Last news in Fakti

17 Март, 2020 09:19 5 812 30

За стадната имунизация на Борис Джоннсън

  • коронавирус-
  • борис джонсън-
  • мерки

Правителството обаче говори на хората откровено, без паника, без преувеличаване и без замазване на риска

За стадната имунизация на Борис Джоннсън - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Юлиян Попов във "Фейсбук"

Няколко души ме питаха за безчовечния подход на Борис Джонсън, който бил решил да развива стадна имунизация във Великобритания, и дали това не означава, че напълно е загубил ума си.

Няколко бележки по този въпрос.

1. Смятам поведението на британското правителство за разумно. Същото се отнася и до начина, по който то разговаря с хората. На някои може да им се стори крайно безотговорно, но прокуратурата още не се е намесила в случая и никой дори не знае кой е главният прокурор.

2. Важна роля играе Би Би Си, националната медия, която не просто препредава новини, но изпълнява своята образователна и инструктивна мисия. На първа страница ще намерите статии за това какви са симптомите, как да си миете ръцете, как да се грижите за психичното си здраве, каква е в политиката на страната и други.

Това не са новини и преразказ на това кой какво е казал, а материали, изготвени от журналистите на Би Би Си в полза на хората. Новините отделно.

В България подобно поведение засега съм забелязал от "Капитал" и "Свободна Европа", може да съм пропуснал някой. Националните медии обаче не вършат тази работа, нищо че ги издържа данъкоплатецът.

3. Стадната имунна защита не е правителствена стратегия. Това е доста наивна интерпретация.

Правителството обаче говори на хората откровено, без паника, без преувеличаване и без замазване на риска. Стадната имунна защита е феномен, не план. Хората са информирани за нея.

4. Правителството има две основни цели:

(а) да забави и изглади пика на заболяванията, за да може националната здравна система да има капацитет да се справя с критичните случаи;

(б) да спаси живота на възможно най-много хора.

5. Заедно с това правителството трябва да намери баланс между ограничаване на последствията директно от вируса, личните свободи, икономиката и вторичните смъртни случаи.

Вторичните смъртни случаи могат да бъдат предизвикани от претоварване на здравната система и неспособността ѝ да се грижи за други критично болни.

5. За да постигне тези две цели правителството предприема ред мерки, които обаче засега не се налагат дисциплинарно.

Както каза Борис Джонсън, "ние сме развита либерална демокрация, хората са зрели и разбират". Това е един от аргументите всички мерки да са призивни, не принудителни.

6. Интересна част от подхода на правителството е огромното усилие, което се хвърля в научни изследвания.

Една от няколкото изследователски цели е да се изработи тест, който може да установи кой е боледувал без симптоми. Само тогава ще е ясно какъв е рискът от вируса и какъв е процентът на смъртните случаи. Засега, твърдят правителствените експерти, смъртността е под 1%.

7. Великобритания разполага с един от най-развитите в света научноизследователски ресурси в сферата на биологията, вирусологията и общественото здраве.

Нещата не са в ръцете на прокуратурата или на военна болница (може би защото такава болница няма, нищо че страната има най-активната армия в Европа). Правителството разчита именно на тази експертиза.

7. Накрая: всяка държава прави каквото може, както може и по начин, който отговаря на политическото и административното ѝ устройство. Всички правят много, никой не го прави по най-добрия начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111111

    8 8 Отговор
    Ti si zavar6en jender. Gotovsi za geiparada v london
  • 2 22222

    9 5 Отговор
    Biv6 ministar, nastoq6t jender
  • 3 Робот

    27 9 Отговор
    Соросоидът не казва, че за да се постигне естествена имунизация ще се разболеят 45млн. и от тях 1млн ще умрат! Вярно ненужни от гледна точка на икономиката хора.
  • 4 британски идиоти

    39 5 Отговор
    Тази статия прокламира ... идиотщини ! Ако на англичаните (и в частност на премиерът им - клоун) им изнася между 4 до 6 % от населението им да измре - добре ,но моля - нека си стоят в Англия и не се влачат тук (на ски или алкохолен туризъм) или където и да било другаде по света ! Имат си "британска корона(вирус)" - да си ползуват със здраве(!!!).
  • 5 ???

    1 1 Отговор
    Ко стана, че не ядохме?

    Коментиран от #6

  • 6 Ццц

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "???":

    Ми откраднаха ни лъжицата!
  • 7 Изтрещелия Албион

    11 3 Отговор
    Тия без време влязоха в твърдия Брексит. Финансовата криза бушува в САЩ, тия що си мислят че ще ги подмине...

    Коментиран от #18

  • 8 fattass

    6 6 Отговор
    Ами предприеманите от останалата Европа мерки, които не можем да наречем и половинчати, ами на половинката третинката, до какво ще доведат ?
    Забавяне на процеса с 1 месец и масово осиране на икономиката, нали !
  • 9 наблюдател

    21 16 Отговор
    много е прав Борис Джонсън и неговата политика... вижте област Ухан, която е с 11 млн. население, заболяха около 88 000, тоест под 1% от населението, така че този вирус не е нищо повече от един обикновен грипен вирус, и затова Великобритания е била и ще си остена световна сила, защото първо мисли, е след това действа.. в случая действа много правилно и адекватно!

    Коментиран от #13

  • 10 YZZ

    10 10 Отговор
    Одобрявам това, което правят британците. Колкото по-бързо стигнем пика на тоя вирус, толкова по-добре. Само рисковия контингент хора да бъде защитен. Моментното положение тук не вярвам да даде ефект, само ще забави и разтегли нещата във времето напред.
  • 11 Никой не знае

    6 2 Отговор
    Кой е най добрия начин, въпреки че няма хаос, вирусолозите също са безпомощни сега, работят и мислят, сигурна съм..!
  • 12 Оптимист

    6 2 Отговор
    Скоро всичко ще бъде един лош спомен.

    Коментиран от #26

  • 13 Наблюдател 2

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "наблюдател":

    А колко средства отделиха китайците за справяне с короната? Мисля над трилион $. Нерде Ямбол, нерде Стамбул...
  • 14 Луд

    24 3 Отговор
    Китайците показаха как се прави,тея тръгнали да измислят топлата вода.Целта била да се забави развитието на болестта за да може здравната система да поеме болните.И как я забавят по този начин.Точно обратното.Лошото е ,че там е пълно с българи който ще дадат мило и драго за Велик Ден да са при мама и тате и да онодят 2-3 разведени булки на който мечтата им е да ги вземе някой в Англия и да "натирят "носа на бившия.И така.
  • 15 На майка си вирусната виждате ли?

    1 0 Отговор
    Така като наблюдавате...!? (СКХФПЦ)
  • 16 одъртял комсомолец

    8 8 Отговор
    Всъщност британците поставят под забрана за излизане рисковите групи- пенсионери и хронично болни като остават вируса да се разпространява свободно сред останалите. Определе доста по- хуманен подход, особено ако пък държавата осигури прехраната на рисковите групи. В крайна сметка голяма полза от нашите мерки едва ли ще има, след като "рисковите", особено самотните са принудени така или иначе да излизат поне за хляб, заобиколени от формално здрави, но всъщност вирусоносители- разпространители. Да не говорим, че поне 50% от населението у нас живее от заплата до заплата. На държавните чиновници може и да се пусне нещо, но в частния сектор забрави. Дори и да има било храна за 2 години, плющи Бочко Тъпото. ОК! Сигурно е така, само дето въпросната храна струва пари, без да броим задаващата се спекула.
  • 17 Българан Европейски

    15 5 Отговор
    Типичен, перфиден, британски фашизъм. Ще измират доста британци, за чийто произход Дарвин явно е бил прав. А Попов е жалък с фанфарната си англофилия. Латентен фашист.
  • 18 Сатаната

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Изтрещелия Албион":

    Цитидам по памет, но всеки може да сравни котировките на паунда преди месец и днес към лева от 2.30 лв. днес 2.15. Не им се разминава.

    Коментиран от #20

  • 19 Китайската фабрика

    4 1 Отговор
    няма време да си играе на либерализъм, или казано по нашенски - иди ми дойди ми. Хвърлиха се средства и усилия и сега е на етап наваксване на загубеното, докато останалия свят е в ступор.
  • 20 ГОЛАТА ИСТИНА

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сатаната":

    Ако Британския Паунд пада, то представи си, какво се случва с Българския Лев.
    В обменното бюро може и да не го усетиш, но по растящите цени в магазините, неминуемо се вижда. И другия въпрос, колко бързо ще се възстанови Великобритания, след пандемията и кога точно (и дали някога) България ще се възстанови?
  • 21 Госあ

    6 5 Отговор
    Че са стадо,стадо са,ама к'ва имунизация при положение, че повтаря. Дебил. Или колкото измрат,измрат 😂 пари няма да се харчат, а шефчетата са на сигурно и обгрижени. албиноса ще се присъедини ли към стадото?
  • 22 azсум

    5 2 Отговор
    Прав им път. Това е грип, не шарка че като се разболееш веднъж да имаш имунитет за цял живот. Не случайно хората си слагат противогрипни ваксини всяка година.
  • 23 Убавец

    4 1 Отговор
    винаги съм смятал англичаните за дебили ама виждам, че това прихваща и на българска почва - авторът на статията.
  • 24 Антикомунист поучаващ как да се спасите

    3 4 Отговор
    Световното карантиниране няма да подмине и руската армия, така че парада на глупостта за 9 май няма да се състои никога повече! Ще го гледате на запис от 2019 година 😂😂 Комунистите и атеистите в България ще мрат от яд, злоба и страх защото са прецакани от Кремъл и нямат нужната противоотрова, а служиха на Кремъл почти 20 години!! В тази страна е твърде вероятно да оцеляваме само ние чистите руснаци и то кръстени в Руската православна църква, защото българската не е православна....Не ви го пожелавам, но е твърде възможно да не доживеете разболяването си от коронавирус и да починете от злоба и страх...На тези, които имат нужната "кръвна група" в произхода си пожелавам успешно справяне с това генно биологично оръжие!! На живите-мъртви /атеистите, атакистите и комунистите/ пожелавам поне да не умрат от злоба!! Намерете си кръстници още днес, покръстете се още утре, покайте се иначе "отивате на кино", където вечно ще гледате филмът "Путин в моят земен живот"😂😂😂

    Коментиран от #27

  • 25 asd

    1 1 Отговор
    От британската Тиква - толкова. Имунизация няма. Най-елементарно е да се види какво направиха китайците, а те имат и най-добрия "опит" с вируса. И бързата промяна във вируса беше тяхно наблюдение също.
  • 26 Путарина

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оптимист":

    още през април, но
    2021г
  • 27 ПетМет

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Антикомунист поучаващ как да се спасите":

    много интересно по какво се отличава Руската църква от БПЦ, след като БПЦ е майка на руската?
  • 28 Пилците се броят на есен

    3 1 Отговор
    А в мъгливото кралство ще започнат да броят поголовното измиране на добитъка от другата седмица. И много бързо ще клекнат. При работещи училища и липса на маски няма как да се забави вируса. Масово ги лъжат, че сега нещата вървят кум увеличаване, но скоро ще прехвърлят пика и ще минат към спад на заразени и жертви. Ха ха! Само след като измрат старите и хронично болните. Които за Англия са над 8 нилиона. В болниците си имали 4048 легла с апарати за обдишване! Петата икономика! Ще мътят пачи яйца.
    Да им е честито самостоятелното управление на кралството!
  • 29 Евгени

    0 0 Отговор
    Брекзита е най-хубавото нещо за Европа в борбата с корона вируса. Слава богу, Англия няма думата в решенията на други държави, и нейните анти хуманни политики и действия, ще са си за нейна сметка. Това ще е държавата от филмите на ужасите, която ще остане изолирана от целия свят, поради либералната некомпетентност на управляващите, които въпреки всичките богатства и възможности на страната за борба с вируса, оставят спасението си в ръцете на господ... Пожелавам им господ да е англичанин, а на себе си, да прекарам тоя вирус след години, когато имаме 10 варианта за лечение, и няма да стана убиец, защото съм кихнал в градския транспорт...

    Коментиран от #30

  • 30 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Евгени":

    Англия няма да остане изолиранаит целия свят. Тя ще бъде в един екип с Америка и Канада и заедно с тях ще налага санкции на Европа. Това е една от целите им с излизането им от ЕС. Англичаните винаги са полагали усилия срещу икономически съюз между Европа и Русия.