Last news in Fakti

23 Юни, 2024 05:17 1 228 2

Президентът на Словакия: Близостта ни с Чехия не бива да се взема за даденост

  • чехия-
  • словакия-
  • петер пелегрини

Петер Пелегрини ще се срещне с чешкия президент Петер Павел

Президентът на Словакия: Близостта ни с Чехия не бива да се взема за даденост - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият словашки президент Петер Пелегрини встъпи в длъжност на 15 юни, след като спечели втория тур на тазгодишните президентски избори на 6 април. Той стана шестият президент на Словашката република след разделянето на Чехословакия, пише БТА.

„В мен кипят много емоции – гордост, радост, а също така чувство за отговорност и уважение. Благодарен съм за изключително силния мандат, който получих благодарение на вашето доверие, на гражданите на Словашката република, което ми гласувахте на изборите през април“, заяви Пелегрини в социалните мрежи, преди да встъпи в длъжност. Той каза още, че дълбоко цени доверието на гражданите и че няма да ги разочарова.

Петер Пелегрини спечели втория тур на президентските избори с 53,12% от гласовете при избирателна активност 61,12% – това е втората най-висока избирателна активност на президентски избори в Словакия.

Пелегрини, който беше премиер на Словакия от 22 март 2018 до 21 март 2020 г., беше председател на словашкия парламент, преди да бъде избран за президент. Той стана председател на законодателния орган след миналогодишните парламентарни избори, на които първо място спечели партията на премиера Роберт Фицо „Посока – социална демокрация“. Партията на Пелегрини „Глас – социална демокрация“ се класира на трето място и стана част от тристранната коалиция, която понастоящем управлява Словакия. След като Пелегрини бе избран за президент, лидер на „Глас – социална демокрация“ стана министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок.

Пелегрини положи клетва като държавен глава на 15 юни, на тържествена сесия на словашкия парламент в Братислава. Полагането на клетва беше последвано от реч на новия президент, в която той представи своята визия за мандата си. На церемонията по встъпването в длъжност на новия държавен глава присъстваха досегашната президентка Зузана Чапутова (първата жена президент на Словакия), заместник-председателят на парламента Петер Жига и председателят на словашкия Конституционен съд Иван Фиачан. Премиерът Роберт Фицо, който бе прострелян на 15 май, нямаше възможност да присъства на церемонията по здравословни причини. Правителството беше представено на церемонията от министри. На събитието присъстваха още бившите президенти на Словакия Андрей Киска, Рудолф Шустер и Иван Гашпарович, както и бившият президент на Чехия Милош Земан и бившият чешки премиер Андрей Бабиш.

Дефинирането на общи ценности и обща визия са най-добрата предпоставка за успеха на нацията в трудни времена, заяви Пелегрини в речта си на церемонията по встъпването в длъжност. Той каза, че на първо място ще иска сънародниците му да усещат импулс на душевно спокойствие, който да идва от Президентския дворец.

„В духа на моите отколешни политически убеждения, говоря за силна държава, която винаги помага и служи на своите граждани и никога не представлява бреме за тях“, каза още Пелегрини в речта си.

Словакия е била, е и ще бъде част от Европейския съюз и НАТО, но никога няма да се бои да говори със своя суверенен глас в рамките на обединения, заяви още новият президент в речта си при встъпването в длъжност. Той обеща да обедини словашкото общество, което е поляризирано, и да работи за сплотеността на нацията, предаде словашката новинарска агенция ТАСР.

На 16 юни новият президент заяви, че ще посети всички съседни на Словакия страни, включително и Украйна. Той отбеляза, че първото му посещение в чужбина ще бъде в Чехия. Визитата в Чешката република е планирана за 26 юни, предаде ТАСР.

На 17 юни Петер Пелегрини взе участие в неформалната среща на лидерите на страните от Европейския съюз в Брюксел. Той участва в срещата вместо премиера Роберт Фицо, който все още се възстановява от опита за убийство, извършен срещу него през май.

Пелегрини каза, че ще използва неформалната среща в Брюксел, за да разговаря с европейските лидери от социалистическия лагер по въпроса за завръщането на „Посока – социална демокрация“ и „Глас – социална демокрация“ в Партията на европейските социалисти (ПЕС), след като членството на двете словашки формации в ПЕС беше замразено миналата година с аргумента, че са се отклонили от ценностите на ПЕС.

На 18 юни, след края на неформалната среща на европейските лидери, Петер Пелегрини каза, че Словакия ще подкрепи кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте за генерален секретар на НАТО. ТАСР предаде, че в замяна на тази подкрепа Братислава ще иска помощ от Нидерландия за снабдяване на Словакия със системи за противовъздушна отбрана.

Също на 18 юни Пелегрини се срещна в Президентския дворец в Братислава с чешкия външен министър Ян Липавски. Словашкият лидер съобщи в социалните мрежи, че е обсъдил с Липавски възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между Словакия и Чехия.

„Отношенията между Чешката република и Словашката република са на много високо ниво и са изключителни. Не бива обаче да вземаме взаимната си близост за даденост“, заяви Пелегрини, като изтъкна, че в рамките на мандата си ще прави всичко възможно за съхраняването на дълбочината и качеството на партньорството между Прага и Братислава.

При посещението си в Чехия Пелегрини ще се срещне с чешкия президент Петър Павел, с премиера на Чехия Петър Фиала, както и с председателите на двете камари на чешкия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    3 1 Отговор
    Със сигурност не близостта. Европейското единство се проваля на теста за сплотеност.
  • 2 Иван

    6 1 Отговор
    Словакия ми се струва непозната, аз не знам нищо.

    Приятни са като излъчване. Защо не са с Чехия - те си знаят.

    Имат химическа промишленост.

    При всички положения вървят напред, не като нас - ние маневрираме.
Новини по държави: