Last news in Fakti

29 Май, 2021 08:23 4 638 10

Испания потвърди: Още тромбози и починали след ваксиниране с "АстраЗенека"

  • испания-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • астразенека

Ако останат неупотребени дози на оксфордската ваксина, властите увериха, че те няма да бъдат изхвърлени, а ще бъдат дарени на други страни

Испания потвърди: Още тромбози и починали след ваксиниране с "АстраЗенека" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на здравеопазването на Испания потвърди, че са регистрирани 20 случая на тромбози и 4 на починали пациенти след ваксиниране с "АстраЗенека". Средната им възраст е 43 години.

Досега в Испания са поставени почти пет милиона дози от ваксината на "АстраЗенека", така, че случаите на тромбози (0,0004% ) и на починали пациенти (0,00008 %) са твърде малък процент от общия брой. Въпреки това по подобие на Германия и Франция, министър Каролина Дариас настоява на хората под 60-годишна възраст, на които вече е поставена първа доза от препарата да се довърши ваксинацията с втора на "Пфайзер". Ако откажат и поискат и втората доза да е от "АстраЗенека", попълват информирано съгласие.

Това решение е различно от досегашното, при което със съгласието се искаше "Пфайзер" и се следваше препоръката на Европейската агенция по лекарствата да се използва една и съща ваксина. Според Дариас обаче, европейският регулатор не е имал достатъчно научни доказателства за противното.

Решението на испанското здравно министерство се базира на изследване на Института "Карлос III".

Ако останат неупотребени дози на оксфордската ваксина, властите увериха, че те няма да бъдат изхвърлени, а ще бъдат дарени на други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 покруса

    25 6 Отговор
    Пригответе си черните чували и хладилните камиони!
  • 2 Анонимен

    43 3 Отговор
    Как лекарства, които имат странични ефекти застрашаващи живота не се одобряват. Тази ваксина трябва да бъде забранена. От Оксфорд изкараха милиарди от ваксина убиец.
  • 3 Верно ли

    51 3 Отговор
    С други думи - ако Ковида ви е пожалил, имате шанса да хванете влака с ваксината!
  • 4 ортодоксален

    40 2 Отговор
    хуманизма на ционизма е право пропорционален на фашизма !
  • 5 Малиии

    32 1 Отговор
    Сега ваксинираните ще спрат да умират, стават безсмъртни.

    Коментиран от #10

  • 6 Госあ

    24 3 Отговор
    Гледах едно интервю с една китайка, която каза, че са пандемията е овладяна и са спокойни и не бързат да се ваксинират. И това с техните конвенционални изпитани ваксини без смъртни случаи навсякъде където се използват. Същото е положението и в Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. В Япония ваксинират само обслужващия персонал за олимпиадата. Освен това, във всички от изброените страни имат протоколи и препарати за лечение, които заедно с тестовете и навременното лечение в ранните стадии са абсолютно ефективни.

    Коментиран от #7

  • 7 ГЛАРУСА

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    така е но.... те си нямат чекмеджета и буци 40те процента
  • 8 тарикату

    13 3 Отговор
    боц боц айде трябва да стигнем 8% балъци
  • 9 Скептика

    18 2 Отговор
    До преди 10 дни в Испания нямаше право на избор с коя ваксина да се ваксинираш, сега изведнъж се загрижеха за здравето на хората
  • 10 АУУУУУ

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Малиии":

    нееее антиваксърите сте безсмъртни защото чрез мисловната енергия имате имунитет към всички открити и все още неоткрити болести или ......поне така си мислите ;-))))))))