22 Май, 2021 18:03 3 228 20

"Всички сме толкова безпомощни": в Индия коронавирусът поразява и бедни, и богати

  • индия-
  • безпомощни-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • бедни-
  • богати-
  • вирус

Системата е напълно неспособна да овладее кризата с коронавируса

"Всички сме толкова безпомощни": в Индия коронавирусът поразява и бедни, и богати - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Шок, отчаяние и безпомощност" - така Абхишек Дата описва чувствата, които го изпълват. Разговорът с него се води по телефона, среща не е възможна, тъй като от пет седмици в Ню Делхи важи забрана за излизане. У дома Абхишек Дата се грижи за леля си, която е болна от COVID-19. В края на април е загубил баща си, ден по-късно - баба си. И двамата са били болни от коронавирус. "Но не ги загубихме заради тяхното заболяване, а защото нямаше никакво здравно обслужване", казва Абхишек Дата.

Неговото семейство е заможно, самият той в момента прави докторантура в Оксфорд. Майка му е ръководила индийската обществено-правна телевизия, баща му е работил в министерството на отбраната. Доскоро никой в семейството не се тревожел какво ще стане, ако някой се разболее - те просто отивали в най-добрата частна клиника в Ню Делхи и получавали първокласно обслужване срещу съответното заплащане.

"Дори не го погледнаха"

Досега заможните семейства бяха в неведение за капаните на здравната система в Индия. Докато през пролетта не започнаха да се заразяват по над 400 000 души дневно с коронавирус, много от които в големите градове. Здравната система колабира на всички равнища.

Изобщо не можех да намеря линейка, а в болниците никой не отговаряше на телефона, споделя Абхишек Дата. "Откарах баща си, който беше в безсъзнание, със собствената ми кола. Но всички болници наоколо ни връщаха още на входа и ни отпращаха. Дори не го погледнаха."

Часове по-късно Абхишек Дата намерил легло за баща си в една от държавните болници, но малко след това той починал. Ден по-късно цялата ужасна одисея се повторила с баба му, която също издъхнала. Диагнозата коронавирус им била поставена едва след смъртта им. Семейството се опитвало да се тества в продължение на дни, но било невъзможно - лабораториите били затворени поради претоварване.

Като по време на война

25 процента от 6500 пациенти в най-голямата COVID-болница в Ню Делхи са починали, казва ръководителката на спешната помощ Риту Саксена. Много от хората стигнали до болницата твърде късно, състоянието им вече било критично. Семействата се бавели и се опитвали да се грижат за близките си вкъщи. Но каква алтернатива са имали, пита се Абхишек Дата.

"Състоянието на баща ми бе толкова тежко, че всички клиники казваха, че вече не могат да направят нищо за него". Отпращаха ни, но нямаше къде другаде да отидем, разказва Абхишек Дата. Навсякъде получавали един и същи отговор, затова се опитали да осигурят всички нужни медикаменти за домашно лечение. Било като във време на война. "Опитваш се да направиш всичко възможно, за да спасиш себе си и семейството си, тъй като системата или държавата са напълно неспособни", спомня си мъжът.

Над 24 милиона заразени, над 290 000 починали

В средата на април една трета от всички направени тестове в Ню Делхи са положителни. Вече не се проверяват само съмнителните случаи, а се правят и случайни тестове по автобусни спирки или гари. Но е твърде късно. Кислород в болниците няма. "От повече от година знаем, че COVID-19 атакува дихателните пътища", казва Абхишек Дата. "Да сме подготвени трябваше да е най-голямата грижа на правителството. Трябва да обясним на всички, че тази криза е причинена от хората, тя е политически провал, а не естествена катастрофа". Междувременно броят на новите инфекции в Ню Делхи, Мумбай или Бангалор спада, но в другите части на страната пикът още не е достигнат.

И е почти невъзможно да се добие точна представа за това колко хора в Индия са се заразили и колко са починали от COVID-19. Здравните експерти знаят само, че броят на случаите е далеч по-висок от тези в официалната статистика. По данни на правителството, над 24 милиона души в Индия вече са били заразени с коронавируса. И над 290 000 са починали вследствие на заболяването. А много от тях е можело да оцелеят, смята Абхишек Дата. Случаят с неговото семейство в Ню Делхи не е единичен, сходен е опитът и на редица негови приятели, познати, колеги, съседи. Градът е изпълнен с мъка и отчаяние: "Смъртта е нещо, за което се подготвяме. Но това, за което не можеш да се подготвиш, е да загубиш любимите си хора в ситуация, в която си безсилен. Нашата най-голяма травма е, че всички сме толкова ужасно безпомощни."

Автор: Зилке Дитрих


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Раза

    22 4 Отговор
    Намалете раждаемостта и батко Ви Бил Гейтс ще спре вирОса.
  • 2 Гост

    20 3 Отговор
    Тази "УСЛУЖЛИВА" медия, НЯМА ДА Я ЧЕТА!
  • 3 Тъп

    9 23 Отговор
    Сигурно си имат няколко Мангъровци.
  • 4 Без ДДС

    20 1 Отговор
    Много гъсто населени с липса на чиста вода си казва думата. Вирусът трудно ще изчезне. Маските ще си ги носим като кифли червило.

    Коментиран от #7

  • 5 Гост

    18 4 Отговор
    Аре, аре стига пропаганда. Преди една седмица гледах видео изпратено ми от индия. Далеч не е тъй трагично положението както го раздухват в медиите. Зат'ва вирОса е най заразен в медиите. Пазете се от политкоректни медии.

    Коментиран от #20

  • 6 Хаджи Генчо

    10 2 Отговор
    "Дойче веле", германският вестник "Правда". Всичко е само истина...
  • 7 Пурко

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Без ДДС":

    Спри да я носиш и бъди свободен поне веднъж в живота си!
  • 8 Въй въй

    9 0 Отговор
    1.1% смъртност...
  • 9 О НЕ

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:” в Индия коронавирусът поразява и бедни, и богати“. Не, не! И богатите ли вече! Не се издържа направо!
  • 10 ПРАТЕТЕ

    2 8 Отговор
    ДОЦЕНТА ДА ЛЕКУВА ИНДИЙЦИ😀САМО БОРИСОВ 3 и 4 СПАСИ БЪЛГАРИЯ !СЕГА ИДВА СПАСЕНИЕТО С БОРИСОВ 5 !!!!
  • 11 Данчо пенчев

    1 1 Отговор
    Пратете ме у индия.и ке го разкатая тоя вирус заклевам се
  • 12 off

    0 8 Отговор
    Изпратете президента да им обясни, че няма вирус
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей

    8 0 Отговор
    ДВ--устата на лъжата,рупорът на измамата.Ккави 25% умрели ,от какво ,от какво ли не,при такова пренаселване,като мравуняк и при тяхната хигиена и климат и пр.Да не би да е сефте,това е тъмна Индия,какво ни я изтъкват толкова.В Китай беше същата дунанма в началото,шаш и паника,после китайците разбраха,че ги поднасят и си кротнаха.
  • 15 ARGON

    5 0 Отговор
    Ковид-лъжите и пропаганда за баламосване на публиката, с цел боцкане с отровните ваксини. Самите индийци се възмущават от фалшивите снимки и видеа, направени с артисти в стил Холивуд.
  • 16 ARGON

    4 0 Отговор
    Дойче Зеле са еврейска медия за баламосване на гоите. На юдеи да вярваш е все едно да вярваш на Сатана.
  • 17 КоеНеЕЯсно

    2 0 Отговор
    "Но не ги загубихме заради тяхното заболяване, а защото нямаше никакво здравно обслужване", казва Абхишек Дата.
    Това го видяхме и ние още от миналата есен и за съжаление нищо не се е променило. В същото време само за 3-4 месеца се отчете, че са похарчени между 3 и 5 млрд. Нека тези от НОЩ и Мутрата дадат по-ясен отчет за какво са похарчени. ГЕ-НО-ЦИД и там и тук и на всякъде, еднообразието показва закономерност, а тя организираност.
  • 18 BigBulgarianBoss

    4 0 Отговор
    Гледах аз много документални за Индия и как живеят там, Столипиново пасти са яде. Да се. Чуди човек изобщо как са живи
  • 19 BigBulgarianBoss

    4 0 Отговор
    Имаше градове с около милион жители със средна продължителност на живота 35 г
  • 20 Бау

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Абе ти си много информиран и имаш връзка на всяка точка по света ! Изказваш (изсираш) се компетентно , на всяка статия . Браво , моят герой