на нейните политики за убежище.

Решението последва съдебно решение от декември 2020 г., което нарежда на Будапеща да промени своите процедури за предоставяне на международна закрила и връщане на граждани на трети страни.

Позицията на председателството на ЕС е до голяма степен бюрократична и включва определяне на дневен ред на срещите и насочване на политическите дискусии към решение, а понякога намиране на компромис между членки на ЕС, когато няма ясен консенсус.

Унгария се зарече да бъде справедлив посредник, но Будапеща има бурни отношения с институциите на ЕС по въпросите на върховенството на закона и корупцията, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипи

    15 8 Отговор
    Тези не трябва и да помирисват европейско председателство.

    Коментиран от #4

  • 2 Иван

    0 15 Отговор
    Русия носеше спокойствие в Източна Европа - неслучайно - Чърчил и Рузвелт - тичаха, Рузвелт - по - малко - тичаше, но - Чърчил си тичаше - да се среща със Сталин. Племената - племената - ордите си имаме и сега и винаги.

    Наблюдавам ги в София - не работят - фризьорски салони откриват, един вид - максимум и това е макс.

    Дюнери - ок - търговска жилка.

    Трябват труженици.

    Ще се наложи да се образоват.
  • 3 Дано Орбан спаси Европа

    0 15 Отговор
    Иначе ние, колкото и да се напъваме да бъдем европейци винаги на запад англо- саксите ще гледат на над с презрение и обратно, колкото и Орбан да говори против европейския либерализъм, Унгария ще бъде винаги много по предпочитана от нас.
  • 4 Защо ли

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пипи":

    Патката казва, па,па,па, а кокошката пи,пи,пи, явно толкова им е пипето?
Новини по държави: