Last news in Fakti

22 Март, 2021 21:00 4 888 19

Лондон готви ответен удар, ако ЕС блокира износа на COVID ваксини

  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • ваксина-
  • астразенека-
  • коронавирус

Политическите наблюдатели на Острова виждат в хода на Борис Джонсън опит да се потуши спора чрез предложение за съвместна работа за увеличение на производството на ваксини на континента

Лондон готви ответен удар, ако ЕС блокира износа на COVID ваксини - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското правителство не изключва ответни действия, ако лидерите на Европейския съюз решат тази седмица да блокират износа на произведени в Европа ваксини срещу коронавируса за Обединеното кралство.

Премиерът Борис Джонсън започна преки преговори с лидерите на водещите еврочленки в очакване европейският регулатор да одобри работата на холандски завод, който ще произвежда ваксината на "АстраЗенека". Той фигурира и в британския, и в европейския договор на фармацевтичната компания и борбата е кой първи да получи дози от него.

Официалните данни сочат, че от края на януари от Евросъюза са изнесени 35 милиона дози ваксини, включително 10 милиона за Великобритания. А от Обединеното кралство износът е нула. Там ваксинацията върви с три пъти по-голяма скорост - средно 44 дози на 100 души в сравнение с 13 дози на 100 души в Евросъюза.

Британски министри вече заявиха, че ЕС трябва да съблюдава поетите ангажименти, а не да издига стени в отношенията. Отговарящият министър за здравните и обществените грижи Хелън Уейтли предупреди Брюксел да се откаже от "ваксинационния национализъм и протекционизъм".

Джонсън сега лично се ангажира да разговаря с европейски лидери. Очаква се той да призове те да наложат вето на предложенията да се забрани износът на ваксини към Великобритания. Според правителствени източници той дори вече е бил в контакт с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с премиерите на Нидерландия и на Белгия Марк Рюте и Александер де Кро. Сега е на ход тежката европейска артилерия в лицето на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Политическите наблюдатели на Острова виждат в хода на Джонсън опит да се потуши спора чрез предложение за съвместна работа за увеличение на производството на ваксини на континента. Британците вече имат екип инженери в новия завод "Халикс" в Нидерландия.

Дали това ще е достатъчно за Урсула фон дер Лайен, е под въпрос, защото тя иска да види ваксини на "АстраЗенека" в Европа от производители във Великобритания. Но всичко зависи от срещата на европейските лидери. И както посочи политическият кореспондент на Би Би Си Адам Флеминг, ако последва забрана, Лондон ще трябва да избира дали да запази дипломатично мълчание, или да отвърне на удара.

Междувременно анализ във Великобритания показа, че забраната на износ на ваксини от ЕС към Острова в комбинация със забавянето на пратката от 5 милиона дози ваксина на "АстраЗенека" от Индия може да забави програмата за масово ваксиниране до два месеца. Това става в момент на чупене на дневни рекорди с ваксинирани от порядъка на над 800 000 хиляди и наближаващ общ брой от 28 милиона ваксинирани британци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв отговор бе

    26 1 Отговор
    Нали искаха англотата да си се напиват сами? Сега да се лекуват сами.!

    Коментиран от #17

  • 2 😷😷😷

    20 2 Отговор
    Всичко е политика и пари, хич не им дреме за хората, а и защо при положение, че и ваксинираните пренасят ковид ?
  • 3 Рошавото гледа лошо

    3 24 Отговор
    Очаквайте ударът на Великата Британия!
  • 4 Историчка

    13 20 Отговор
    За мен най-жалки са българите мрънкачи в Англия, че нямало повече от 35 секции. Да бяхте блокирали мостове и кръстовища или да бяхте спряли Лондонското метро за да ви обърнат внимание. Такива страхливци не ни трябват в България, стойте си там!

    Коментиран от #6, #7, #10

  • 5 Обединеното кралство

    23 0 Отговор
    Вечният враг на Европа.Винаги е срещу някой. Така ще е докато ги има.Това е принципът им в политиката.
  • 6 xaxaxaxax

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Историчка":

    На кухият банту.скот все някой друг му пречи и все не е виновен.
    На тях няма да им е нас*ана Тиква Имбецилка министър-председател, банту.скот!
    Хахахаххаахахаха
  • 7 Хахаха..

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "Историчка":

    И като сте толкова смела,с какво си запълвате празнотите,лейди?

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 баба ти от бг

    7 0 Отговор
    по голяма карикатура от този , виждал ли е някой?????
  • 10 Чекмеджан

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Историчка":

    Харесва ми че такива като тебе ми лижат подметките цял живот! Продълоавай и не си помисляй да бягаш от България! А аз ще те...с 200!
  • 11 Анонимен

    6 0 Отговор
    Българи в БГ, пазете си здравето. Ще ви трябва за по трудни моменти. На пролет и есен върлуват неврози. Политижите ги оставете. Който и да дойде нещата така ще вървят. Има избори. Всеки там в тъмната стая.
  • 12 ДВОРЕЦА

    13 1 Отговор
    Тази дърта кралица по цял ден лежи и пърди и пие уиски и СЪБИРА ДАНЪЦИ ОТ НАРОДА И ОТГОРЕ НА ТОВА МИСЛИ ДА ВЪРТИ МАЙМУНДЖЛУК НА СВЕТА ..ОПАСНА Е ТАЗИ ДЪРТА БРАКМА 😂😂😂😂😂💖❤👍🍻👏🎶💯💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰💰👍🔞👌

    Коментиран от #19

  • 13 Анализа

    4 1 Отговор
    Липидните наночастици, които се използват във ваксината Pfizer-BioNTech се създава в Англия. Ако го няма този износ от Англия към ЕС, нямаше да има ни една доза ваксина в Евро съюза ;)
    Това е част от оригинала на анализа в края на статията, но интересно защо липсва?

    Коментиран от #18

  • 14 Оли гьо Френ

    6 1 Отговор
    Лондон ще наложи ограничения върху вноса на лубриканти и кожени изрязани отзад гащи за мъжете с нестандартни сексуални практики! С този ход ще затрие икономиката на редица държави от ЕС! Геят Рюте ще ходи на работа с ролкови кънки!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Торбалан

    6 0 Отговор
    Нещо съм объркан. Уж ще излизат от ЕС а ги е грижа какво се случва. Нещо не обърква тука. Къв е тоя, че да ви дава наклон на живота.....
  • 17 ТОЗИ МАЙ СИ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв отговор бе":

    КРИЕ ОСТРИТЕ ЗЪБИ ЗАД ЧАШАТА ,И СИ МИСЛИ ЧЕ ХОРАТА ОЩЕ МУ ВЯРВАТ, НЕЗНАЕ ЧЕ ВЕЧЕ НЕ ГО БРЪСНАТ ЗА СЛИВА
  • 18 Emo

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Анализа":

    Вярвай си на глупостите които пишеш.
  • 19 газ до дупка

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДВОРЕЦА":

    Дъртата кралица лоша за поданиците казваш, заслужаваш си Тиквата като смяташ че той мисли за народа си.